Criza economica cauzată de coronavirus ar putea fi cea mai devastatoare din ultimii 150 de ani

0
1440

Potrivit Băncii Mondiale, PIB-ul global s-ar putea contracta cu 5,2% în 2020

Acesta este marele salt înapoi. Produsul intern brut, global, se va contracta cu 5,2% în 2020, conform ultimelor prognoze ale Băncii Mondiale, publicate luni, 8 iunie. Din anul 1970, nu s-a mai întâmplat ca un număr atât de mare de ţări să experimenteze o recesiune de o asemenea anvergură. „Este o lovitură devastatoare pentru economia mondială”, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass.

În luna aprilie, Fondul Monetar Internațional (FMI) prevedea o scădere a PIB-ului global de 3%.

În acest dificil an, recesiunea in țările sărace și cele emergente nu ar trebui să depășească – 2,5% iar în cele emergente, – 7%. Criza din economiile primelor țări enunțate va fi dificil de combătut din cauza lipsei de fonduri bugetare și a capacității administrative extrem de scăzute..

Într-o notă publicată la începutul lunii iunie, calculele expertilor FMI arata că, pentru a face faţă crizei, cheltuielile bugetare vor trebui să ajungă până la 1,4% din PIB, în țările cu venituri mici, 2,8% în țările emergente și 8,6% în economiile avansate. Acestea din urmă au o capacitate mai mare de îndatorare, spre deosebire de celelalte. Cu toate acestea, în patru din zece țări sărace și emergente, datoria publică a crescut cu cel puțin 20%, din anul 2007.

„Capacitatea noastră de previzionare este limitată”

 “Multe dintre economii sunt mai puțin pregătite să se confrunte cu o încetinire globală, decât în ​​timpul crizei din 2009”, se îngrijorează experţii FMI. Mai mult, aceştia se tem că pandemia va lăsa „cicatrici profunde și durabile, în economii, din cauza scăderii investițiilor, eroziunii capitalului uman și dezintegrării comerțului mondial”. Ca urmare a pandemiei, estimările arată ca „între 70 și 100 de milioane de oameni ar putea cădea în sărăcie extremă”.

Luni, 8 iunie, expertii S & P Global Ratings remarcau, ca în luna aprilie s-a înregistrat o „uşoară recuperare“ a activității în țările în curs de dezvoltare, chiar dacă „ritmul a fost foarte lent “, cu referire directa, la India. Capitalul străin se întoarce treptat în aceste țări, după o scurgere de 100 de miliarde de dolari (88,6 miliarde de euro) înregistrată în primele săptămâni ale pandemiei Covid-19.

În această perioadă dificilă, din punct de vedere geopolitic și economic, previziunile de creștere ar trebui să fie făcute cu maximă precauție. La incertitudinea legată de durata pandemiei se adaugă cele cu privire la rezistența economiilor și la agravarea tensiunilor comerciale dintre Statele Unite și China.

William De Vijlder, economist șef al BNP Paribas, remarcă, in același context, ca: ne confruntăm cu o incertitudine puternică în privinţa previziunilor, valorile cu care lucrăm, acum, fiind de cinci ori mai largi decât cele de la sfârșitul anului 2018”

La rândul său, reputatul economist sarbo-american, Branko Milanovic, argumentează, referindu-se la „natura incontrolabilă a crizei că: „Trebuie să recunoaștem că, în aceste condiţii, capacitatea noastră de previzionare este limitată.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here