Titlurile Digi Communications, compania mamă a RCS & RDS, au atins la BVB, un minim de 27,45 de lei pe acţiune, cea mai scăzută valoare de la listarea companiei, în mai 2017

0
1454

RCS&RDS este cea mai mare companie de comunicaţii fixe din România, cu peste 3 milioane de abonaţi la serviciile de televiziune prin cablu, 2,2 milioane de abonaţi la serviciile de internet fix şi circa 1,1 milioane de abonaţi la serviciile de telefonie mobilă.

Acţiunile Digi au pierdut 31,5% din valoarea de debut, de 40 de lei, la care a avut loc oferta publică iniţială, în mai 2017. Digi Communications a ajuns, astfel, la o capitalizare de piaţă de 2,75 miliarde de lei.

Una dintre cauzele pentru care acţiunile operatorului se află pe un trend descendent este că piaţa telecom a ajuns la saturaţie, mai ales pe segmentul voce, unde nu mai există creşteri, iar companiile se străduiesc să atragă clienţi una de la cealaltă, prin portare.

Potrivit analistului în telecomunicaţii Nicolae Oacă, singurul domeniu de creştere pe piaţa comunicaţiilor electronice a rămas internetul, fix şi mobil.

“Dacă la internetul la punct fix, RCS&RDS stă foarte bine, cel mai bine, are viteze foarte mari şi acoperire foarte bună în ţară (aproape 5 mililioane de locuinţe conectate la fibră optică), la internetul mobil nu stă chiar aşa de bine – au avut şi ghinionul că au intrat ultimii pe piaţă. În anul 2006 au luat licenta 3G – frecvenţe în partea de sus a spectrului (2,1 GHz) unde propagarea este mai slabă. Aceasta a însemnat investiţii mari. Chiar și ANCOM a recunoscut acest «handicap» competițional și i-a acordat în anul 2012 un bloc  în banda de 900MHz”.

În contextul în care piaţa este saturată, iar Digi are nevoie de investiţii mari, o altă problemă a companiei o reprezintă, potrivit lui Oacă, numărul de angajaţi, mare comparativ cu ceilalţi jucători din piaţă.

“Dacă ne uităm la structura de personal, se pare ca este cel mai «stufos» operator de pe piaţă, cu peste 10.000 de angajaţi. Ceilalţi operatori – Telekom se străduieşte de ani de zile «să slăbească», a ajuns pe la vreo 6.000 de angajaţi în partea de fix. Pe partea de mobil nu au foarte mulţi angajaţi, circa 1.000. Vodafone şi Orange au circa 3.000 de angajaţi (fiecare)”, a explicat Oacă pentru Economica.net.

La rândul său, Ovidiu Dumitrescu, analist şi director general adjunct Tradeville, consideră că, într-o oarecare măsură, scăderile pe care acţiunile Digi le înregistrează au şi o explicaţie de natură financiară:

“Modelul de afaceri în industria în care operează DIGI implică un grad de îndatorare destul de mare, raportat la totalul activelor companiei. În condiţiile în care Rezerva Federală americană creşte costul capitalului în SUA şi, implicit, baza de la care se stabilesc costurile împrumuturilor la nivel mondial, iar BNR a trecut şi ea printr-un episod de majorare a ratelor dobânzilor, este normal ca aceste companii care au în bilanţ un sold mare al datoriilor să aibă de suferit la nivelul preţului în piaţă al acţiunilor”.

DNA a anunţat în luna mai a anului trecut că a pus compania sub urmărire penală în cadrul unui dosar de corupţie.

Însă, principalul motiv pentru care acţiunile scad este, în opinia analistului Tradeville, reducerea profitului în prima jumătate a anului.

“Suntem de părere că principalul rol în scăderea cotaţiilor Digi din ultima perioadă l-au avut două aspecte: pe de o parte, reducerea profitului în S1/2018 şi, pe de altă parte, investigaţiile în legătură cu societatea sau cu reprezentanţii acesteia care ar fi putut determina investitorii să-şi reducă expunerea la această companie”, a spus Ovidiu Dumitrescu pentru Economica.net.

Potrivit bilanţului companiei depus la BVB în data de 14 august, totalul datoriilor operatorului însumau, la 30 iunie, 1,36 miliarde euro în creştere cu 13,33%, de la 1,20 miliarde euro. Din totalul datorii totale, 873 milioane de euro le reprezintă datoriile pe termen lung şi 489 milioane de euro sunt datorii pe termen scurt.

În acelaşi timp, activele totale ale Digi se cifrau la 1,51 miliarde euro, în urcare cu 12,68% faţă de sfârșitul anului trecut, când nivelul acestora era de 1,34 miliarde euro.

De asemenea, profitul Digi a fost de 0,5 milioane de euro în perioada de trei luni încheiată la 30 iunie 2018, în scădere faţă de câştigul net de 16 milioane euro pentru perioada de trei luni încheiată la 30 iunie 2017.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a modificat, în luna iunie, perspectiva ratingului Digi Communications de la “pozitivă” la “stabilă”, în principal din cauza creşterii gradului de îndatorare în urma preluării operatorului Invitel din Ungaria, o tranzacţie de 135,4 milioane de euro finanţară în principal prin împrumuturi.

Agenţia de rating mai aminteşte şi de investiţiile ridicate necesare pentru ca Digi să rămână competitivă în sectorul telecom.

Analistul Nicolae Oacă crede, de asemenea, că o altă “vină” pentru scăderea de pe bursă o poartă strategia Digi de a practica tarife mici, ceea ce implicit duce la un nivel al veniturilor mai modest.

“Trendul de scădere este de multă vreme şi RCS&RDS şi-a poziţionat oferta pentru clienţii cu venituri mici. Au tarife mici şi mulţi angajaţi. Tarifele mici înseamnă venituri mici, mulţi angajaţi înseamnă cheltuieli operaţionale mari. Deci, problema lor este că au cele mai mici tarife de pe piaţă. Unul dintre meritele companiei a fost că faptul că a adus tarifele din România la nivelul puterii de cumpărare a românului. Dacă nu era RCS&RDS pe piaţă, probabil că aveam tarife mult mai mari. Consiliul Concurenţei numea RCS&RDS operatorul rebel. Da, a fost rebel, a pus tarife mici, uneori erau neverosimil de mici şi asta poate fi o problemă”, a mai explicat el.

Acesta a adăugat că o posibilă soluţie pentru redresarea companiei la Bursă ar fi să mărească tarifele, în condițiile creșterii calitații pentru a putea concura cu marii operatori.

Acţiunile Digi au intrat în atenţia opiniei publice pentru că sunt unul dintre instrumentele financiare în care au investit fondurile de pensii private.

La 31 martie 2018, fondurile de pensii private dețineau investiții în acțiuni în valoare de 9,08 miliarde lei, reprezentând 20,44% din total active. Cea mai mare parte abilă acestora era investită în acţiuni ale companiilor româneşti, adică 8,07 miliarde de lei. Din totalul acestei expuneri a fondurilor de pensii private, acţiunile Digi însemnau 1,9%.

Digi a reactionat in urma declaratiilor facute de darius Valcov, consilierul pe probleme economice al premierului,si a spus ca acele afirmații induc în eroare și trădează fie o totală necunoaștere a domeniului pieței de capital, fie o strategie de manipulare a informațiilor pentru a crea confuzie și neîncredere într-un sector investițional.

“Operăm o afacere sănătoasă, stabilă și ne străduim să o creștem continuu. Datoriile pe care Digi|RCS & RDS le-a contractat de-a lungul timpului au finanțat creșterea accelerată a acestei afaceri, pe o piață extrem de dinamică și competitivă, unde nevoia de investiție este continuă. De altfel, gradul de îndatorare a companiei este inferior nivelului de îndatorare înregistrat pe piețele europene, în sectorul telecomunicațiilor. Digi-RCS & RDS a făcut publice, în mod transparent și complet, toate informațiile necesare pentru ca orice investitor să decidă să achiziționeze sau nu acțiuni Digi în deplină cunoștință de cauză. Toate comunicările date în piață înainte, în timpul și ulterior procesului de listare, disponibile pe website-ul www.digi-communications.ro, sunt o dovadă în acest sens”, a anunţat compania.

Toate detaliile pe:

http://www.economica.net/un-nou-minim-istoric-la-bursa-pentru-digi-communcations-de-ce-scad-actiunile-companiei_157466.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here