O politică fiscală relaxată, duce la un impact negativ asupra finanţelor publice şi datoriei

0
1615
relaxare-fiscala

Analistul agenţiei de evaluare financiară Moody’s, Mathias Angonin a declarat ca România, continuand si in 2017 cu o politică fiscală relaxată, aceasta ar putea avea un impact negativ asupra finanţelor publice şi datoriei şi un potenţial negativ asupra ratingului de ţară.

În context, analistul citat estimează că România ar putea înregistra, în 2017, un deficit fiscal de 3,4% din PIB, dar subliniază, totodată, că deficitele fiscale ale ţării au fost, în general, mai mici decât previziunile instituţiilor financiare internaţionale.

“Alegerile generale care au avut loc la 11 decembrie 2016 au dus la formarea unui nou guvern de coaliţie. Pe fondul unei politici de relaxare fiscală semnificativă urmărită atât de precedentul guvern Social Democrat cât şi de guvernul de tehnocraţi, ne aşteptăm ca politica fiscală să rămână relaxată. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra finanţelor publice şi datoriei, şi va avea, prin urmare, un potenţial negativ asupra ratingului”, a spus Mathias Angonin.

Acesta susţine că deficitul fiscal ar putea sări, în 2017, de 3%, urcând la 3,4% din PIB.

“Deficitul fiscal va oscila în jurul valorii de la Maastricht, de 3% din PIB, beneficiind de cooperarea cu instituţiile supranaţionale, care ar trebui să limiteze o nouă deteriorare, dar ne aşteptăm ca deficitul fiscal să treacă de această limită în 2017, şi să ajungă până la 3,4% din PIB. De-a lungul ultimilor ani, cu toate acestea, deficitele fiscale ale României au fost, în general, mai mici decât previziunile instituţiilor financiare internaţionale”, a afirmat Mathias Angonin.

Acesta a mai precizat că perspectiva asociată ratingului Baa3 al României este pozitivă, reflectând progresele semnificative în corectarea dezechilibrelor macroeconomice, care, în opinia agenţiei, au redus vulnerabilitatea economiei la şocurile externe şi au deschis calea pentru o creştere economică robustă.

Cele mai importante măsuri de ordin fiscal care se aplică în 2017 sunt reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea supraaccizei la carburanţi, a taxei pe stâlp, a timbrului de mediu, eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute pentru plata contribuţiilor sociale, eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 lei etc. De asemenea, la începutul acestui an a fost modificat regimul de impozitare pentru IMM-uri, cotele de impozitare fiind acum de 1% şi 3%, în funcţie de numărul de salariaţi. pe de altă parte, plafonul pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor a crescut de la 100.000 euro la 500.000 euro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here