Pandemia aduce primele insolvenţe

0
2271

La începutul verii, imediat după ridicarea lockdown-ului, compania BERE BĂUTURI BUCUREŞTI SA a intrat în insolvenţă prin decizia Tribunalul Bucureşti pronunţată în în Dosarul nr. 11170/3/2020.

În partea introductivă a cererii, BERE BĂUTURI BUCUREŞTI SA precizează că a fost împinsă în situaţia dezastruoasă în care se află de principalul său partener de afaceri şi furnizor, compania HEINEKEN ROMÂNIA SA, pentru ale cărei produse a asigurat distribuia în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Constanţa, Ialomiţa şi Prahova. BERE BĂUTURI BUCUREŞTI S.A. a învederat instanţei că HEINEKEN România SA a reziliat unilatral contractul încheiat, afectându-i întreaga activitate fără a avea un motiv întemeiat, deşi aceasta şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale.

În Comunicarea de încheiere civilă, emisă de Tribunalul Bucureşti, la data de 26 iunie 2020, se arată:

„În motivare, în fapt, a arătat că a avut o colaborare cu societatea HEINEKEN România SA încă din anul 2010 fiind distribuitorul produselor marca HEINEKEN, în municipiul Bucureşti, judeţul Ilfov, judeţul Constanţa, judeţul Ialomiţa şi judeţul Prahova.

Precizează creditorul, că pe data de 24.10.2019 a semnat un contract de distribuire cu HEINEKEN România SA în baza căruia colaborarea dintre societăţi s-a prelungit pentru o perioadă de 5 ani respective până la data de 02.12.2024.

Deşi, debitoarea şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale, la data de 18.05.2020 HEINEKEN România SA a notificat încetarea colaborării dintre părţi, fără a indica un motiv întemeiat.

Urmare, a denunţării contractului societatea debitoare a fost nevoită să disponibilizeze peste 460 de angajaţi.

Precizează debitoarea, că în considerarea contractului încheiat cu HEINEKEN România SA a contractat un credit în sumă de 31.400.000 lei şi a realizat investiţii în terenuri, imobile, IT, mobilier auto, etc. în valoare de peste 10.000.000 euro în punctele de lucru.

De asemenea a încheiat un contract de închiriere pentru un depozit în suprafaţă de 6000 mp, pentru o perioadă de 5 ani, fără posibilitatea rezilierii contractului şi a achiziţionat un soft de distribuţie/logistică/contabilitate, care deserveşte în proporţie de 80 % relaţia contractuală cu HEINEKEN România SĂ.

Mai arătă debitoarea, că în prezent are emise scrisori de garanţie bancară de bună execuţie a contractului de distribuţie în favoarea HEINEKEN România SA, în valoare de 7.310.000 lei.

De asemenea, are în derulare 136 de contracte de leasing încheiate cu UNICREDIT LEASING IFN SA, prin care a achiziţionat 136 de autoturisme şi camioane necesare pentru transportul agenţilor de vânzări şi a mărfurilor.

Datorită rezilierii unilaterale a contractului de către HEINEKEN România SA, soldul în valoare de 3.466.000 lei înregistrat la clienţii din domeniul HORECA, precum şi şoldul în valoare de 785.000 lei înregistrat la clienţii sezonieri aflaţi pe litoralul românesc devine nerecuperabil având în vedere, că în prezent aceşti clienţi sunt închişi din cauza pandemie SAR-COV2 şi nu au disponibilităţi băneşti pentru achitarea debitelor înregistrate către debitoare.

Astfel, aceste creanţe nu mai pot fi recuperate de către debitoare de la clienţii săi în perioada următoare pe cale amiabilă, întrucât un client căruia nu-i mai livrezi mărfurile pe care el le comercializează pentru a putea avea încasări, nu are de unde să plătească facturile restante, deoarece nu are lichidităţile necesare.

Totodată întreruperea bruscă a comercializării produselor marca HEINEKEN către clienţii din domeniul RETAIL va conduce la pierderea parţială sau în totalitate a creanţelor înregistrate la acest tip de clienţi, valoarea din prezent a acestui sold fiind de 12.032.000 lei.

Arată debitoarea că încetarea forţată şi bruscă a colaborării cu HEINEKEN România SA vă afecta recuperarea din piaţă a creanţelor aferente distribuţiei de către societatea debitoare a altor mărfuri şi servicii, faptă care va duce implicit la imposibilitatea plăţii contravalorii acestor mărfuri către respectivii furnizori.

Precizează debitoare, că încetarea relaţiei contractuale cu HEINEKEN România SA afectează întreaga sa activitate, aflându-se în stare de insolvenţă prezumată, întrucât fondurile disponibile sunt insuficiente pentru plata datoriilor exigibile.”

La sfârşitul anului 2019, producătorul de bere HEINEKEN ROMÂNIA SA a raportat o cifră de afaceri de 1,23 MILIARDE LEI, un profit net de 117,52 milioane lei şi suma de 351.284.292 lei pe care o avea în casă şi în conturile bancare. HEINEKEN ROMÂNIA SA a raportat un număr mediu de 1.172 angajaţi. Toate aceste cifre au fost obţinute cu aportul substanţial al distribuitorilor, aşa cum este BERE BĂUTURI BUCUREŞTI SA.

La data de 9 octombrie 2020, BERE BĂUTURI BUCUREŞTI SA şi administratorul judiciar RTZ & PARTNERS SPRL Filiala Bucureşti au ajuns la concluzia că se impune acţionarea în instanţă a companiei HEINEKEN ROMÂNIA SA, Pentru reprezentare, au apelat la SCA ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAŢII şi au deschis Dosarul nr.26696/3/2020 prin care solicitata instanţei să constate “abuzul de drept săvârşit de HEINEKEN prin denunţarea intempestivă şi nelegală a Contractului cadru de distribuţie bere şi cidru (…)” şi să dispună “obligarea pârâtei (HEINEKEN ROMÂNIA SA – n.r.) la plata sumei totale de 99.389.588 lei (20.492.699 euro), reprezentând prejudiciul suferit de subscrisă (BERE BĂUTURI BUCUREŞTI SA – n.r.) ca urmare a întreruperii abuzive şi nelegale de către pârâtă a contractului”. Pe lângă suma de aproape 100 milioane lei, avocaţii reclamantei BERE BĂUTURI BUCUREŞTI SA consideră că aceasta ar fi îndreptăţită să primească şi dobânda cuvenită pentru perioada scursă de la data formulării acţiunii până la plata integrală a debitului şi a cheltuielilor de judecată. Până în acest moment, Tribunalul Bucureşti nu a programat primul termen de judecată.

În paralel BERE BĂUTURI BUCUREŞTI SA a deschis şi Dosarul nr.27252/3/2020 prin care a cerut deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva HEINEKEN ROMÂNIA SA. Pentru acest dosar, Tribunalul Bucureşti a stabilit primul termen de judecată la data de 10 decembrie 2020.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here