Plus500 o companie in plina ascensiune. Crestere de peste 300% in ultimile 18 luni

0
1814

În timp ce majoritatea platformelor de tranzacționare online erau nervoase din cauza expunerii în fata speculatorilor pieţei volatile a criptomonedelor, Plus500 nu a avut niciun fel de îngrijorare. Compania aflată în top a fost printre primele care au oferit, acum câtva ani, instrumente derivate bazate pe bitcoin iar astăzi oferă numeroase modalități de a învesti în toate criptomonedele.

Pariul inițial, pe o piața aflată la început, a dat satisfacţie. Pe măsură ce, anul trecut, s-a completat lista criptomonedelor tranzacţionate, noi clienți au aderat la platforma Plus500, sporind performanțele financiare, aceasta în pofida avertismentelor venite din partea autorităților de reglementare care au afirmat, în repetate rânduri, că „această companie este specializată în produse toxice”.

În ultimele 18 luni, acțiunile Plus500 au crescut cu peste 300%. În prezent, având o valoare de aproape 2 miliarde de lire sterline, compania se îndreaptă spre Londra, principala piață bursieră, în ciuda îndoielilor pe care supraveghetorii financiari le au în legătură cu acest sector. În urmă cu câteva zile a început tranzacţionarea, după ce a fost listată ca parte a eforturilor de a atrage noi investitori, alăturându-se astfel rivalilor IG Group şi CMC Markets.

Este o mișcare îndrăzneață pentru o companie care a fost supusă unor provocări de reglementare și reputație, chiar de la înființatare, în Israel, în urmă cu zece ani. Criticii susțin că Plus500, sponsor al clubului spaniol de fotbal Atlético Madrid, se bazează prea mult pe atragerea către platformă a investitorilor neexperimentați și indică un șir lung de sincope în reglementare. Încă de anul trecut, compania a convenit, împreună cu autoritatea de reglementare financiară din Belgia, o nouă abordare.

Apariţia sa pe principala piață bursieră vine, de asemenea, într-o perioadă dificilă pentru sectorul de tranzacționare online, pe fondul dorinţei autorităților de reglementare de a elimina riscul unor produse speculative în vederea protejării investitorilor amatori în faţă riscului de a înregistra pierderi grele. Între timp, entuziasmul din jurul criptomonedelor a scăzut dramatic.

Cu toate acestea, Plus500 susține că să maturizat, în termeni de management și reglementare, încercând să câștige noi investitori.

„Când compania a tranzacţionat pentru prima oară în 2013, cu o capitalizare de piață de aproximativ 150 milioane de lire sterline, oamenii au interogat evaluarea Plus500”, declara Asaf Elimelech, director executiv al companiei. Astăzi, referindu-se la performanţele actuale, Elimelech afirmă: “Am oferit învestitorilor ceea ce am promis.”

Înființată în anul 2008, de șase studenți israelieni de la Technion, Institutul de Tehnologie din Israel, Plus500 vizează investitorii mici, specializaţi în așa-numitele “contracte de diferență (CFD) “, produse populare care urmăresc prețul de moment al unui activ.

Concentrarea grupului, încă de la început, asupra dezvoltării tehnologiei in-house împreună cu un proces atent de angajare a dezvoltatorilor, a ajutat-o ​​să pornească de la 45 de companii ajungând astăzi la o puternică operaţiune globală care include 450 de companii.

“Ceea ce am adus pe piață a fost, în principiu, o tehnologie care nu exista înainte”, a spus dl Elimelech, adăugând că grupul a recrutat doar “angajați de vârf, relevanți”.

“În loc de 10 angajați care sa lucreze multumitor, am preferat să avem unul, specific, un geniu “, ” a precizat directorul executiv.

Dar drumul lui Plus500 către bursa londoneză nu a fost simplu.

În 2012, Autoritatea Financiară a Serviciilor Financiare din Marea Britanie, organism înlocuit ulterior, in anul 2013 de Autoritatea de Conduită Financiară, a sancţionat compania cu o amendă de 205.000 de lire sterline, pentru încălcarea regulilor de raportare a tranzacțiilor. Mai dramatic pentru acționari, a fost în anul 2015 când Autoritatea de Conduită Financiară a ordonat filialei Plus 500 din Marea Britanie, să înghețe conturile clienților, pe parcursul revizuirii controalelor anti-spălare a banilor, curăţând astfel aproximativ 60% din valoarea companiei.

Anul trecut, compania a convenit cu autoritatea de reglementare financiară din Belgia, o altă curăţare în valoare de 550.000 de euro în legătură cu oferirea de CFD-uri (contracte de diferenta), cetățenilor belgieni, fără respectarea procedurilor corecte. Plus500 a spus la momentul respectiv că această mișcare nu reprezintă o recunoaștere a vinovăției.

Dl. Elimelech a recunoscut că grupul ar fi trebuit să se concentreze mai mult pe partea de reglementare, inclusiv pe consolidarea echipelor de prestare de servicii pentru clienți, pentru că și-a sporit, rapid, baza de clienți.

El a adăugat că, de când compania a crescut numărul personalului cheie, în zona de reglementare și gestionare a conturilor clienţilor, unde numărul angajaților reprezintă acum mai mult de jumătate din efectivul companiei, a fost revizuit, anul trecut şi consiliul de administrație, prin numirea Penelopei Judd, fost șef de conformitate UBS și Nomura, în calitate de președinte.

Pe de altă parte, Reglementarea rămâne o problemă majoră pentru întregul sector. În luna august, autoritatea europeană de reglementare a piețelor va introduce noi restricţionări în ceea ce privește costurile fixe (leverage) pe care clienții le pot folosi pentru a-și majora capitalul tranzacţionat.

Analiștii se așteaptă ca, pe termen scurt, modificările să denatureze profitabilitatea, în acest sector, dar pe de alta parte, să permită operatorilor stabili să-și ridice cota de piață, pe termen lung.

“Va exista un impact pe termen scurt, nu îl ascundem”, a spus domnul Elimelech, fără a da cifre precise.

Plus500 susține că va fi capabil să compenseze schimbările prin continuarea diversificării geografice și prin dezvoltarea tehnologiei de vârf. “Noi vedem noile reguli ca pe o oportunitate… Cadrul de reglementare este acum mult mai limpede pentru furnizorii din acest spațiu “, a spus dl Elimelech.

“Industria aceasta a apărut și este aici, pentru a rămâne, nu pentru a fi închisă”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here