Odată cu virușii pandemiei au apărut și viruși mai vechi – infractorul VLAD MOISESCU revine spectaculos și vinde Poliției Locale din Sectorul 1 al Bucureștiului dezinfectanți sub formă de „aur”, dacă ne luăm după valoarea lor – 2,5 milioane de lei

0
3317

Reporter Sfin: Pandemia a adus sărăcie pentru unii și bogăție pentru alții.

Din a doua categorie face parte și dl Vlad Moisescu, care se pare că a prins „peștișorul de aur” din Sectorul 1 – căruia a reușit să îi vândă „hrană” în anul 2020 în valoare de aproape 2,5 milioane de lei.

Cum a fost posibil acest lucru?

Specialist: În baza Decretului Prezidențial nr. 195 din 16 martie 2020, privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, s-a dat drumul la „robinetul” achizițiilor de materiale de combatere Covid-19, fără limita anterioară în cuantum de 30,000 EUR, de asemenea și fără obligativitatea organizării de licitații, fără a fi necesară stipularea acestora în platforma on-line e-licitație.ro. (Sistemul Electronic de Achiziții Publice)

Reporter Sfin: Deci așa au fost cheltuite milioanele de euro din bugetul Sectorului 1 în timpul stării de urgență: pe achiziții stabilite în spatele ușilor, fără niciun anunț sau negociere publică.

Cum începe epopeea dezinfectanților de „milioane”… și la propriu și la figurat?

Specialist: Primarul de atunci al Sectorului 1 – dl Daniel Tudorache, achiziționează 12,000 litri de dezinfectant pentru mâini, la un preț de 202 lei/litru cu TVA, adică un total de 2,427,600 lei.

Reporter Sfin: Ce ne puteți spune din punct de vedere financiar de acest preț?

Specialist: Evident, nu am experiență în domeniul achizițiilor de consumabile de tipul dezinfectanților, dar dacă facem o comparație între celelalte prețuri practicate de competitorii de la acea vreme, dar și între celelalte instituții publice care au achiziționat acest tip de consumabile, pot spune că este un preț destul de ridicat.

De exemplu, în aceeași perioadă, Agenția pentru Protecția Mediului din Vaslui a plătit 123.52 lei/litru de dezinfectant fără TVA, după cum se poate vedea și în print-screen ul de mai jos. (adică 146,98 lei/litru cu TVA).

Reporter Sfin: Deci avem o diferență de 55 lei/litru, adică 37% în plus la prețul din București vs. prețul din Vaslui.

Probabil bucureștenii sunt mai „murdari”…

Dar cine a tras acest loz atât de câștigător?

Specialist: Firma care a primit cele 2,5 milioane de lei se numește Ahasy Investment Company.

Reporter Sfin: Cu ce se ocupă această companie?

Specialist: Înființată în 1993, compania Ahasy Investment Company este se pare „bună” la toate și se ocupă, în principal, de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Pe lângă asta, societatea mai are zeci de coduri CAEN care îi permite să facă diverse activități, de la producție de saltele și somiere la creșterea porcinelor.

 BIO Ahasy Investment Company

CUI: 4094288

CAPITAL SOCIAL: 168.400 RON

SEDIU: Brașov, România

Nr. înmatriculare: J08/464/2018

Număr angajați 2018: 4

Cifră de afaceri 2018: 13,638,871 RON 

Rezultat financiar 2018 (Pierdere) : -4.073.934 RON

Acționari: Ahasy INC

Reprezentant legal: Ștefan Cătălin. (un personaj cu strânse legături cu familia Ateia)

 Notă: nu figurează* la Ministerul de Finanțe cu informații de bilanț pe anii 2019-2020.

Ca și cifre, conform site-ului listafirme.ro, compania nu excelează se pare în nicio activitate, având în majoritatea anilor 0 angajați, (sau maxim 5) cifre de afaceri mai mult decât modeste (cu excepția a 3 ani – de unde se poate trage ușor concluzia că pe parcursul acestor ani, compania a tras alte „lozuri” câștigătoare, probabil alte contracte similare cu cel încheiat în pandemie și care nu se bazează neapărat pe performanțele companiei – inexistente în acest caz, după cum se poate observa, ci pe alte „prințipii”), culminând cu rezultate pe măsura celor de mai sus: profituri extrem de mici sau pierderi, cu excepția anului 2006 – unde iată avem iar un peak cel puțin dubios, având în vedere natura celorlalte rezultate.

1. În 1998, când a apărut Registrul Comerțului computerizat, compania avea denumirea de Mona Trading CO

Acționari: Vlad Moisescu și Simona Ateia.

  1. În 2004, Mona Trading Co își schimbă numele în Almeria Imobinvest și își pierde un patron – pe dl Vlad Moisescu, care fusese validat ca deputat în locul lui Andrei Ioan Chiliman.

Acționari: Ateia Simona (principal), Moreno Galera Angel și Romero Romero Roasario.

  1. În 2005, apare în conducerea Almeria Imobinvest o societate pe acțiuni din Barcelona – Albafarm SL.

Acționari: Ateia Simona (principal), Albafarm SL (reprezentată legal de Romero Roasario), Moreno Angel și Romero Roasario. 

ALBAFARM SL

Capital Social: 935.035,8 €

Sediu: Barcelona, Spania

Anul înființării: 1994

Administrator: Romero Roasario. 

Reporter Sfin: Incredibil, nu cred să mai fi văzut o firmă cu aproape 1 milion EUR capital social. Și bănuiesc că și profitul este pe măsură..

  1. În 2006, Almeria Imobinvest devine acționara unei firme nou înființate în București Area Inmobiliaria Spain Invest.

Area Inmobiliaria Spain Invest SRL 

Capital Social: 70,000 lei

Sediu: Brașov, România

Anul înființării: 2006

Administrator: Ateia Simona.

Acționari: offshore-ul Islandmark UK Limited. (reprezentat legal de faimosul avocat spaniol Salvador Trinxet Llorca). 

Reporter Sfin: Ca să înțeleagă și cititorii noștri, Salvador Trinxet Llorca, cel care reprezintă legal offshore-ul este avocat și autorul mai multor cărți despre legislație fiscală și business, specializat pe taxe în Uniunea Europeană.

Cartea sa de vizită” este reprezentată de ajutorul acordat lui Inaki Urdangarin, fost handbalist spaniol și soțul surorii actualului rege al Spaniei Felipe al VI-lea, să pună la punct o rețea de spălare a banilor, conform El Confidencial. 

Adică mai pe românește, lupul pus paznic la oi… regale. 

Alături de Jose Manuel Llorca Rodriguez, un criminal căutat de poliție pentru spălare de bani, trafic de droguri și de arme, avocatul Trinxet a pus bazele unei „infrastructuri” financiare internaționale prin care l-a ajutat pe ducele de Palma, Inaki Urdangarin, să spele milioane de euro capturate ilegal din bani publici.

Totul s-a desfășurat prin intermediul Fundației Noos, fundație care, aparent, se ocupă de integrarea în societate a copiilor cu dizabilități, și prin mai multe offshore-uri înființate sau administrate de Salvador Trinxet Llorca.

Publicația Laverdad.es îl menționează pe Trinxet Llorca ca fiind un personaj cheie în această operație.

Specialist: IslandMark UK Limited, offshore-ul care a condus actuala Ahasy Investment Company (cea care a primit în plină pandemie aproape 2,5 milioane de lei pentru dezinfectant de la Poliția Locală Sector 1), apare pe o listă găsită de poliție în urma unor percheziții la sediul Fundației Noos.

Aproape 500 de companii fantomă apar în această listă, cu mențiunea că: „investigatorii nu știu câte dintre aceste companii au fost folosite de cei doi foști parteneri (Urdangarin și avocatul Trinxet)”, scrie elconfidencial.com.

Pe aceeași listă apare și compania Area Inmobiliaria Spain Invest.

5. În 2013, originala Mona Trading CO a devenit Ahasy Investment Company.

Acționari: Ahasy INC. 

Ahasy INC 

Sediu: Montreal, Canada

Anul înființării: 2011

Acționari: Quebec INC

Administrator: Ateia Simona

Reprezentant legal: Mărculescu Cătălin Gabriel. 

Reporter Sfin: Deci chiar dacă Vlad Moisescu nu mai este la „cârmă”, fosta lui parteneră de afaceri conduce totul din umbră…

Dar cine este acest „domn” Vlad Moisescu?

Specialist:  

BIO Vlad Moisescu 

  • deputat român ales în București pe listele partidului PNL, validat în 2004.
  • vicepreședinte PNL și președinte al PNL Sector 1 însă, conform Adevărul, a fost exclus din partid în 2013 pe motiv că face politica altor formațiuni politice.

Din acest grup făceau parte, pe lângă Moisescu, Ioana Costescu, consilier personal al primarului Chiliman Andrei și interfața lui Moisescu Vlad la nivelul Primăriei Sectorului 1 București, Chiliman Andrei Ioan și Brad Ion, consilier local.

Vlad Moisescu era cel care coordona grupul infracțional, solicita, încasa și gestiona comisioanele, iar Costescu Ioana și Brad Ion derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora.

Primarul sectorului 1 la momentul respectiv, Chiliman Andrei, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția sa, avea grijă ca firmele care și-au plătit „comisioanele”, adică mita, să fie favorizate și să primească contractele publice pentru care au plătitDcnews.ro, afirmă că Vlad Moisescu era cel care decidea tot ce se întâmpla la nivelul Primăriei Sectorului 1 și totodată cel care controla consilierii locali ai PNL. 

30% din banii primiți de la societăți reveneau primarului Chiliman, 15% mergeau la Moisescu, 15% la Ioana Costescu; 15% la Brad Ion și 10% Partidului Național Liberal, filiala sector 1.

Cei 15% care rămâneau erau folosiți pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.

Astfel, cei patru au primit mită de 300.000 lei, respectiv 38.481.488 lei, de la beneficiarele unor contracte de lucrări publice.

Atenție! Cea de-a doua sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din totalul plăților efectuate de către Primăria Sectorului 1 către firma respectivă, în perioada 2007 – 2014. 

  • în septembrie 2015, procurorii DNA scoteau la suprafață alte infracțiuni săvârșite de Moisescu, de data asta alături de omul de afaceri Ovidiu Semenescu și de Costin Berevoianu, consilierul personal al lui Sorin Oprescu. Conform ro,Vlad Moisescu a fost scos complet de sub urmărire penală în dosarul Apa Nova din cauza lipsei de probe.

„Inculpatul Moisescu Vlad Octavian a facilitat în perioada respectivă, emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București, etc.

Spre exemplu, în perioada ianuarie – aprilie 2011, inculpatul Moisescu Vlad Octavian s-a asigurat că va fi aprobat un act adițional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova București SA cu Primăria Municipiului București, privind obținerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă – 493.644.646 lei, profit net – 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net-118.135.449 lei în 2012.” – Comunicat DNA 

Reporter Sfin: De altfel, Poliția Locală a Sectorului 1 a fost și contactată și întrebată cum a fost posibilă această colaborare de „milioane” cu o firmă indirect controlată de un fost infractor – dl Vlad Moisescu, dar poliția a evitat să justifice oricare dintre aceste aspecte. 

„Conform contractului cu nr. 54/09.04.2020, reprezentantul operatorului economic Ahasy Investment Company SRL este dl. Ștefan Cătălin. Totodată, vă comunicăm faptul că, solicitările dumneavoastră nu fac obiectul prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.” – POLIȚIA LOCALĂ SECTOR 1 

De asemenea, și dl Vlad Moisescu a fost contactat în acest sens, oferindu-i-se dreptul la replică, însă acesta nu a răspuns acțiunii în vreun fel.

Specialist: S-au spălat pe mâini… cu dezinfectant de 2,5 milioane de lei… 

Reporter Sfin: Și la propriu și la figurat…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here