Președintele țării, oameni de afaceri, chiar și un fost ministru al Finanțelor în guvernarea PSD demontează propunerile PSD privind modificarea Codului Fiscal

0
1644
demontează propunerile PSD privind modificarea Codului Fiscal

Ministerul Finanţelor a publicat în urmă cu o săptămână, draftul proiectului care ar putea schimba regulile de impozitare în România, instituind impozitul pe venitul global pe gospodărie Astfel, românii ar putea face o serie de deduceri, acestea incluzând printre altele cheltuielile cu educaţia copiilor, abonamentele la sala de sport sau poliţele RCA. De asemenea, iniţiativa presupune că, în cazul veniturilor din salariu, angajatorul va avea obligaţia de a reţine doar contribuţiile sociale, nu şi valoarea impozitului aferent salariului, ca până acum, această sarcină revenind angajatului în proiectul propus. Totuşi, când vine vorba despre avantajele pe care le-ar putea aduce această modificare angajatului, angajatorului sau chiar statului, potrivit specialiştilor în domeniu, se pare că aceste avantaje nu prea există.

Introducerea de măsuri fiscale netestate, complicate și greu de aplicat pune în pericol stabilitatea economică a țării și amenință coeziunea social, avertizează asociația oamenilor de afaceri Romanian Business Leaders (RBL). Ei contestă introducerea impozitului  pe gospodărie și înființarea instituției „consultanților fiscali”, dar și renunțarea la cota unică de impozitare.

„Considerăm că, per total, pentru mediul de afaceri, sistemul de impozitare propus nu va genera beneficii care să depășească costul birocrației necesare implementării lui. Mai mult, beneficiile pe termen mediu și lung aduse de noul sistem cetățenilor sunt sub un mare semn de întrebare, creată de probabila instabilitate economică”, sunt de părere cei de la RBL. De asemenea, ei semnalează că „schimbarea regulilor jocului într-un interval de mai puțin de un an arată că statul român este impredictibil, instabil și netransparent”. În privința majorării salariilor bugetarilor prevăzute în proiectul legii salarizării unitare, RBL precizează că „este o majorare făcută în mod haotic și fără un fundament economic realist”, în condițiile în care România are deja cel mai fragil buget din UE, cu pondere a veniturilor în PIB de aproximativ 25%, cu peste 15 puncte procentuale sub media UE.

Un mesaj de dezaprobare a venit și de la cel mai înalt nivel oficial. Preşedintele Klaus Iohannis a îndemnat Guvernul la prudenţă în legătură cu diverse propuneri fiscale care sunt vehiculate în ultima perioadă. „Avem nevoie de predictibilitate, stabilitate economică şi de un climat favorabil mediului de afaceri. Îndemn ferm la prudenţă în legătură cu diverse propuneri fiscale care sunt vehiculate în ultima perioadă, mai ales dacă nu sunt temeinic fundamentate, fără un proiect coerent, fără garanţii clare în privinţa beneficiilor, precum şi a capacităţii administrative”, a declarat Iohannis.

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a avut, la rândul său, o poziție critică la adresa impozitului pe gospodării și renunțarea la cota unică de 16%. „Avem o altă problemă dacă introducem impozitul global, pentru că nu mai devine deloc sigur de unde încasăm banii”, a afirmat Florin Pogonaru, președintele AOAR. O altă organizație a oamenilor de afaceri, Coaliția pentru Dezvoltarea României, susține că un astfel de sistem va duce la inechități și va pune presiune și mai mare pe Fisc.

O astfel de idee, privind introducerea impozitului pe gopodărie,în paralel cu sistemul de deduceri fiscale, a fost testată și în timpul guvernării Ponta, recunoaște Ioana Petrescu, fost ministru de Finanțe la acea vreme. Planul a fost abandonat, însă, pentru că nu putea fi implementat. „De fapt, mi s-a spus foarte clar ca ANAF-ul va colapsa dacă se introduce un astfel de impozit fără ca instituția să fie pregatită”, spune Ioana Petrescu, într-o postare pe blogul personal.

Fostul ministru a explicat și experiența ei cu sistemul american de deduceri, invocat acum ca model de noul guvern. Mai exact, a durat 7 zile completarea declarației de venit, care a ieșit de 7 pagini, însoțită de documente doveditoare. „Instrucțiunile pentru completarea formularului principal au 106 pagini”, mai notează Ioana Petrescu. Ea susține că lucrurile nu sunt spuse până la capăt: „Ideea că putem susține salariile cu 32 miliarde mai mari decât azi cu impozit pe venit de 10 la sută și taxe reduse este absurdă. Probabil cota maximă va fi mult mai mare de 10 la sută. Dar cât de mare? Nu s-a spus nici asta”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here