Companiile low-cost se extind in Romania

1
2356
Companiile low-cost

Wizz-Air a inaugurat la Sibiu cea de-a saptea baza aeriana. Ryanair va deschide o baza la Timisoara.

Asaltate de clienţi, companiile aeriene low-cost se extind în România. Wizz Air şi-a inaugurat la Sibiu cea de-a şaptea bază aerienă de țara noastră. Compania Ryanair urmează să deschidă o bază aeriană la Timişoara, după ce deja a pornit operaţiunile la Craiova. De asemenea, compania Blue Air urmează şi ea trendul și a deschis baze pe mai multe aeroporturi din ţară.

Romanii prefera avionul

Lipsa drumurilor de mare viteza, orele multe petrecute în tren, i-au determinat pe români să aleagă tot mai des călătoriile cu avionul. Un factor foarte important în alegerea avionului ca mijloc de transport principal a fost și ieftinirea biletelor de avion, ieftinire bazată pe concurența tot mai mare dintre companiile low cost.

Numărul de pasageri de pe aeroporturile din țară au depășit previziunile autorităților. De asemenea, și viteza cu care companiile aeriene au început să își extindă operațiunile în România a surprins.

Încasări de 2,5 milioane de euro

Wizz Air, una dintre companiile low cost, şi-a inaugurat la Sibiu cea de-a şaptea bază aerienă din România. Noua bază aeriană ar putea aduce aeroportului încasări de aproape 2.5 milioane de euro, bani încasați de la cei 300.000 de pasageri câți estimează compania aeriană low cost că va avea.

„Fiecare pasager care aterizează în aeroport aduce un venit care ar pleca de la 7-8 euro, să zicem, în medie”, a spus directorul Aeroportului Internațional Sibiu, Marius Gârdea.Baza operațională de la Sibiu înseamnă, practic, că o aeronavă rămâne permanent pe aeroport, plătind și taxele de parcare aferente.

Wizz Air are mai multe baze aeriene în România. La Cluj, compania operează încă din 2008 și a ajuns să aibă zboruri către 28 de destinații.

Blue Air se extine la Cluj

Aceasta nu este însă singura companie care se extinde în România. Blue Air își va deschide o bază aeriană în Cluj din această toamnă. „Compania aeriană Blue Air va avea o aeronavă bazată pe aeroportul Cluj din luna octombrie. Asta înseamna șapte destinații care sunt deja în vânzare pe piața. De asemenea, continuăm negocierile cu alți operatori aerieni”, a spus directorul comercial al Blue Air, Gabriela Zanc.

Traficul de pe aeroportul din Cluj-Napoca s-a dublat din 2009 până acum, ajungând astăzi la 1.8 milioane de pasageri pe an.

Trafic in creștere la Timisoara

„De exemplu, în luna iulie 2016 am atins un număr, o cifră istorică aproape 102.000 de pasageri, comparativ cu 2015 unde au fost 90.000 și 2008 când am avut 25.000. Sunt locate ca și bază de zbor două companii, WizzAir cu o aeronavă și Ryanair va fi de la 1 septembrie cu o aeronavă”, a spus directorul Aeroportului Internațional din Timișoara, Dan Idolu.De la Timișoara se zboară acum spre Londra, Munchen și Roma, dar și în alte mari orașe europene.

Marea Britanie, Italia dar și Spania sunt de asemenea destinații în care pot ajunge direct și locuitorii Olteniei. Autorităţile au investit peste 25 milioane de euro în ultimii ani în dezvoltarea aeroportului pentru a-i mări capacitatea de operare.

Pe Aeroportul din Iași operează patru companii aeriene, iar trei dintre ele au baze operaționale. Asta a dus la creșterea numărului curselor externe, de la una singură cât era în 2012 până la 16 în prezent.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here