Banca Naţională a României susţine că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor păstrate în băncile din România

0
1421
bnr

“Din datele prezentate rezultă că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor păstrate în băncile din România. Sectorul bancar din România este solid şi lichid.

La data de 30 iunie a.c., rata medie de solvabilitate se situa la 19,8%, faţă de valoarea  minimă reglementată, inclusiv pe plan european, de 8%, şi comparativ cu media europeană de 14%. Nicio bancă din România nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (reprezentând raportul dintre activele lichide şi pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%”, se arată în document, ca reacţie la declaraţia premierului Mihai Tudose, care a afirmat că “ar putea spune” care bănci nu sunt sigure pentru deponenţi.

Conform sursei citate, BNR supraveghează băncile din punct de vedere prudenţial, nu fiscal.

“Când o bancă înregistrează pierderi care conduc la deteriorarea indicatorilor de prudenţă, obligaţia BNR este să le ceară băncilor aport de capital pentru a aduce indicatorii de solvabilitate şi lichiditate la niveluri care să asigure buna funcţionare a băncii şi siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor.

Ca urmare a acţiunii BNR, în perioada 2008-2017, băncile care operează în România au adus capital în valoare de aproape 15 miliarde lei (peste 3,3 miliarde euro). În conformitate cu legislaţia europeană, toate depozitele până la 100.000 euro (inclusiv echivalent în lei sau alte valute) sunt garantate.

La data de 30 iunie a.c., numărul persoanelor fizice române care deţineau depozite în bănci din România era de 10.204.042 persoane fizice, din care 10.169.155 persoane cu depozite care se încadrează în plafonul garantat (99,65% din total) şi 34 887 persoane cu depozite mai mari decât plafonul garantat. La aceeaşi dată, numărul persoanelor juridice române care deţineau depozite în bănci din România era de 736.813 persoane juridice, din care 718.924 persoane juridice cu depozite care se încadrează în plafonul garantat (97,57% din total) şi 17.889 persoane juridice cu depozite mai mari decât plafonul garantat”, menţionează sursa citată.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here