În timp ce edilii cereau o Ordonanţă de Urgenţă prin care să primească bani de la Trezorerie pentru cofinanţarea proiectelor europene, vicepremierul Sevil Shhaideh a explicat că nu mai sunt bani, pentru că plafonul de de 1,2 miliarde de la nivel naţional a fost epuizat

0
1361
Trezorerie

Guvernul nu mai are bani pentru finanţarea proiectelor de investiţii derulate de administraţiile locale. Primarii cer, însă, rezolvarea acestei probleme. Plafonul de 1,2 miliarde de lei a fost epuizat. Doar la rectificarea bugetară din luna august ar putea fi majorat, au explicat, pentru Capital, surse din cadrul ministerului de Finanţe. Astfel, primarii au contractat dar au şi cheltuit toţi banii din împrumuturile din trezorerie contractate pentru proiecte de investiţii. Proiectele pe fonduri europene sunt exceptate. Pentru cofinanţarea proiectelor europene primarii au cerut împrumuturi din Trezorerie.

Robert Negoiţă, preşedinte AMR: „Pentru contractele finanţate, contractele de finanţare pe POR, se dă o ordonanţă pentru CO şi prefinanţarea din Trezorerie? Este foarte important, tocmai pentru că am văzut că v-aţi propus să atragem anul acesta bani europeni mulţi şi ne ajută foarte mult. Este esenţial”.

La cerinţele edililor, Guvernul ridică din umeri. Asta şi pentru că acordarea acestor bani ar putea duce la depăşirea deficitului de 3% asumat de România.

Anul trecut, au fost acordate 400-500 de milioane de lei credite din Trezorerie pentru confinanţarea proiectelor europene. Iniţiatorii au fost Ministerul Dezvoltării şi Ministerul de Finanţe. Din această sumă, impact pe deficit au doar banii cheltuiţi. Respectiv cofinanţarea trebuie cheltuită în tranşe pe toată perioada proiectului. Sumele care se cheltuiesc în 2017 sunt cele care vor avea impact pe deficit. Astfel ministerul Finanţelor va trebui să taie din cheltuieli pentru a le asigura pe acestea care nu au fost bugetate, potrivit acelorai surse din minsiterul de Finanţe. Totodată, pentru acordarea acestor împrumuturi, cele două ministere trebuie să pregătească o ordonanţă pe care Guvernul trebuie să o aprobe.

Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale: „Ministerul a iniţiat deja un proiect de act normativ cu privire la acordarea unor împrumuturi din Trezorerie. Singurul impediment în acest moment este plafonul de împrumut de la nivel naţional care înţelegem că anul acesta a fost atins, este epuizat”.

Şi în aceste condiţii, primăriile nu-şi pot depune proiectele.

Robert Negoiţă, preşedinte AMR: „Păi şi noi nu mai luăm bani europeni acum? Cum dezvoltăm proiectele europene dacă nu ne ajutaţi cu cofinanţare şi prefinanţare.

Salvarea ar putea veni de la Ministerul de Finanţe.

Viorel Ştefan, ministru de Finanţe: „E în studiu la direcţia de Trezorerie şi datorie publică şi sperăm să venim cu o veste bună”.

Anul trecut, Guvernul Cioloş a acordat, prin ordonanţă de urgenţă, 400 de milioane de lei pentru finanţarea proiectelor începute de autorităţile locale prin Programul Operaţional Regional.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here