O criză cum alta nu a mai fost…

1
1443

Fondul Monetar Internațional prezintă o imagine sumbră a economiei globale. Italia, Spania și Franța sunt ţările cele mai afectate din blocul comunitar.

Economia globală se confruntă cu cea mai gravă criză de la Marea Depresiune până în prezent. Din cauza pandemiei și a măsurilor de combatere a acesteia, 95% dintre țările lumii vor înregistra reduceri drastice ale venitului pe cap de locuitor, în acest an. Datoria publică a atins cel mai înalt nivel în raport cu producția economică, situaţie care se regăseşte în toate ţările, indiferent că sunt puternic industrializate, emergente sau în curs de dezvoltare. Aceasta este, pe scurt, perspectiva economică mondială, prezentată saptămâna trecută de Fondul Monetar Internațional.

Previziunile sunt afectate, totuși, de mari incertitudini, admite FMI. Încă nu se ştie dacă şi când vor fi disponibile vaccinuri sau alte tratamente pentru combaterea pandemiei și dacă noile valuri vor pune și mai mare presiune asupra activității economice.

Evoluțiile recente au determinat FMI să revizuiască prognozele publicate în aprilie. Noile cifre arată o scădere a economiei globale cu 4,9%, în acest an şi o creștere de 5,4%, pentru anul viitor.
După două trimestre negative, FMI se așteaptă ca în multe țări, să se inregistreze o expansiune economică, în ultimele două trimestre al anului în curs, pe fondul relaxării restricţiilor economice care deja se înregistrează în aproximativ 75 de țări.

Economiștii FMI prognozează o recuperare a contracției economice care, însă, nu se va manifesta în mod egal, în toate țările. Economiile dependente de export se pot aştepta la o creștere spontană, în schimb, cele care se bazează pe industria ospitalităţii și turismului, vor suferi în continuare. Pe de altă parte, FMI constată că în țările în care au fost relaxate restricțiile, vânzările cu amănuntul au crescut semnificativ.

Singura economie care va înregistra creştere este cea a Chinei

Conform calculelor FMI, economia Germaniei, cea mai puternică din Uniunea Europeană, se va contracta cu 7,8%, în acest an, pentru ca anul viitor să crească cu 5,4%. Dacă se va adeveri această previziune, Germania se va afla într-o poziție ceva mai bună decât întreaga Zonă Euro a cărei economie se va contracta cu peste 10%. Italia, Franța și Spania vor fi cel mai puternic afectate pentru că economiile lor vor înregistra scăderi de peste 12%, la finalul anului 2020.

Peste ocean, Statele Unite vor înregistra, la finalul acestui an, o contracţie a economiei de 8%, şi speră la o revenire de 4,5%, anul viitor.

În acest context, China este singura putere economică care va înregistra o creştere de aproximativ 1%, la finalul acestui an.

Unul dintre riscurile majore care pot schimba aceste prognoze este posibilitatea ca numărul de infecții cu coronavirus să crească din nou și să fie necesare noi măsuri de izolare. Evoluțiile înregistrate în America Latină, în unele țări asiatice și în câteva zone ale Statelor Unite fiind extrem de îngrijorătoare.

Economistul-șef al Fondului Monetar Internațional, Gita Gopinath, a lăudat eforturile guvernelor și ale băncilor centrale, din întreaga lume, pentru că „au reuşit să prevină valul uriaş de falimente care se anunţa, punând la dispoziţie, fondurile necesare evitării unei noi crize financiare”.

Pe de altă parte, Gita Gopinath sesizează „decuplarea îngrijorătoare a piețelor financiare de la economia reală”. De fapt, acţiunile au pierdut mult din valoare, pe burse, în special din cauza pandemiei. Economistul-șef FMI se teme că acesta ar putea fi rezultatul unui comportament  excesiv de precaut din partea investitorilor.

FMI: „Statele bogate ar trebui să le ajute pe cele sărace

Potrivit Economistului-șef FMI, Gita Gopinath, rezolvarea conflictelor geopolitice și comerciale reprezintă o condiție absolut necesară pentru o redresare economică mondială. Comerțul global s-a prăbușit cu 12%, din cauza pandemiei şi pe acest fond Gita Gopinath îşi exprimă temerile cu privire la faptul că cele mai lovite de criză vor fi țările sărace, cu venituri mici și cu populaţii needucate. FMI face apel la țările bogate să depună eforturi in sensul consolidarii sistemelor de sănătate, pentru a face față evoluţiei pandemiei și pentru a putea oferi ajutor țărilor sărace. Pe termen mediu, cel puțin, FMI consideră că aceasta reprezintă o datorie publică, de rezolvare a unei probleme care a atins un nivel record. In plus, guvernele ţărilor bogate sunt indemnate să reducă risipa și să-şi extindă bazele de impozitare, care, în unele ţări, ar trebui să fie progresivă.

1 COMMENT

  1. De fiecare dată când dau chix, habarniștii FMI se fac că plouă, nici… n-au mâncat, nici gura nu le pute. Ce-ar mai da ei împrumuturi, cu planuri salvatoare, din criza pe care o prezic, dezinteresați, desigur. Numai că, după eșecuri răsunătoare în toată lumea, nu le mai ia nimeni în serios previziunile de Mama Omida…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here