De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar. Dobânda de politică monetară este nemodificată din luna mai a anului trecut.
A aprobat raportul asupra inflației
Pe de altă parte, Consiliul de Administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, noiembrie 2016, document care va fi prezentat publicului într-o conferință de presă organizată în data de 10 noiembrie 2016.Potrivit Băncii Naționale, rata anuală a inflației a scăzut, în luna septembrie 2016, la—0,6 la sută, ușor sub nivelul prognozat, după ce în luna august ajunsese la—0,2 la sută.
“Evoluția s-a datorat declinului prețurilor volatile ale alimentelor. Rata anuală a inflației CORE2 ajustată a rămas la 0,5 la sută. În absența efectelor tranzitorii ale tăierii cotei standard a TVA, rata anuală a inflației ar fi atins în septembrie 2016 nivelul de 0,8 la sută. Rata medie anuală a inflației a crescut, în septembrie 2016, la—1,7 la sută (de la—2,0 la sută în iunie 2016), iar cea calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum a urcat la—1,3 la sută (de la—1,7 la sută în iunie 2016). Rata anuală a inflației este așteptată să revină în interiorul intervalului de variație al țintei la mijlocul anului viitor și să se plaseze la finele orizontului proiecției în jumătatea superioară a acestui interval. Această traiectorie reflectă atât epuizarea efectelor tranzitorii ale reducerilor cotei standard a TVA și disiparea influențelor șocurilor dezinflaționiste globale, cât și presiunile inflaționiste exercitate de deschiderea graduală a excedentului de cerere agregată și de costurile salariale unitare”, notează BNR.
Riscuri externe și interne
În viziunea Băncii Naționale, riscurile și incertitudinile asociate perspectivei inflației provin atât din mediul intern, cât și din cel extern. Astfel, pe plan intern, acestea au ca principală sursă configurația bugetului pentru anul 2017. În același timp, riscurile induse de mediul extern sunt generate, în principal, de incertitudinile persistente legate de creșterea economică globală și de redresarea economică a zonei euro, în contextul trenării revigorării economiilor emergente majore, al problemelor din sistemul bancar european și al rezultatului referendumului din Marea Britanie.
În ceea ce privește creșterea economică, Banca Națională subliniază că aceasta s-a accelerat în trimestrul II până la 6%, “pe seama consumului final al gospodăriilor populației, dar și a formării brute de capital fix”.