Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) se declară îngrijorată de declaraţiile apărute în spaţiul public referitoare la posibilitatea de eliminare a caracterului obligatoriu al Pilonului II de pensii private

0
1206

APAPR solicită premierului să faciliteze o întâlnire cu actorii relevanţi din domeniu, potrivit unui comunicat al asociaţiei.

“APAPR priveşte cu îngrijorare declaraţiile făcute în seara zilei de ieri în spaţiul public, cu referire la posibilitatea de a elimina caracterul obligatoriu al Pilonului II de pensii private. În acest context, Asociaţia reiterează dorinţa de a reprezenta un partener de dialog instituţional în realizarea analizei imperios necesare luării celei mai bune decizii pentru viitorul celor 7 milioane de participanţi la Pilonul II de pensii”, se spune în comunicat.

Asociaţia menţionează că, până în prezent, în cadrul dialogurilor instituţionale pe care le-a purtat cu autorităţile, APAPR a transmis faptul că interesele participanţilor sunt cel mai bine urmărite doar prin menţinerea arhitecturii şi a principalilor parametri ai Pilonului II.

“În contextul ultimelor evoluţii, APAPR solicită prim-ministrului să faciliteze o întâlnire cu toţi actorii relevanţi din acest domeniu, precum şi cu instituţiile de reglementare, pentru a putea purta un dialog transparent cu privire la scenariile analizate în prezent de către factorii de decizie şi a ne prezenta punctul argumentat de vedere”, se afirmă în document.

APAPR reaminteşte faptul că Pilonul II de pensii a fost înfiinţat în urmă cu 10 ani şi, până în prezent, a funcţionat transparent, în siguranţă, eficient şi cu performanţe investiţionale remarcabile în beneficiul contributorilor. Obligativitatea instituită prin lege a făcut din Pilonul II de pensii o cale sigură de a atinge toţi salariaţii, în vederea asigurării pentru aceştia a unui venit suplimentar la vârsta pensionării. De asemenea, asociaţia precizează că Pilonul II reprezintă singurul mijloc de economisire pentru circa 50% din populaţia activă, procentul fiind progresiv mai mare cu cât veniturile sunt mai mici.

Premierul Mihai Tudose a anunţat că Pilonul II nu va fi desfiinţat, dar că este posibil să devină opţional, românilor urmând să le fie prezentată o analiză comparativă pentru a lua decizia cea mai bună în ce priveşte pensia lor.

El a precizat, însă, că nu a fost luată o decizie în acest sens, având în vedere că în prezent se desfăşoară o analiză.

“La ceea ce lucrează Ministerul de Finanţe acum, împreună cu Casa de Pensii, cu cei de la ASF, este o analiză pe Pilonul I şi pe Pilonul II, să vedem unde şi cum stau banii românilor cel mai bine. Ca să vă spun în premieră, cred că soluţia este să anunţăm populaţia, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să îşi pună banii: la Pilonul I, la Pilonul II, toţi la Pilonul I sau să rămână ca acum. Dar devine opţional. Opţional doar dacă vrei de la Pilonul II la Pilonul I, pentru că invers nu se poate. Nu desfiinţează nimeni Pilonul II, nu îl naţionalizează nimeni, nu îi face nimic rău. Nu îl chinuie, nu îl schingiuim. Dar va fi opţional”, a mai precizat el.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here