Compania Brico Depot România, informează printr-un comunicat că a sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la producătorul austriac Holzindustrie Schweighofer

0
1601
Compania Brico Depot România

“Dorim să oferim spre vânzare produse din lemn care au o sursă de provenienţă 100% sigură, permiţând clienţilor noştri să facă alegeri durabile. Tot lemnul din gama noastră de produse este auditat în mod responsabil, fiind aprobat de comisii recunoscute şi competente, cum ar fi FSC (Forest Stewardship Council – n. r.) şi PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification – n. r.)”, a declarat Christian Mazauric, CEO Brico Depot România.

Brico Depot România a sistat comenzile de produse către grupul austriac, folosind furnizori alternativi ce deţin certificarea FSC, şi nicio comandă nu va mai fi plasată către Schweighofer Group fără acordul FSC.

Totodată, reprezentanţii companiei precizează că Brico Depot România colaborează strâns cu furnizorii săi pentru a se asigura că aceştia respectă reglementările aflate în vigoare, folosind auditori independenţi, dar şi că pun în aplicare programele de formare a lanţului de aprovizionare.

“De asemenea, lucrăm cu ONG-uri şi alţi actori ai industriei şi societăţii civile pentru a rezolva cauzele defrişărilor şi pentru a crea schimbări pozitive în gestionarea pădurilor din România. În decembrie 2016, am dezvoltat un parteneriat cu WWF (World Wildlife Fund) prin care ne-am angajat să lucrăm cu furnizori de lemn autorizat şi care sunt preocupaţi de protejarea pădurilor virgine şi a pădurilor cu valoare ridicată de conservare în România”, se menţionează în comunicat.

Brico Depot este parte a Kingfisher plc, grup de retail de home improvement din Europa, cu peste 1.100 de magazine în 10 ţări din Europa.

La finele anului trecut, şi retailerul de bricolaj Hornbach a anunţat că din ianuarie 2017 încetează colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer, în ceea ce priveşte comercializarea lemnului de construcţii şi a celui rindeluit, o gamă largă de produse pentru care a ales un furnizor nou.

“Ţinem ca furnizorii şi partenerii noştri de afaceri să respecte principiile unei silviculturi responsabile. Colaborăm strâns cu furnizorii noştri pentru a dovedi provenienţa lemnului şi pentru a împiedica existenţa în sortimentul nostru a produselor din lemn din surse incerte sau ilegale. Din acest motiv, am fost permanent în dialog strâns cu Schweighofer şi FSC (Forest Stewardship Council).

Am urmărit atent procesul de re-certificare a Schweighofer şi am decis să încetăm colaborarea cu această companie pe segmentul lemnului pentru construcţii şi a lemnului rindeluit”, afirma Mugurel-Horia Rusu, director general Hornbach România.

Organizaţia Forest Stewardship Council (FSC) a anunţat, pe 17 februarie, că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Schweighofer, iar în urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil şi nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe pieţele internaţionale.

FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă, în condiţiile în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate.

“FSC va fi prezent permanent în România pentru a se implica efectiv cu membrii şi acţionarii săi în asigurarea mecanismelor corecte, cum ar fi constituirea unui forum pentru soluţii consacrate, pentru a identifica soluţii pe termen lung la provocările legate de gestionarea responsabilă a sectorului forestier în România. Organizaţia se va angaja într-un dialog constructiv cu grupul Schweighofer şi cu toate părţile interesate din ţară”, a afirmat Kim Carstensen, director general al FSC.

În replică, austriecii de la Holzindustrie Schweighofer au precizat, într-un comunicat de presă, că vor continua să deruleze “planul de acţiuni pentru o procesare sustenabilă a lemnului în România” şi se vor angaja într-un dialog constructiv cu Forest Stewardship Council pentru a defini planul de reasociere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here