Impactul financiar al Cupei Mondiale din 2022

0
891

Cupa Mondială din Qatar s-a încheiat în luna decembrie, printr-o finală de cinci stele, câștigată de Argentina dramatic după un meci cu Franța. Dincolo de spectacolul fotbalistic în sine, Cupa Mondială a avut și un impact financiar semnificativ. Qatar a organizat cea mai scumpă Cupă Mondială din istorie, mai scumpă chiar decât toate turneele precedente la un loc.

Fotbalul este cel mai popular sport din lume și, conform unui studiu făcut de World Population Review, are 3.5 miliarde de simpatizanți la nivel mondial și peste 250 de milioane de practicanți în 200 de țări. Poate părea surprinzător, dar interesul pentru fotbal nu este cel mai mare doar în Europa.

Conform unui studiu realizat de Statista, 80% din populația Emiratelor Arabe Unite este interesată sau foarte interesată de fotbal. În acest studiu, pe locul doi se află Thailanda, cu 78% din populație, în timp ce pe locul trei este Chile, cu 75% din populație. Prima țară europeană este Portugalia, cu 75% din populație, la egalitate cu Turcia. Mexic urmează cu 73%, în timp ce în Spania 70% din populație e interesată de fotbal.

Ce venituri a generat Cupa Mondială din 2022

Potrivit informațiilor existente, Cupa Mondială din 2022 a generat venituri pentru FIFA în valoare de 7.5 miliarde de dolari. Este un record, din moment ce suma este cu 1 miliard mai mare decât cea de la Cupa Mondială din 2018, ediție organizată de Rusia.

Premiile puse în joc pentru echipele participante la Cupa Mondială au fost de 440 de milioane de dolari. Argentina, țara care a câștigat turneul final, a obținut astfel 42 de milioane de dolari, în timp ce Franța nu mai puțin de 30 de milioane de dolari. Chiar și echipele care nu au trecut de faza grupelor au fost recompensate, fiecare primind câte 9 milioane de dolari.

De asemenea, cluburile care au trimis jucători la Cupa Mondială au împărțit 209 milioane de dolari din partea FIFA. Pentru fiecare zi petrecută la Cupa Mondială, FIFA a oferit 10 mii de dolari de jucător. Astfel, suma maximă la care s-a putut ajunge a fost de 370 de mii de dolari pentru un jucător.

Fără niciun dubiu, Cupa Mondială a fost cel mai important eveniment sportiv al anului 2022. Drept dovadă stau și audiențele făcute de finala dintre Franța și Argentina. În SUA, 22.3 milioane de oameni au văzut finala Cupei Mondiale, care a devenit al cincilea cel mai urmărit meci din istoria țării. În Marea Britanie, numărul maxim de privitori a fost de 14.9 milioane de oameni, iar în România de 2.9 milioane de oameni.

Cupa Mondială a suscitat un interes uriaș și din partea celor pasionați de pariuri sportive. Forbes anticipa înainte de startul turneului că, la nivel mondial, vor fi făcute pariuri în valoare de 160 de miliarde de dolari pe durata Cupei Mondiale. Britanicii estimau că doar în UK sumele mizate la pariuri sportive ar putea ajunge la 35 de miliarde de dolari, creșterea fiind de 65% față de Cupa Mondială din 2018.

Qatar a organizat cea mai scumpă Cupa Mondială din istorie

Qatar nu s-a uitat la bani în organizarea turneului final, iar costurile se ridică la aproximativ 229 de miliarde de dolari. Din 1990 până în 2018, costurile de organizare pentru turneele finale s-au ridicat la 48 de miliarde de dolari. Qatar a pornit la drum cu un buget de 56 de miliarde de dolari, dar acesta a fost depășit considerabil. Costurile mari au fost în infrastructură, deoarece Qatar a construit multe drumuri, stadioane de lux și hoteluri. Per total a ieșit o ediție memorabilă din toate punctele de vedere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here