Primăria Capitalei vrea să împrumute de pe piața bancară suma de 555 milioane lei pentru a achita prima tranșă din obligațiunile luate de fostul primar general Sorin Oprescu în 2014

0
1187

Sorin Oprescu, la rândul lui, se împrumutase pentru a acoperi împrumutul luat de Adriean Videanu în 2004. Consilierii generali reclamă acum faptul că Gabriela Firea n-ar avea intenția de a achita împrumutul, rostogolindu-l mai departe.

Din cele patru tranșe, prima trebuie achitată în 2018. Finanțiștii au acuzat de la început lipsa de capacitate a Primăriei Capitalei de a gestiona creditul obligatar de 501 milioane euro contractat de Primăria Capitalei în 2005. Deși fostul primar general de atunci, Adriean Videanu, nu reușise să utilizeze în totalitate creditul, următorul edil, Sorin Oprescu, a împrumutat alți bani în 2014 pentru a-l achita.

În 2009, Primăria Capitalei mai avea de cheltuit din împrumutul lui Videanu circa 200 milioane euro. Banii atraşi de Primăria Capitalei urmau să fie cheltuiți pe proiecte de anvergură. Videanu planificase ca, pe lângă reabilitarea infrastructurii rutiere a Capitalei, municipalitatea să finanţeze construirea unei parcări subterane în zona Gării de Nord, a 22 de parcaje supraterane în diferite cartiere, să modernizeze Centrul Istoric al Capitalei, să extindă pasajele rutiere Piaţa Muncii şi Bucur Obor sau să viabilizeze zonele periferice ale oraşului.

Până la demararea proiectelor, banii au fost plasaţi în depozite la diferite bănci comerciale. Marius Bostan, intermediar pentru emisiunile de obligaţiuni ale municipalităţilor, spunea că eurobondurile sunt o soluţie de finanţare foarte bună, în condiţiile în care sumele atrase sunt utilizate pentru investiţii, creează plusvaloare şi, implicit, permit o creştere a încasărilor din taxe şi impozite.

O bună parte din bani au fost cheltuiți pentru modernizarea RADET, pe cele 1.000 de autobuze Mercedes Citaro din patrimoniul RATB și pentru schimbarea bordurilor. Prin emisiunea de eurobonduri intermediată de ABN Amro şi JP Morgan, Primăria Capitalei a reuşit să atragă de pe piaţa londoneză 500 milioane euro, pe termen de zece ani, cu o dobândă fixă de 4,125% pe an şi rambursare integrală la scadenţă, adică în iunie 2015.

În 2015, Primăria a refinanţat emisiunea din 2005 printr-una în lei, la Bursa de Valori Bucureşti. În măsura în care suma atrasă în lei (2,2 miliarde) nu va fi suficientă pentru achitarea datoriei în euro, din cauza evoluţiei cursului de schimb, Primăria a trebuit să acopere diferenţa din alte surse.

 „Puţin sub 200 milioane euro au rămas în conturile Primăriei Generale la momentul în care Sorin Oprescu a preluat mandatul de la Adriean Videanu. Din cauza lipsei de transparenţă a executivului din subordinea domnului Oprescu, nu există informaţii clare cu privire la destinaţia acestor sume de bani. În cei 7 ani de mandat ai lui Sorin Oprescu, nu a existat nici cea mai mică preocupare pentru constituirea provizioanelor necesare răscumpărării obligaţiunilor scadente în anul 2015. Unica preocupare a fost aceea de a achita doar dobânzile“, a comentat Cornel Pieptea, viceprimar în mandatul Oprescu.

După conversia celor 2,2 miliarde lei în euro, nu s-au obţinut cele 500 milioane euro necesare rambursării emisiunii de obligaţiuni din anul 2005, astfel că municipalitatea a acoperit diferenţa din alte surse de venit. Fostul primar general Sorin Oprescu declara că 470 milioane euro din cele 500 milioane atrase de administrația Videanu au fost cheltuite chiar de acea administrație. Pentru autobuze, borduri, asfaltări. Față de declarațiile viceprimarului Cornel Pieptea, fostul edil al Capitalei declara public altceva.

„De fapt, aceasta este rostogolirea unei datorii, cu un preț convenabil al banului, pentru că, iată, în 2005 s-au luat 500 milioane euro pe aceste bonduri, care trebuiau plătiți în 2015, dar acești bani ne-au costat aproape 200 milioane în plus, pentru că adaug dobânda pe care noi am plătit-o an de an, lună de lună, în funcție în funcție de obligațiile pe care le aveam“, explica Sorin Oprescu în 2015. l

 „În loc să-și plătească datoriile ajunse la maturitate, Firea le rostogolește. Partea proastă este că rămâne cu mulți bani necheltuiți (pe lângă sumele imense date companiilor!) din cauza incompetenței manageriale. A luat și și-a pus deoparte nu mai puțin 303 milioane lei. Banii aceștia mai bine ar merge pentru stingerea datoriei curente, pentru că a demonstrat deja că proiecte nu este în stare să inițieze sau măcar să finalizeze. De tocat, a tocat bugetul pe 2017 pe firmele pe care și le-a înființat și pe paranghelii. Tare mă tem că și banii din rezervă și cei împrumutați vor lua aceeași direcție“, spune consilierul general Ciprian Ciucu.

Toate detaliile pe:

https://www.cotidianul.ro/capitala-pe-un-bulgare-de-datorii/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here