ANCOM amână licitaţia 5G, din care statul spera să obţină câteva miliarde

0
1003

Sorin Grindeanu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii (ANCOM), a anunţat că licitaţia pentru licenţele 5G se amână, aceasta urmând a avea loc cel mai probabil în prima jumătate a anului 2020, dacă se respectă toţi paşii necesari.

Potrivit lui Grindeanu, ANCOM a respectat calendarul licitaţiilor, însă au existat factori externi care au dus la întârzierea licitaţiei. Mai precis, în urmă cu două luni, Guvernul României şi Guvernul SUA au semnat un memorandum în privinţa tehnologiei 5G. Grindeanu susţine însă că acest document nu ţine loc de lege şi nu a fost tradus în legislaţia primară, astfel că ANCOM nu poate transmite operatorilor toate datele necesare.

„ANCOM, fie că vorbim de aceasta sau de alte licitaţii pentru celelalte tehnologii, este o instituţie extrem de transparentă, care doreşte să transmită operatorilor toate informaţiile necesare pentru a organiza o licitaţie transparentă şi care să ofere participanţilor toate informaţiile, astfel încât să poată să construiască oferte şi bugete. Calendarul pentru frecvenţe pentru licitaţii a fost public şi s-a terminat perioada de consultare publică cu părţile interesate. Cert este că, în acel calendar, am încercat să ne ţinem de el. ANCOM s-a ţinut extrem de bine de calendar.

Factori care nu ţin doar de noi ne-au dus în situaţia de astăzi. În urmă cu aproape două luni, Guvernul României şi Guvernul SUA au semnat un memorandum pe 5G pe care îl consider benefic. Sunt lucruri care nu ţin doar de comunicaţii, ci şi de securitate. Acel memorandum nu ţine loc de lege. Pentru a putea fi alocat, trebuiau paşi în legislaţia primară. Noi suntem obligaţi să oferim operatorilor toate datele şi condiţiile, ca să vină cu oferte care să stea în picioare.

Pentru că nu a fost trandus în legislaţia primară, nu putem să transmitem operatorilor toate informaţiile necesare. Până la finele anului, Comisia Europeană va furniza un set de măsuri legate de cerinţe de securitate a reţelelor. Un lucru de care iaraşi trebuie să ţinem cont”, a declarat Grindeanu, potrivit B1.ro.

Grindeanu a precizat că licitaţia se poate organiza în prima jumătate a anului 2020 doar dacă se respectă toţi paşii.

Şeful ANCOM a mai susţinut că el a văzut memorandumul, dar acesta e strict secret şi nu poate da mai multe informaţii.

„Odată cu semnarea memorandumului, am transmis atât către Administraţia Prezidenţiala, cât şi pentru Guvern adrese prin care am cerut transpunerea memorandumului în legislaţia primară. Probabil că şi perioada de agitaţie politică a dus la nerealizarea acestei transpuneri.

Memorandumul în sine este strict secret, transpunerea în sine este transparentă. Sunt lucruri care sunt necesare şi vor lua un parcurs normal de legiferare. Cei care fac oferte trebuie să stie toate informaţiile”, a insistat Grindeanu.

Statul intenţiona să obţină minim 580 milioane de euro din licitaţia 5G. Bugetul din acest an include venituri excepţionale de 2,1 miliarde lei din închirierea benzilor de frecvenţă 5G.

Toate detaliile pe:

https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/ancom-amana-licitatia-5g-grindeanu-factori-nu-tin-doar-ne-au-dus-situatia-astazi-1_5dbab00e5163ec42718fc3ff/index.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here