ANAF şi-a cumpărat flota din banii fabricanţilor de ţigări

0
1016
anaf

Anual se pierd aproximativ 3 miliarde de lei din cauza contrabandei, sub formă de accize şi taxe care nu mai ajung la bugetul de stat. România are în total 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România. Nivelul pieţei negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu ţigări rămâne în continuare Nord-Estul ţării. Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.

Companiile care produc tutun în România contribuie activ la campaniile statului împotriva contrabandei cu ţigări. Un fapt care pare curios, având în vedere că, de cele mai multe ori, ţigările de contrabandă sunt fabricate tot de ele, dar în alte ţări. Există însă un motiv serios pentru care fabricanţii ajută statul în combaterea traficului cu propriile produse.

Motivul este că producătorii sunt obligaţi să plătească statului sume consistente pentru mărcile proprii de ţigări, vândute în altă ţară şi găsite în România.

„Atunci când autorităţile capturează mărci care aparţin JTI şi care sunt în număr de minimum 50.000 de ţigarete, compania plăteşte statului diferenţa de accize între ţara unde ar fi trebuit să se consume ţigaretele şi piaţa unde au fost capturate. În cazul în care confiscările totalizează, într-un an, 90 milioane bucăţi, diferenţa de taxe e plătită de patru ori”, au răspuns oficialii producătorului de ţigări JTI, la solicitarea Economica.net.

Prevederea face parte dintr-un acord încheiat de fabricant cu Comisia Europeana, pentru combaterea comertului ilicit cu ţigarete.
În afara sumelor menţionate, producătorul a fost angajat, în cadrul aceluiaşi acord, să plătească o contribuţie de 400 milioane de euro în 15 ani „de cooperare”.
Toate aceste sume se platesc centralizat, la OLAF, care le redistribuie – pe criterii pe care producătorul susţine că nu le cunoaşte – către Statele Membre UE, pentru ca acestea să își îmbunătățească mijloacele și capacitatea de luptă împotriva comerţului ilegal.

„Pentru România, singurii bani din contribuțiile JTI de care avem cunoștință s-au cheltuit în anul 2015 pentru reînnoirea parcului auto al ANAF – circa 3-4 milioane de euro. Banii au fost identificați în diverse conturi de trezorerie și atribuiți ANAF printr-o hotărâre de guvern. Nu știm dacă, de atunci, s-a mai primit ceva, de la JTI sau celelalte companii. Nu se ştie care e cota României şi nici totalul fondurilor disponibile. Având în vedere că România e statul membru cu a doua cea mai mare graniţă extracomunitară (după Finlanda, unde cea mai mare parte a frontierei extracomunitare e în zone nordice, inaccesibile), ar trebui să aibă şi una dintre cele mai mari alocări”, spun reprezentanţii JTI. Toţi marii producători de tutun, prezenţi în România – BAT, Philip Morris şi JTI – au semnat astfel de acorduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here