Peter Ricketts, fost ambasador al Regatului Unit la Paris și NATO avertizează că Parisul și Berlinul vor depăși Londra, ca nivel de importanță pentru SUA, mai ales dacă Joe Biden va deveni președinte. „Marea Britanie nu va mai reprezenta „centrul de greutate” al Europei, în ochii Americii, mai ales dacă Joe Biden va fi ales președinte luna viitoare”, a declarat acesta.
După o carieră la cel mai înalt nivel de 40 de ani, în care a apărat şi reprezentat interesele Marii Britanii în întreaga lume, Peter Ricketts a oferit o interpretare îngrijorătoare a impactului pe care Brexit-ul îl va avea asupra poziției internaționale a Regatului Unit.
„Când Biden se va uita spre Europa, va vedea Parisul și Berlinul ca reprezentând centrul de greutate a ceea ce este cu adevărat important pentru America, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al securității. Marea Britanie va fi văzută mai degrabă ca fiind în afara curentului principal al Europei. Desigur, va continua să existe o relație bilaterală importantă în domeniul apărării și al securității, dar în alte zone Marea Britanie nu va mai primi aceiaşi importanţă din partea Washington-ului pentru că, sincer, Marea Britanie va fi mai puțin utilă administrației SUA”, a declarat Ricketts.
Fostul ambasador al Marii Britanii la Paris și NATO, cunoscut ca fiind un critic fervent al lui Boris Johnson, examinează, în prezent, politica guvernamentală în materie de securitate și justiție, în Camera Lorzilor, cercetând subiecte de conflict și securitate în calitate de profesor invitat la King’s College of London. În plus consiliază compania Lockheed Martin UK, în domeniul aerospațial.
Peter Ricketts este ultimul greu al diplomaţiei britanice care a oferit sfaturi premierului britanic în legătură cu gestionarea unei posibile schimbări la Casa Albă.
Ivan Rogers, fostul reprezentant permanent al Regatului Unit la Bruxelles, între anii 2013 și 2017, a declarat pentru Observer că Boris Johnson aşteaptă să vadă rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA înainte de a decide dacă va părăsi Uniunea Europeană cu sau fără un acord comercial. Downing Street respinge teoria lui Ivan Rogers, declarând pentru POLITICO că guvernul Regatului Unit, ca tot restul lumii, urmărește cu mare interes evenimentele de peste ocean.
Peter Ricketts a mai spus că o victorie a lui Biden, în alegerile prezidențiale din SUA care vor avea loc în data de 3 noiembrie, va introduce un „stil mult mai puțin confruntativ, mai curtenitor și consultativ” în dialogul cu partenerii internaționali, inclusiv cu Marea Britanie, dar, a adăugat că guvernul britanic nu ar trebui să se amăgească gândindu-se că acest lucru va facilita relațiile sale viitoare cu SUA.
Un acord comercial „subțire” este încă posibil
Mulți responsabili europeni vor fi „încurajați” dacă Joe Biden va câștigă alegerile, a spus Ricketts și vor fi „dornici să stabilească noi relații” cu proaspăta administraţie de la Casă Albă, împingând, probabil, Brexit-ul in plan secundar, pe lista de priorități a Europei.
Uniunea Europeana și Marea Britanie se află într-o perioadă de negocieri intense privind acordul comercial, reprezentantul Uniunii Europene, Michel Barnier și echipa sa urmând să rămână la Londra până astazi (miercuri), după care vor continua discuțiile la Bruxelles. Ambele părți speră că vor putea încheia un acord comercial în următoarele două-trei săptămâni, urmând ca acesta să poată fi ratificat la timp până la sfârșitul perioadei de tranziție care expiră la data de 31 decembrie.
„Guvernul britanic se va confrunta cu provocarea de a construi relații cu echipa lui Joe Biden, care consideră Brexit-ul ca fiind un risc atât pentru stabilitatea Europei, cât și pentru Marea Britanie”, a mai spus Ricketts. Biden a trimis deja o avertizare luna trecută, când a postat pe Twitter că „Acordul din Vinerea Mare care a adus pacea în Irlanda de Nord” nu poate deveni „victimă a Brexitului”.
Marea Britanie trebuie să se pregătească pentru o administrație Biden care va urmări cu atenție modul în care Brexit-ul va afecta Irlanda, având în vedere influența irlandeză din partidul democratic și propriile sale origini. Administrația Biden va acorda prioritate comerțului cu Uniunea Europeană în timp ce Marea Britanie „s-a extras dintr-o poziție influentă în Europa”, a spus Ricketts. „Administrația Biden vs fi foarte atentă şi extrem de prudentă cu privire la modul în care va evolua Brexit-ul”, a adăugat el.
În ciuda ping-pong-ului de săptămâna trecută între Londra și Bruxelles, pe care Ricketts îl respinge considerând că acesta este o parte a „teatrului negocierilor” produs de Downing Street, conceput pentru a vinde orice acord viitor către adepţii duri ai Brexit-ului din partidul conservator, este prudent optimist cu privire la șansele încheierii unei viitoare relaţii Uniunea Europeană – Regatul Unit, în această toamnă.
Cu toate că Impasul politic asupra problemelor legate de ajutoarele de stat și regimul pescuitului de coasta ar putea fi depăşit în urma unor apeluri telefonice de ultimă oră între Boris Johnson și liderii Uniunii Europene. Ricketts avertizează guvernul britanic să nu-și pună mari speranţe în cancelarul german Angela Merkel. „Mă tem că, la Londra, liderii noștri politici au așteptat ca Merkel să ne rezolve problemele. Acest lucru s-a dovedit a fi o mare greşeală, pentru că, deși este un politician foarte, foarte serios și atent, doamna Merkel nu poate face minuni”, a spus Peter Ricketts, adăugând că nu crede că președintele francez Emmanuel Macron ar risca un insucces în privinţa negocierilor legate de pescuit. „Președintele Macron joacă o carte pe care știe că dacă o va pierde, pescarii săi nu vor primi nimic. Deci, la sfârșitul zilei, nu cred că pescuitul va fi problema care va bloca aceste negocieri “.
Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că negocierile legate de acordul comercial s-au intensificat, însă Marea Britanie nu va accepta propuneri care să „submineze statutul nostru de țară suverană și independentă”.
“Negocierile noastre comerciale cu SUA sunt complet separate de negocierile în curs cu Uniunea Europeană și continuă să progreseze în ritm alert. Vom continua să lucrăm cu viitorul președinte american, oricare va fi acesta şi vă asigur că vom obţine un rezultat bun, în beneficiul ambelor țări”, a adăugat acesta.
Peter Ricketts estimează că Marea Britanie și Uniunea Europeană vor încheia, cel mai probabil, „un acord subțire”, lăsând deoparte multe aspecte importante pentru cooperarea lor bilaterală, în special cele legate de securitate și apărare, domeniu de maxim interes pentru președintele Comitetului de securitate și justiție al Camerei Lorzilor, fost consilier de securitate națională al fostului prim-ministru David Cameron.
“Puteți fi sigur că orice acord semnat de guvernul Johnson va fi trâmbițat ca fiind o mare victorie. Acesta va fi atribuit tacticii dure de negociere a premierului. În practică, cred că Uniunea Europeană a stabilit în mare măsură agenda acestor negocieri, drept urmare, consider că Marea Britanie și-a pierdut o parte din reputație”, a mai declarat Peter Ricketts.