Economie de piață funcțională… cu credit guvernamental

1
4576
Economie

Creditul guvernamental a ajuns la un nivel pe care l-a mai avut înainte ca România să primească statutul de “economie de piață funcțională”. În luna iulie acesta a ajuns să reprezinte 28,8% din creditul intern.

Credit guvernamental

Involuția s-a produs odată cu izbucnirea crizei și de atunci nu s-a oprit. Deși am depășit criza și asistăm de ani buni la creșterea PIB, creditarea sectorului privat a înghețat, statul devenind punctul de atracție al bancherilor. Guvernul și politicienii votează pe bandă rulantă creșteri de salarii și de cheltuieli, alimentând deficite fără rost, de pe urma cărora cea mai mare parte a țării (cea care nu este bugetară) are de suferit: antreprenorii privați rămân fără acces la credit, crește consumul pe datorie, cei care își văd salariile mărite capătă posibilitatea de a-și procura o felie mai mare din plăcinta producției naționale, în detrimentul celorlalți. Și, desigur, bancherii au de câștigat.

Repet, în 2004 România a primit statutul de economie de piață funcțională, o vorbă goală în bună măsură, dar totuși o certificare. Cum facem noi economie de piață dacă sectorul public acaparează o parte din ce în ce mai mare din capitalul națiunii?

Credit intern

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here