Început bun pentru BASF în 2018

0
1757
Dr. Kurt Bock, Vorsitzender des Vorstands: Legal, Taxes, Insurance & Intellectual Property; Corporate Development; Corporate Communications & Government Relations; Senior Executive Human Resources; Investor Relations; Compliance Abdruck honorarfrei. Copyright by BASF. Dr. Kurt Bock, Chairman of the Board of Executive Directors: Legal, Taxes, Insurance & Intellectual Property; Corporate Development; Corporate Communications & Government Relations; Senior Executive Human Resources; Investor Relations; Compliance Print free of charge. Copyright by BASF.

Trimestrul IV, 2017:

  • Cifră de afaceri de 16,1 miliarde de euro (în creștere cu 8% față de același trimestru al anului trecut)
  • Venituri înainte de impozite și dobânzi (EBIT) excluzând cheltuielile excepționale de 1,9 miliarde de euro (în creștere cu 58% față de același trimestru al anului trecut)

Anul 2017:

  • Creștere substanțială ca volum în toate diviziile
  • Venituri per acțiune de 6,62 euro (în creștere cu 50%), venituri ajustate per acțiune de 6,44 euro (în creștere cu 33%)
  • Flux de numerar din activitatea de exploatare de 8,8 miliarde de euro (în creștere cu 14%), flux de numerar disponibil – 4,8 miliarde de euro (în creștere cu 34%)
  • Valoarea dividendelor propusă pentru anul fiscal 2017 de 3,1 euro (comparativ cu 3,0 euro, în 2016)

Prognoză pentru 2018:

  • Creștere ușoară a cifrei de afaceri, în special datorită volumelor mai mari de vânzări
  • Venituri înainte de impozite și dobânzi (EBIT) excluzând cheltuielile excepționale ușor peste nivelul celor din 2017

După un an de succes în 2017, BASF a avut un început bun inclusiv în 2018. “Anul trecut, am obținut o creștere semnificativă și am reușit să ne sporim în continuare profitabilitatea. Mai mult decât atât, am pus baze importante pentru dezvoltarea viitoare a companiei – atât în ​​ceea ce privește oamenii, cât și strategia”, a spus dr. Kurt Bock, Președinte al Consiliului Director al BASF SE, în cadrul prezentării Raportului anual pentru 2017, din Ludwigshafen.

În al patrulea trimestru al anului 2017, grupul BASF a înregistrat o cifră de afaceri de 16,1 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 8% față de același trimestru al anului 2016. Prețurile au crescut cu 9%. Volumele de vânzări ale BASF au crescut cu 4%; această creștere a fost determinată de toate diviziile de business, cu excepția celui de Petrol și gaze. În contrast, efectele negative ale fluctuațiilor de schimb valutar au fost considerabil mai mari și au redus cifra de afaceri cu 5%. În al patrulea trimestru, veniturile înainte de impozite și dobânzi (EBIT) excluzând cheltuielile excepționale au ajuns la 1,9 miliarde euro, în creștere cu 58% față de aceeași perioadă a anului precedent. Veniturile semnificativ mai mari din diviziile Substanțe chimice, Soluții agricole și Petrol și gaze, precum și cele din categoria Altele au compensat veniturile mai mici din diviziile Materiale și soluții funcționale și Produse performante.

Activitatea economică s-a redresat în numeroase țări din întreaga lume, în 2017. “Am profitat de această revenire și ne-am mărit considerabil cifra de afaceri și veniturile în 2017, comparativ cu anul precedent”, a spus Bock. Datorită cererii sporite, BASF a vândut volume mai mari în toate diviziile și și-a sporit considerabil profitabilitatea. La acest lucru au contribuit și prețurile mai mari, în special în divizia Substanțe chimice. În total, cifra de afaceri BASF a crescut cu 12%, până la 64,5 miliarde de euro. Unul dintre factorii care au contribuit la aceasta a fost achiziția companiei Chemetall, de la finalul anului 2016, aceasta oferind soluții personalizate pentru tratarea suprafețelor metalice.

Veniturile BASF au crescut chiar mai mult, cu aproximativ o treime. Compania a realizat un EBIT excluzând cheltuielile excepționale de 8,3 miliarde de euro, cu o contribuție semnificativă a diviziei de Substanțe chimice. Marjele și volumele mai mari înregistrate în segmentele substanțe chimice de bază și produse intermediare au compensat generos marjele mai mici ale unora dintre diviziile de produse specializate ale BASF. Veniturile în sectorul produselor chimice –  care cuprinde diviziile Substanțe chimice, Produse performante și Materiale și soluții funcționale – au fost semnificativ mai mari decât în ​​anul precedent. EBIT excluzând cheltuielile excepționale în acest sector a fost de 7,3 miliarde de euro, în creștere cu 26% față de anul precedent.

Veniturile per acțiune au crescut de la 4,42 euro la 6,62 euro, echivalentul unei creșteri de 50%. Ajustate pentru cheltuielile excepționale și amortizarea activelor necorporale, veniturile per acțiune au ajuns la 6,44 euro, față de 4,83 euro în anul precedent.

Fluxul de numerar din activitatea de exploatare îmbunătățit

Fluxul de numerar din activitatea de exploatare s-a îmbunătățit cu 1,1 miliarde de euro față de anul precedent, ajungând la 8,8 miliarde de euro în 2017. Acest lucru s-a datorat creșterii cu 50% a profitului net, până la 6,1 miliarde de euro. Spre deosebire de anul precedent, modificarea capitalului de lucru net a redus fluxul de numerar. Acest lucru s-a datorat în mare măsură nivelului mai mare de numerar legat de stocuri și de conturile de creanțe comerciale din motive operaționale.

Numerarul utilizat pentru investiții s-a ridicat la 4 miliarde de euro, în 2017, comparativ cu 6,5 miliarde de euro în 2016. Plățile efectuate pentru activele corporale (proprietăți, clădiri și echipamente) și pentru activele necorporale au fost de 4 miliarde de euro, sub valoarea din anul precedent (4,1 miliarde de euro). La 4,8 miliarde de euro, fluxul de numerar disponibil a fost cu 34% peste nivelul din anul precedent. Rata capitalului propriu a fost de 44,1% (2016: 42,6%). Datoriile nete au scăzut cu 2,9 miliarde de euro, până la 11,5 miliarde de euro.

Valoare propusă a dividendelor de 3,1 euro

BASF va propune Adunării anuale a acționarilor o valoare a dividendelor de 3,10 euro per acțiune, cu 0,10 euro mai mare decât în ​​anul precedent. Astfel, acțiunea BASF ar oferi, încă o dată, un randament atractiv al dividendelor, de 3,4%, raportat la prețul de închidere per acțiune, de la finalul anului 2017, de 91,74 euro. În total, 2,8 miliarde de euro ar fi plătiți acționarilor BASF SE.

Dezvoltarea regională a companiei

În ceea ce privește dezvoltarea pe regiuni, Bock a declarat: “Am fost deosebit de mulțumiți de creșterea puternică din Asia, unde investițiile din ultimii ani și-au arătat rezultatele. Datorită marjelor și volumelor mai mari, am reușit să ne dublăm veniturile în Asia, până la 2,2 miliarde de euro, devenind astfel cea mai profitabilă regiune pentru BASF.”

În Europa, creșterea economică se află pe un trend ascendent. EBIT a crescut cu 31%, ajungând la 4,7 miliarde de euro. Acest lucru se datorează, în principal, veniturilor mai mari din diviziile Substanțe chimice și Petrol și gaze. Deși creșterea în Statele Unite a fost inițial slabă, la începutul anului 2017, s-a îmbunătățit pe parcursul anului. În America de Nord, EBIT a crescut de la 1,1 miliarde de euro, la 1,2 miliarde de euro. În America de Sud, Africa și Orientul Mijlociu, EBIT a scăzut de la 432 milioane de euro, la 335 milioane de euro.

Dezvoltarea portofoliului BASF

În ultimul an, BASF a luat decizii importante pentru a adăuga în portofoliul său divizii cu creștere rapidă, rezistente la ciclurile economice. În anul 2018, divizia Soluții agricole va fi consolidată prin achiziționarea unor cote semnificative din divizia de semințe și erbicide a companiei Bayer. Bock: “Acestea vor fi o completare excelentă a operațiunilor noastre solide și de succes în domeniul protecției culturilor și a activităților noastre din domeniul biotehnologiei. Vom pătrunde în domeniul afacerilor cu semințe cu active de proprietate în piețe cheie din agricultură, ceea ce ne va permite, de asemenea, să implementăm mai rapid rezultatele cercetării noastre privind semințele.”

BASF dorește să achiziționeze anul acesta operațiunile globale de poliamidă ale companiei Solvay. Această achiziție va extinde gama de produse plastice BASF pentru industria transporturilor, a construcțiilor și a bunurilor de larg consum și va consolida accesul la materii prime. În plus, compania se așteaptă să-și îmbunătățească accesul la piețele importante din Asia și din America de Sud.

“Cu toate acestea, se întâmplă și să renunțăm la afaceri atunci când credem că ar putea avea mai mult succes într-un context diferit”, a spus Bock. De exemplu, la sfârșitul lunii septembrie 2017, BASF a transferat operațiunile sale de produse chimice pentru pielărie grupului Stahl, un producător important de produse chimice pentru pielărie. În schimb, BASF deține, în prezent, un pachet de acțiuni de 16% în grupul Stahl.

BASF a anunțat schimbări fundamentale pentru activitățile sale din divizia Petrol și gaze. Se preconizează că BASF și grupul LetterOne își vor uni operaținile de petrol și gaze aferente într-un joint venture denumit Wintershall DEA. Noua companie ar urma să fie una dintre cele mai mari companii independente de explorare și producție din Europa, cu perspective excelente de creștere. Pe termen mediu, intenția este de a lista societatea mixtă la bursă.

Previziuni pentru anul 2018

Pentru anul 2018, BASF se așteaptă ca economia mondială și producția chimică să crească în aproximativ același ritm ca în 2017. Continuarea creșterii este așteptată în toate regiunile, iar BASF anticipează o continuare a procesului de redresare deja existent, în Brazilia și Rusia. În plus față de aceste condiții de bază în general pozitive, BASF observă, de asemenea, o volatilitate crescută a pieței. În plus, dolarul american are un impact negativ asupra cifrei de afaceri și veniturilor.

În ceea ce privește previziunile, BASF a luat în considerare următoarele condiții economice pentru anul 2018 (cifrele aferente anului anterior sunt menționate între paranteze):

  • Creștere economică globală de + 3,0% (+ 3,1%)
  • Creștere în producția chimică globală de + 3,4% (+ 3,5%)
  • O rată medie de schimb valutar euro / dolar de 1,20 dolari per euro (1,13 dolari per euro)
  • Un preț mediu al petrolului (Brent blend) de 65 dolari per baril (54 dolari per baril)

“În acest mediu de afaceri, ne dorim ca în 2018 să continuăm să creștem profitabil și să obținem o ușoară creștere a cifrei de afaceri și a EBIT excluzând cheltuielile excepționale ale Grupului BASF”, a spus Bock. Creșterea cifrei de afaceri ar trebui să rezulte în principal din creșterea volumelor. Creșterea veniturilor va fi determinată, în principal, de contribuțiile semnificative din diviziile Produse performante, Materiale și soluții funcționale și Petrol și gaze. După un rezultat puternic în 2017, compania anticipează un EBIT excluzând cheltuielile excepționale semnificativ mai mic în divizia de Substanțe chimice, în primul rând ca urmare a marjelor mai mici.

Prognoza pentru anul 2018 ia în considerare achiziția convenită a unor părți semnificative ale operațiunilor cu semințe și erbicide neselective ale Bayer, care e așteptată să se încheie în prima jumătate a anului 2018.  Este posibil ca, impulsul rezultat în urma achiziției, aspectul sezonier al operațiunilor care urmează să fie preluate și costurile de integrare anticipate, să aibă în 2018 un impact pozitiv asupra cifrei de afaceri și un impact negativ asupra veniturilor pentru divizia de Soluții Agricole și pentru grupul BASF.

Prognoza nu ia în considerare fuziunea plănuită a operațiunilor de petrol și gaze naturale ale BASF și LetterOne. La semnarea acordurilor de tranzacție, veniturile din divizia Petrol și Gaze nu vor mai fi incluse în cifra de afaceri și în EBIT pentru grupul BASF – retroactiv începând cu 1 ianuarie 2018 și cu recalcularea rezultatelor din anul precedent. Mai degrabă, acestea ar fi prezentate ca parte a veniturilor înainte de participațiunile minoritare ale grupului BASF ca element separat, “venituri din operațiuni întrerupte”. De la data finalizării tranzacției, cota BASF a veniturilor generate de joint venture-ul – Wintershall DEA – ar fi, probabil, calculată folosind metoda punerii în echivalență și inclusă în EBIT pentru grupul BASF.

Dezvoltarea diviziilor

Într-un mediu de afaceri favorabil, cifra de afaceri a diviziei de Substanțe chimice a crescut în al patrulea trimestru din 2017 cu 21%, ajungând la 4,2 miliarde de euro, datorită prețurilor și volumelor ridicate. BASF și-a mărit marjele, mai ales pentru izocianați, acizi și polialcooli, produse de cracare și monomeri acrilici. La 1,1 miliarde de euro, EBIT excluzând cheltuielile excepționale a fost cu 67% mai mare decât în al patrulea trimestru din 2016. Toate diviziile au înregistrat venituri mai mari.

Pe întregul an, cifra de afaceri din divizia de Substanțe chimice a crescut cu 3,4 miliarde de euro în 2017, ajungând la 16,3 miliarde de euro. Aceasta s-a datorat în principal prețurilor mai mari, în special în divizia de Monomeri. BASF a crescut, de asemenea, volumele în toate diviziile. EBIT excluzând cheltuielile excepționale a crescut cu 2,2 miliarde de euro, până la 4,2 miliarde de euro, în principal ca urmare a marjelor mai mari pentru izocianații din segmentul de Monomeri. Marjele mai puternice în segmentele Produse petrochimice și Intermediari au contribuit, de asemenea, la creșterea veniturilor; costurile fixe, ușor mai ridicate, au avut un efect compensatoriu. Impactul negativ asupra veniturilor din 2017, cauzat de accidentul de la North Harbor, de la fabrica din Ludwigshafen, din octombrie 2016, a fost compensat cu ajutorul plăților de la asigurator.

În divizia Produse performante, cifra de afaceri din al patrulea trimestru al lui 2017 a crescut cu 2%, ajungând la 3,8 miliarde de euro. Creșterile volumelor în toate segmentele și prețurile ușor mai ridicate au compensat suficient efectele negative ale fluctuațiilor de schimb valutar și efectul de portofoliu. Din cauza presiunii continue asupra marjelor, a închiderii temporare a fabricii de citral din Ludwigshafen și a costurilor fixe mai ridicate, EBIT excluzând cheltuielile excepționale a scăzut de la 237 milioane de euro, la 111 milioane de euro.

La 16,2 miliarde de euro, cifra de afaceri pe întregul an din divizia de Produse performante au fost cu 659 milioane de euro peste valoarea din anul anterior. Acest lucru este atribuit în principal creșterii de volum în toate segmentele. Și prețurile mai mari de vânzare din segmentele Produse chimice de îngrijire și de Dispersii și pigmenți au avut un impact pozitiv asupra cifrei de afaceri. Efectele de portofoliu și efectele negative ale fluctuațiilor de schimb valutar asupra tuturor diviziilor au redus ușor cifra de afaceri. EBIT excluzând cheltuielile excepționale a scăzut cu 361 milioane de euro față de anul trecut, ajungând la 1,4 miliarde de euro. Acest lucru a fost cauzat în mare parte de marjele mai mici, în primul rând ca urmare a creșterii prețurilor materiilor prime, care nu au putut fi reflectate în totalitate în prețurile de vânzare.

În divizia Materiale și soluții funcționale cifra de afaceri a crescut considerabil, cu 7%, în al patrulea trimestru. În primul rând ca rezultat al prețurilor mai mari, cifra de afaceri a atins 5,3 miliarde de euro. Costurile mai ridicate ale materiilor prime au dus la marje mai mici, făcând ca EBIT excluzând cheltuielile excepționale să scadă cu 42%, la 267 milioane de euro. În plus, costurile fixe mai mari au avut un impact negativ asupra veniturilor.

Pentru întreg anul 2017, cifra de afaceri a crescut cu 2 miliarde de euro, ajungând la 20,7 miliarde de euro. Acest lucru s-a datorat creșterii prețurilor și a volumelor, precum și a activității Chemetall, afacere care a fost achiziționată de la Albemarle în decembrie 2016; cifra de afaceri a fost ușor redusă din cauza efectelor fluctuației de schimb valutar. Creșterea volumului a fost în mare parte determinată de creșterea cererii pentru produse BASF pentru industria automobilelor și construcțiilor. La 1,6 miliarde de euro, EBIT excluzând cheltuielile excepționale a scăzut cu 329 milioane de euro față de 2016, în principal din cauza marjelor scăzute și a costurilor fixe mai mari. Plățile speciale din 2017 au fost în principal legate de costurile de integrare în ceea ce privește achiziția Chemetall, precum și de achiziționarea afacerii de materiale de construcție pentru utilizatorii profesioniști de la grupul Henkel din Europa de Vest.

Cifra de afaceri a diviziei Soluții agricole a crescut cu 4% în al patrulea trimestru, ajungând la 1,3 miliarde de euro. Volumele semnificativ mai mari au compensat scăderea prețurilor și efectele negative ale fluctuațiilor de schimb valutar. Comparativ cu același trimestru al anului precedent, EBIT excluzând cheltuielile excepționale a crescut cu 162%, urcând cu 128 milioane de euro, până la 207 milioane de euro.

Cifra de afaceri pentru tot anul a diviziei Soluții agricole a crescut cu 127 milioane de euro, ajungând la 5,7 miliarde de euro, ca rezultat al volumului mai mare de vânzări. Într-un mediu de afaceri constant dificil pentru produsele de protecție a recoltelor, creșterea cifrei de afaceri a fost afectată negativ de scăderile prețurilor, în special în America de Sud, dar și de efectele negative ale fluctuațiilor de schimb valutar. EBIT excluzând cheltuielile excepționale a fost de 1 miliard de euro, cu 54 milioane de euro mai puțin decât valoarea din anul precedent. Scăderea ușoară a fost cauzată, în principal, de marjele medii mai mici, rezultate dintr-un mix divers de produse, dar și de situația dificilă a pieței din Brazilia. Veniturile au fost, de asemenea, afectate negativ de închiderea unităților de producție din Beaumont, Texas și Manatí, Puerto Rico, din cauza uraganelor. Costurile fixe au crescut ușor.

În divizia Petrol și gaze, cifra de afaceri din al patrulea trimestru din 2017 a scăzut cu 7%, ajungând la 862 milioane de euro, ca rezultat al volumelor scăzute. Cu toate acestea, prețurile mai ridicate pentru petrol și gaze au avut un impact pozitiv asupra veniturilor. EBIT excluzând cheltuielile excepționale a crescut cu 97 milioane de euro, până la 260 milioane de euro.

Pentru tot anul 2017, cifra de afaceri din divizia Petrol și gaze a crescut cu 476 milioane de euro față de anul trecut, ajungând la 3,2 miliarde de euro, creștere datorată prețurilor și volumelor ridicate. Prețul mediu al unui baril de petrol (Brent blend) în 2017 a fost de 54 de dolari (în anul anterior: 44 de dolari). Prețurile gazelor naturale pe piețele europene spot au crescut cu 25% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea volumului a fost determinată în principal de creșterea volumului vânzărilor de gaze. Volumul producției a corespuns cu nivelul anului anterior. EBIT excluzând cheltuielile excepționale a crescut cu 276 milioane de euro, ajungând la 793 milioane de euro în 2017. Acest lucru se datorează în primul rând creșterii prețurilor petrolului și gazului, precum și creșterii veniturilor rezultate din participațiunile BASF la exploatarea de gaze natural din Yuzhno Russkoye. Măsurile cuprinzătoare care vizează optimizarea proiectelor de explorare și tehnologice, precum și implementarea cu succes a măsurilor operaționale pentru reducerea costurilor au avut, de asemenea, un efect pozitiv. Profitul net a crescut cu 357 milioane de euro, până la 719 milioane de euro.

Cifra de afaceri din categoria Altele a crescut în al patrulea trimestru de la 518 milioane de euro, la 608 milioane de euro. EBIT excluzând cheltuielile excepționale s-a îmbunătățit, de la minus 386 milioane de euro, la minus 38 milioane de euro, în principal datorită efectelor de evaluare a programului de stimulare pe termen lung al BASF.

Cifra de afaceri pentru întregul an 2017 pentru categoria Altele a crescut cu 224 milioane de euro, comparativ cu 2016, ajungând la 2,2 miliarde de euro, în primul rând ca rezultat al prețurilor mai ridicate de vânzare în domeniul comerțului cu materii prime. La minus 764 milioane de euro, EBIT excluzând cheltuielile excepționale din categoria Altele a crescut cu 268 milioane de euro față de valoarea anului precedent. Această îmbunătățire a veniturilor se datorează și efectelor de evaluare a programului de stimulare pe termen lung.

Despre BASF

La BASF, creăm chimie pentru un viitor sustenabil. Îmbinăm succesul economic cu protecția mediului și cu responsabilitatea socială. Mai mult de 115.000 de angajați ai grupului BASF lucrează pentru a contribui la succesul clienților noștri în majoritatea sectoarelor și aproape în fiecare țară din lume. Portofoliul nostru este organizat în cinci divizii: Substanţe chimice, Produse performante, Materiale & soluţii funcţionale, Soluţii agricole şi Petrol și gaze. BASF a generat vânzări de 64,5 de miliarde de euro în anul 2017. Acțiunile BASF sunt listate la bursele de valori din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) și Zurich (BAS). Informații suplimentare la adresa www.basf.com

Puteți găsi informații suplimentare la următoarele adrese:

Raportul BASF pe 2017: basf.com/report

Comunicat de presă: basf.com/pressrelease

Transmisie live: basf.com/pcon

Discurs: basf.com/pcon

Transmisie live – Conferință telefonică pentru analiști și investitori: basf.com/share

Fotografii: basf.com/pressphotos

Înregistrări TV: tvservice.basf.com/en

Fotografii de la conferința anuală de presă: basf.com/Pressphoto-Database/pc

Interviu TV cu Dr. Kurt Bock: basf.com/tv-interviews_en

Declarații cu caracter anticipativ

Acest comunicat de presă conține declarații cu caracter anticipativ. Aceste declarații se bazează pe estimările și pe previziunile actuale ale Consiliului Director și pe informațiile disponibile în prezent. Declarațiile cu caracter anticipativ nu reprezintă garanții ale viitoarelor evoluții și ale rezultatelor prezentate. Acestea depind de o serie de factori, implică diverse riscuri și incertitudini și se bazează pe ipoteze care se pot dovedi a fi incorecte. BASF nu își asumă obligația de a actualiza declarațiile de previziune din cadrul acestui comunicat de presă și în afara cerințelor legale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here