Soluția cursdeguvernare.ro pentru reducerea deficitelor

0
872

Ce spun politicienii acum: de taxarea micilor afaceri si PFA nu vreti sa ne atingem, desi este “paradis fiscal”. Nici la marile companii sa nu crestem taxele. Atunci, care sunt propunerile? România mai are numai o singură lună la dispoziție să producă și să arate ”ceva” la Bruxelles în materie de readucere sub control a deficitului bugetar – ăsta e un adevăr peste care nu se poate trece, căci pierderea fondurilor europene ar înseamnă mult mai mulți bani decât se chinuie guvernul să economisească sau să stoarcă din economie.

Exista o solutie simpla si sigura, propusa de CursDeGuvernare.ro (articol detaliat la finalul postarii si in primul comentariu URL): in mod exceptional (incepand din Trim IV 2023 – finalul anului 2024), absolut toate taxele (cu exceptia TVA) sa creasca cu 10%. Absolut toti platim cu 10% mai mult. Cine plateste taxe si impozite de 10 lei, va plati timp de 15 luni suma de 11 lei. Simplu, clar, usor de implementat (prin OUG) si suportabil pentru toata lumea. Impact anualizat cca. 40 mld lei, doar in Trim IV ‘23 cca 10 mld lei.

Masurile care au aparut acum, pe forma actuala, cresc impozitarea microintreprinderilor cu 300% iar pentru cele cu venituri intre 60-500k euro cu 400%. La PFA taxele cresc cu cca. 200%. Brusc! Este o absurditate sa crezi ca nu va afecta mediul de afaceri, investitiile, continuitatea micilor afaceri de familie sau comportamentul subteran / nefiscalizat. In contrapartida, guvernantii propun scadere de costuri cu cca. 6 mld lei, adica doar cu 1,2% din cheltuielile publice totale … dupa “reforme profunde imediate” 🤨 Cum sa fie echilibru cand reduci costurile la buget cu 1,2% si cresti povara fiscala cu 200% – 300% – 400% pentru PFA / micro ???

As mai adauga o conditie in oglinda: si cheltuielile publice totale sa fie reduse cu acelasi procent de 10% pe parcursul anului 2024. Impact bugetar anualizat cca. 50 mld lei. Acesta este echilibrul adevarat: intreg sectorul privat plateste taxe cu 10% mai mari ⚖️ intreg aparatul public isi reduce costurile cu 10%. Efectul este ca NU MAI FACEM DEFICIT FISCAL IN 2024. Pentru prima data in ultimele 3 decenii NU NE MAI IMPRUMUTAM pentru finantarea deficitului fiscal.

https://lnkd.in/gqRNfdQR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here