Bancherii versus Eugen Teodorovici : OUG 114 va scădea ratele la noile credite cu doar câțiva lei

0
888

OUG 114/2018 , zisă și “a lăcomiei”, ar putea duce la scăderea ratelor la creditele bancare cu doar câțiva zeci de lei, în anumite condiţii ratele putând fi chiar mai mari decât sunt în momentul de faţă, relatează Hotnews.ro, care citează rezultatele mai multor calcule efectuate de trei bănci, rămase anonime.

Conform calculelor trimise de bănci, pentru un credit ipotecar în valoare de 240.000 lei (puțin peste 50.000 de euro) acordat pe 20 de ani, rata lunară este de 2006 lei/lună.

Sub condiţiile OUG 114″a lăcomiei”, creditul ar putea avea o rată de 1.980 de lei – cu doar 26 de lei mai mică.

”Scenarii facem, încă de când a apărut prima variantă a OUG 114/2018. Facem și refacem bugete, fără să știm încă exact cum va rămâne această Ordonanță, pentru că urmează discutarea ei în Parlament”, a precizat un bancher din top 10.

Rata lunară a unui credit de nevoi personale în valoare de 20.000 lei, acordat pe 60 de luni, are o rata lunară actuală de 433 lei. Cu noul indice, rata lunară ar urma să coboare la 420 de lei. Ea ar putea, însă, să crească în cazul în care piaţa duce lipsa de lichidități.

“Noi vom depune amendamente prin intermediul Asociației Române a Băncilor, urmând să vedem dacă vor fi luate în calcul. E ca atunci când mergeam la mărirea notei în studenție: puteam câștiga dar puteam și pierde. Una peste alta acum ne vom reface complet bugetele, să vedem care e impactul pe bancă”, a adăugat bancherul din top 10.

Potrivit Hotnews.ro, OUG 114 ar putea fi atacată la Curtea Constituțională și declarată neconstituțională.

Controversa legată de OUG 114/2018 este legată, în primul rând, de faptul că a fost dată fără niciun fel de consultare publică reală. Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial pe 29 decembrie – dată de la care a început să producă şi efecte – deşi încă de-atunci se atrăsese atenţia că are prevederi cu potenţial negativ şi că nu a avut loc o consultare publică.

Ca răspuns, ministrul de Finanţe declara: 

“Vrem ce? Ca toţi cetăţenii din România, atât persoane fizice cât şi persoane juridice, companii, mediul privat, să aibă de câştigat. Adică băncile să finanţeze economia reală, să crească intermedierea financiară”.

În fapt, de abia în luna februarie a iniţiat Guvernul o aşa-numită consultare publică, care potrivit tot ministrului de Finanţe va rezulta în “modificarea ei prin păstrarea principiilor”.

O altă problemă a OUG 114 o constituie faptul că impune instituţiilor bancare o taxă asupra activelor financiare, în situația în care media trimestrială a dobânzii ROBOR depășește pragul de referință de 2%. În condiţiile în care evoluţia ROBOR este influenţată inclusiv de măsurile fiscale ale Guvernului.

De prevederile OUG 114/2018 s-au plâns, însă, şi operatorii telecom. Aceştia s-au plâns de faptul că ordonanţa ar putea duce şi la reducerea investițiilor în rețele, cu aproximativ 100 de milioane de euro. Asta datorită preţului foarte mare pe care licențele de telecomunicații (5G) l-ar putea avea, în speţă 2% din cifra de afaceri din anul precedent. Pe cale de consecinţă, au avertizat Guvernul că vor ataca OUG 114 la Curtea Constituțională în situaţia în care prevederile referitoare la comunicațiile electronice nu vor fi scoase din text.

Pe plan extern, OUG 114/2018 a fost criticată și de Comisia Europeană, care a avertizat inclusiv cu iniţierea procedurii de infringement, din cauza plafonării prețurilor la gaze.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here