BNR avertizează că majorarea Robor poate aduce un nou val de restanţe

0
1258

Creşterea preţurilor locuinţelor îi face pe oameni să acceseze credite pe care nu le vor putea rambursa. Avertismentul BNR vine în contextul în care o treime din persoanele care s-au împrumutat în ultimul an la ban­că pentru a-şi cumpăra o lo­cu­inţă au un grad de îndatorare de peste 55%, ceea ce înseam­nă că rata lu­nară le “şterge” mai mult de jumă­tate din câştigul lunar, potrivit Comitetului Na­ţional pri­vind Supravegherea Macropru­den­ţială (CNSM).

Este primul semnal de alarmă puternic în ceea ce priveşte „efectele negative impor­tante“ pe care creşterea îndatorării populaţiei la poate avea asupra sistemului financiar, dar şi asupra economiei.

Potrivit CNSM, un grad al îndatorării de pes­te 55% este asociat cu o probabilitate de neper­formanţă de 3% într-un orizont de un an şi de o probabilitate de 14% în cazul unui orizont de cinci ani.

“Creşterea îndatorării populaţiei poate avea efecte negative importante, atât asupra sistemului financiar, cât şi asupra creşterii economice viitoare, în condiţiile în care populaţia care a contractat un credit ipotecar va avea dificultăţi în plata ratelor lunare şi va decide reducerea consumului în vederea păstrării locuinţei achiziţionate. În prezent, gradul de îndatorare s-a majorat considerabil, o treime din debitorii care au contractat un credit în ultimul an având un grad de îndatorare de peste 55%”, a remarcat Comitetul Naţional privind Supravegherea Macroprundenţială (CNSM).

Creşterea îndatorării populaţiei reprezintă o vulnerabilitate, mai ales în condiţiile în care dobânziile pe piaţa interbancară au început să crească. Creşterea dobânzilor pune şi mai multă presiune pe veniturile debitorilor ceea ce va duce implict la o creştere a gradului de îndatorare.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here