Unul dintre atuurile pensiei private obligatorii din cadrul Pilonului II este faptul că poate fi moştenită. Conturile fără supravieţuitori rămân la administratorii fondurilor

0
1516

Potrivit legii, moştenitorul nu încasează suma de bani aflată în contul moştenit decât dacă este minor, altfel, moşteneşte doar un alt cont de pensie privată. În plus, dacă un cont de pensie privată nu are moştenitori, banii sunt încasaţi de administratorii fondurilor de pensii.

Banii acumulaţi în contul fondului de pensii se pot moşteni în cazul în care decesul participantului are loc înainte ca acesta să solicite deschiderea dreptului la pensie. Deci ei nu sunt pierduți pentru moştenitori, aceştia având calitatea de beneficiari. Sunt avantaje care au fost subliniate de piaţa administratorilor de pensii odată cu acela categoric vcă banii strânşi în contul Pilonului II sdunt bani care aparţin doar participantului.

Ceea ce fondurile de pensii se feresc să spună este faptul că această moştenire se lasă doar sub forma unui alt cont de pensii la care beneficiarul va avea acces doar în momentul pensionării. Doar dacă eşti minor şi ai moştenit un astfel de cont de pensie poţi primi banii ca atare.

Astfel, potrivit articolului 38 din Legea pensiilor private 411-2014, “în cazul decesului unui participant înainte de deschiderea dreptului la pensia privată, beneficiarilor li se deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia”.

În acest context, singurul lucru pe care îl poate face beneficiarul moştenirii unei pensii private Pilon II este să cumuleze conturile moştenite la un singur fond de pensii, dacă are calitatea de participant la un alt fond de pensii decât cel în care se află contul moştenit. Dacă nu are calitatea de participant la nici un fond de pensii existent pe piaţă, poate primi prin plată unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, fără a datora penalităţi.

Partea proastă este că, în acest caz, doar copiii pot beneficia de plata pensiei private din contul moştenit. De asemenea, în cazul invalidităţii participantului, acesta va primi banii economisiţi înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare.

În ultimii ani, atât la nivel mondial, european şi chiar naţional se observă tendinţa prelungirii vârstei de pensionare, ceea ce face fezabilă idea ca în următorii 20-30 de ani, vârsta minimă de pensionare să ajungă la 70 de ani. Cum în cadrul pensiei obligatorii administrată privat, moştenirea se traduce printr-un nou cont de pensii, la care beneficiarul trebuie să cotizeze, apare întrebarea: unde se duc banii din conturile de pensii aferente Pilon II dacă beneficiarul nu supravieţuieşte vârstei maxime de pensionare şi nu mai există nici moştenitori ai acelui cont? Răspunsul legii: banii rămân în conturile administratorilor de pensii private.

Dreptul la pensia privată se deschide la momentul pensionării, în concordanţă cu vârsta de pensionare din sistemul public. Plata pensiei se va face de către un furnizor de pensii, ales de participant. Pensia privată este stabilită pe baza calculului actuarial, în funcţie de activul personal net rezultat din suma acumulată prin contribuţii şi din investirea acestora de către administratorul fondului de pensii.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here