Activele financiare ale băncilor verificate de ANAF

0
761
anaf

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a început de săptămâna trecută o serie de verificări la instituţiile de credit, conform unor surse din piaţă. Ţinta ar fi verificarea valorii activelor financiare ale băncilor, cele care vor trebui impozitate conform noii legislaţii care a introdus „taxa pe lăcomie”, adresată băncilor care, din perspectiva guvernului, ar avea dobânzi prea mari. Aceleaşi surse ne-au spus că cele mai mari credite din România au fost deja mutat în străinătate de băncilecare activează aici, după apariţia OUG 114.

Sursele consultate de Economica.net au spus că ANAF a început o serie de controale încrucişate în câteva bănci mari şi unii dintre clienţii lor încă de săptămâna trecută.

Sursele citate spun că este vorba de un control încrucişat al ANAF care să verifice şi conformitatea dintre creditele şi depozitele existente în instituţiile de credit şi felul de raportare în conturile persoanelor fizice sau juridice în cauză.

Acestea nu au precizat dacă este vorba de un control de rutină sau unul ţintit pe un anume aspect. Surse guvernamentale au spus că nu ar fi nimic ieşit din comun şi că sunt controale de rutină, excepţie făcând o singură bancă ce suportă zilele acestea un control tematic.

Totuşi verificările merg către componenţa activelor bancare ale instituţiilor de credit deoarece ar exista suspiciunea că unele bănci ar fi operat transferuri ale unor mari credite corporate către sucursale ale băncii mamă.

Controversata Ordonanţă 114/2018, care aduce numeroase modificări legislative de ordin financiar pentru 2019, spune că dacă media trimestrială a ratei ROBOR este până la 0,5% peste pragul de referinţă (2%), se introduce o taxă nouă de 0,1% din activele bancare. Dacă este între 0,51% şi 1% peste prag cota este de 0,2%, dacă se depăşeşte cu până la 1,5% atunci este 0,3%, între 1,51% şi 2% peste prag este de 0,4%, şi peste 2% peste prag este de 0,5%, aplicată la activele financiare.

„Principalul finanţator al României, sistemul bancar care creditează 80% din economia României, îşi vede finanţarea taxată acum. Toate aceste taxe pun presiuni asupra volumului, preţului şi certitudinii finanţării”, spune Florin Dănescu, preşedintele executiv ARB. Acesta arată că, la o primă vedere, impactul OUG 114 este în special către industria bancară. „În realitate însă se duce către consumatori, către fiecare cetăţean în parte”, spune Dănescu. Mai exact, datorită taxei pe activele bancare, băncile îşi vor reduce semnificativ volumul de credite acordate, primele de risc vor creşte, iar împrumuturile vor fi mai mici şi mai scumpe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here