Sistemul bancar românesc, format din 36 de instituții de credit, este cel mai profitabil din Europa

0
1842

Sistemul bancar romanesc, format din 36 de institutii de credit (35 de banci si Creditcoop) este cel mai profitabil din Europa, cu o rata de rentabilitate a capitalurilor (RoE-Return on Equity) de 19,1% in martie 2018, comparativ cu o medie europeana de doar 6,8%, de aproape trei ori mai mica.

Pe locul doi in topul profitabilitatii se afla bancile din Ungaria, cu RoE de 14,9%, Cehia – 14,1%, Slovenia – 13,9%, Slovacia – 12,7%. Bancile din Bulgaria au un RoE de 10,9% iar cele din Polonia – 8%, inca o data mai mic decat in Romania.

RoE a crescut substantial in primul trimestru din acest an, la peste 19%, fata de nivelurile de peste 15% inregistrate anul trecut.

Exista cel putin trei motive pentru care bancile romanesti sumt atat de profitabile:

  1. Marjele de dobanda la credite sunt mai mari decat in alte tari. De exemplu, marja de dobanda (diferenta dintre dobanda incasata la credite si cea platita pentru depozite) la creditele acordate firmelor este de 3,1%, fata de 2% in Polonia, conform datelor Bancii Centrale Europene (BCE).
  2. Costurile de functionare ale bancilor romanesti sunt mai mici decat in alte tari, datorita salariilor mai mici si a preturilor mai reduse, in general.
  3. Costurile cu riscul de credit au scazut substantial in ultima perioada, dupa curatenia facuta in anii precedenti, cand bancile au recunoscut multe credite ca fiind neperformante.

Aproape tot profitul net al sistemului bancar a fost realizat de primele sapte banci ca marime (BCR, BT, BRD, Raiffeisen, Unicredit, ING, CEC), care detin impreuna 75% din activele bancare totale: ele au acumulat castiguri de peste 1,7 miliarde lei, din profitul total de 1,77 miliarde lei al sistemului bancar.

1.BRD, cu 414 milioane lei,

2.Banca Transilvania, cu 389 milioane lei,

3.BCR, cu 252 milioane lei,

4.Raiffeisen cu 212 milioane lei,

5.ING, cu 193 milioane lei,

6.CEC Bank, cu 171 milioane lei,

7.Unicredit, cu 135 milioane lei.

Interesant este ca numarul bancilor cu pierderi s-a dublat in primul trimestru din acest an, comparativ cu finalul lui 2017, cand doar 7 banci au incheiat anul pe pierdere, iar 28 au fost profitabile. In T1 2017 au fost 11 banci cu pierderi, la fel ca in primul trimestru din 2016.

Intr-un context economic favorabil pentru sistemul bancar, care a obtinut un profit record istoric in primul trimestru, totusi  bancile cu pierderi s-au inmultit.

Principala explicatie este aceea ca exista mai multe banci foarte mici, mici sau de talie medie care nici acum nu au reusit sa scape de efectele crizei din 2008, neputandu-se vinde, restructura sau adapta la noul context economic si bancar.

In acelasi timp, in plutonul bancilor cu pierderi au intrat si cele doua banci pentru locuinte ale BCR si Raiffeisen, afectate de un control al Curtii de Conturi de la finalul lui 2015.

Printre bancile cu pierderi din sistemul bancar putem enumera: BRCI, TBI Bank, Banca Comerciala Feroviara, Patria Bank, Credit Agricole, Bank Leumi, Procredit Bank, Marfin Bank, Veneto Banca, Piraeus Bank, Banca Romaneasca.

Vorbim asadar de aproape intregul grup de banci mici, fiecare cu active sub 1% din valoarea totala a activelor sistemului bancar, cu mici exceptii, precum Porsche Bank, carora li se adauga cele doua banci grecesti, Piraeus Bank si Banca Romaneasca, ambele in proces de vanzare.

Bancile italiene Intesa si Veneto, alte doua banci mici, cu cote de piata in jur de 1%, au de asemenea probleme de profitabilitate, dupa ce au trecut prin procese de restructurari.

Toate detaliile pe:

http://bancherul.ro/sistemul-bancar-romanesc-este-cel-mai-profitabil-din-europa–18391

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here