Firmele din România vor putea primi subvenții în valoare de 23,5 milioane de euro, pentru a angaja persoane cu dizabilități, într-o nouă linie de finanțare din fonduri europene, aflată în pregătire, susținută de Politica de Coeziune a Uniunii Europene

0
991
firme

Ministerul Fondurilor Europene a scos în dezbatere publică, o propunere de Ghid al solicitantului pentru un viitor apel de proiecte intitulat „Stimularea mobilității și subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri și persoane inactive, persoane cu dizabilități”, care va fi finanțat în Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Bugetul total al liniei de finanțare va fi de 23,5 de milioane de euro, bani disponibili în toată țara, astfel:

*pentru regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est și Sud-Muntenia, suma totală disponibilă va fi de  20.870.588,23  euro, din care contribuția UE (prin Fondul Social European – FSE) este de 85%, iar contribuția națională, de 15% (prin bugetul de stat);
*pentru regiunea București-Ilfov, suma totală disponibilă va fi de  2.658.823,53 euro, din care 80% din FSE și 20% de la bugetul de stat.

Fondurile vor putea fi accesate direct, ca solicitant eligibil, de Ministerul Muncii / Serviciile Publice de Ocupare inclusiv unităţile cu personalitate juridică din subordine, respectiv Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități.

Beneficiarii finali, care fac parte din așa-numitul grup țintă vor fi șomerii şi persoanele inactive – persoanele cu dizabilităţi.

În cadrul proiectelor derulate de solicitant, firmele și alți angajatori vor primi o serie de subvenții pentru a angaja șomeri și persoane cu dizabilități.

Astfel, potrivit propunerii de Ghid al solicitantului, se vor finanța următoarele tipuri de măsuri:

*Măsuri de sprijin pentru angajatori prin acordarea de subvenții la angajarea persoanelor cu dizabilități, compensare lipsă productivitate, adaptarea spațiilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități conform prevederilor legislative în vigoare.

*Acordarea de sprijin angajatorilor în vederea achiziționării de echipamente asistive pentru creșterea șanselor de ocupare a persoanelor cu dizabilități.

*Accesibilizarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități prin acordarea de sprijin angajatorilor.

*Acordarea de servicii de job coaching post angajare pentru persoanele cu dizabilități – activitate relevată.

Conform art.85 alin (2) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările si completările ulterioare, angajatorii care, în raport cu numărul de angajați, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap primesc lunar, pentru fiecare persoană angajatădin aceste categorii, o sumă în cuantumul si conditiile precizate de Legea nr.76/2002 cu modificările şi completările ulterioare, proportional cu timpul efectiv lucrat, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncăsau de serviciu cel puţin 18 luni, din bugetul asigurarilor pentru somaj si fonduri europene structurale si de investitii.

Decontarea accesibilizării locului/locurilor de munca in functie de necesitatile persoanei/persoanelor cu dizabilități angajate, inclusiv toaletele este condiționată de angajarea, pe perioadă nedeterminată, a cel puțin o persoană cu dizabilități și se realizează în conformitate cu necesitățile acestei persoane cu dizabilități.

Conform propunerii de ghid, sprijinul financiar oferit persoanelor cu handicap ce urmează să se realizeze pe baza următoarelor costuri standard:

*Handicap fizic – echivalentul în lei a 3.500 euro TVA inclus.

*Auditiv – echivalentul în lei a 1.000 euro TVA inclus.

*Vizual – echivalentul în lei a 3.500 euro TVA inclus.

Sumele obținute sub formă de sprijin financiar de către membrii  grupului țintă vor fi utilizate în procent de 100% pentru achiziționarea echipamentelor asistive stabilite prin contractul de subvenție.

Beneficiarii sprijinului financiar au obligația de a prezenta soliciantului/ partenerului documentele justificative care atestă angajarea și lichidarea cheltuielilor generate de achiziționarea echipamentelor asistive menționate în contractul de subvenție.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here