EY România – Daca nu tii pasul cu tehnologia vei fi izolat in mediul de business

0
2467
Concept of creative technology with businessman and tablet

Trei sferturi din top 500 companii listate pe bursele americane vor ieşi din clasament până în 2027, motivul fiind ritmul accelerat al schimbărilor tehnologice, iar economia românească trebuie să ia foarte în serios provocările aduse, potrivit unui comunicat de presă al EY România remis, astăzi, redacţiei.

“Ne confruntăm cu un ritm accelerat al schimbărilor tehnologice, cu efecte economice semnificative. Se estimează că, până în 2027, 75% din top 500 companii listate pe bursele americane vor ieşi din clasament. Efectele pe piaţa muncii vor fi de asemenea importante: se aşteaptă ca 2 miliarde de locuri de muncă să fie profund afectate în următorii 15 ani. Companiile, industriile şi angajaţii vor fi cu toţii impactaţi de digitalizare şi de schimbările tehnologice. Iar dacă firmele cu cea mai mare capitalizare bursieră sunt ameninţate de noile tehnologii, economia românească trebuie să ia foarte în serios provocările aduse de aceste schimbări care pot pune sub semnul întrebării însăşi existenţa pe piaţă a companiilor tradiţionale”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, la începutul secolului al XX-lea, 60% din populaţia ocupată a Statelor Unite lucra în agricultură, iar astăzi, doar 3%.

“În România, numărul acestor persoane a scăzut cu 30%, în perioada 1992 – 2008. Persoanele active în domeniul serviciilor, 18% la nivelul SUA şi 40% în România (atât în sectorul privat, cât şi public), trec acum prin acelaşi tip de transformare pe care cu 100 de ani în urmă a cunoscut-o sectorul agricol”. Este dificil de spus ce se va întâmpla cu aceşti oameni, dar ştim cu siguranţă că există un deficit de abilităţi între ce ştiu să facă angajaţii şi ce caută firmele pe piaţa muncii. Nu toate posturile vor fi afectate şi nu toate aceste locuri de muncă vor fi eliminate. Ca şi până acum, automatizarea va înlocui şi, simultan, va completa munca umană, însă locurile de muncă care nu vor fi impactate de acest fenomen vor fi mai degrabă o excepţie de la regulă. Ne aflăm în primele etape ale acestor schimbări, este însă cert că nu doar locurile de muncă cu valoare adăugată mică vor fi impactate, dar şi profesioniştii şi persoanele creative”, menţionează sursa citată.

În prezent, arată EY România, creşterea importanţei software-ului în componenţa produselor şi serviciilor conferă un avantaj competitiv indiferent de sectorul în care activează compania.

“De exemplu, industria automobilelor se schimbă radical. În trecutul recent, câţiva producători globali de automobile concurau pentru proiectarea, producţia şi vânzarea de vehicule. Astăzi, 50% din valoarea automobilelor este reprezentată de software. Până acum câţiva ani, 90% din valoarea maşinii era dată de echipamentele fizice cu care era echipată. Şi în acest domeniu, ca în multe altele, status-quo-ul este ameninţat de companii din tehnologie precum Alphabet şi Apple. Această tendinţă se poate vedea şi la nivel de branduri. Tăvălugul schimbărilor vine şi peste companiile din România, iar modelele de business se vor schimba profund. Uber şi Airbnb sunt deja în România. Să nu uităm că ultimul nu deţine niciun hotel, aşa cum Uber nu deţine niciun autoturism. Companiile digitale tind să se debaraseze de activele fixe, în timp ce jucătorii tradiţionali sunt împovăraţi de costurile pe care le implică acestea”, precizează sursa citată.

Potrivit acesteia, în ciuda provocărilor, jucătorilor tradiţionali le lipseşte expertiza digitală la nivel de leadership pentru a reacţiona eficient.

“Un posibil răspuns din partea companiilor româneşti de top este încheierea de alianţe şi chiar de achiziţii de startup-uri, mai agile şi mai inovatoare în acest mediu foarte dinamic. 40% dintre companiile respondente în cadrul studiului global EY Capital Confidence Barometer intenţionează să intre în astfel de alianţe. De asemenea, pentru a avea o şansă în faţa acestor schimbări, este nevoie ca firmele româneşti să susţină creativitatea şi spiritul antreprenorial şi intraprenorial, ca şi accelerarea asimilării de abilităţi digitale în interiorul firmei”, se mai spune în sursa citată.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here