Tot felul de acte normative permit împrumuturi de la trezorerie. De ce vrea Guvernul un fond pentru investiții locale când mai are de cheltuit 32 miliarde lei cu Programul Național de Dezvoltare Locală

0
958

Vasilica Dăncilă și Liviu Dragnea au lansat în presă, acum câteva zile, o informație care a stârnit controverse: În bugetul pe 2019 va fi cuprins un fond de 10 miliarde de euro sau de lei (nu e clară suma) pentru investiții locale. Niciunul nu a spus de ce este nevoie de acest fond și de unde vor fi luați banii. Până și Dăncilă pare confuză în privința acestui fond, deși, în calitate de premier, ar trebui să știe foarte bine despre ce este vorba. În acest moment, se află în plină desfășurare Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa I și etapa II, pentru care Guvernul mai are de acordat primăriilor o sumă uriașă – circa 32 de miliarde de lei.


Un document recent al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice consultat de HotNews.ro arată că pentru PNDL etapa I (2013-2019) a rămas un rest de decontat de 5,1 miliarde lei din 17,9 miliarde lei credite de angajament, fiind finanțate 5.050 de obiective de investiții. Pentru etapa II (2017-2020) s-au decontat doar 1,6 miliarde lei din 28,8 miliarde lei credite de angajament, fiind incluse la finanțare 6.715 obiective de investiții. Sunt lucrări pentru care s-au încheiat contracte de finanțare, însă banii alocați anual nu sunt pe măsura dimensiunii programului. În bugetul pe 2018 s-au alocat câte 2 miliarde pentru fiecare etapă.

Mai este foarte mult loc de cheltuit pe acest program. Unele investiții sunt finalizate, alte în desfășurare, iar altele în fazele inițiale. De ce ar fi nevoie de un PNDL 3 când primele două sunt departe de a fi finalizate. Trebuie precizat că programul se finanţează din transferuri de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul Ministerului Dezvoltării. Banii sunt pentru tot felul de investiții locale, de la apă și canalizare, drumuri și iluminat public, până la școli și grădinițe.

Luna trecută a apărut în presa locală informația că nu ar mai fi bani pentru PNDL. Primăriile din toată ţara au primit solicitări privind suspendarea lucrărilor realizate prin PNDL şi a contractelor până anul viitor. Viceprimarul de la Alba- Iulia, Gabriel Pleşa, a declarat că primăria a primit o notificare de întrerupere a lucrărilor, dar şi o interdicţie de a utiliza bugetul local pentru finalizarea lor, la toate cele cinci proiecte începute prin PNDL.

Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE, partenerul de coaliție al PSD, a încercat să dea o explicație legată de rostul acestui fond, deși cu o zi în urmă nu prea știa despre ce este vorba. A spus că “de la PNDL nu putem să finanţăm toate proiectele de care au nevoie localităţile”. Problema este că încă mai sunt de finanțat proiectele cuprinse în PNDL. Tăriceanu a mai spus că “acest fond de investiţii este o posibilitate de finanţare pe bază de împrumuturi”, iar banii vor proveni din buffer-ul de la Trezorerie.

Chiar și în situația în care este valabilă această explicație, că este de fapt o “posibilitate de finanţare pe bază de împrumuturi”, tot nu se justifică acest fond. Și acum există posibilitatea de finanțare pe bază de împrumut, chiar de la Trezorerie.

În luna martie, Guvernul a aprobat un act normativ care prevede că primăriile pot împrumuta de la Trezoreria Statului până în 500 milioane de lei, dacă nu le ajung banii din bugetul de stat și fondurile europene.

În august, Guvernul a mai adoptat un act normativ care permite primăriilor să acceseze împrumuturi din Trezorerie, în limita sumei de 800 de milioane de lei, pentru prefinanţarea şi/sau cofinanţarea proiectelor europene.

În octombrie a fost aprobat un act normativ care permite primăriilor să se împrumute de la Trezorerie, în limita a 450 de milioane de lei, pentru asigurarea energiei termice pentru populație pe timpul iernii.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here