Compania Apa Nova Bucureşti, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare al Capitalei, a anunţat că îşi schimbă denumirea în Apa Nova-Compania de Ape Bucureşti

0
1811
apanova

Apa Nova se transformă în Compania de Ape București

De la 1 aprilie are loc o reașezare a structurii de tarife, prin creșterea ponderii costurilor cu canalizarea, urmată de ieftinirea apei potabile.

„În anul 2016 am început transformarea în profunzime a companiei, în urma unui  amplu program de auditare şi de eficientizare a proceselor şi fluxurilor de lucru. Schimbarea numelui companiei este una parţială, nu integrală, Apa Nova, puternic asociată de bucureşteni cu serviciul de alimentare cu apă potabilă, rămânând în continuare principalul element de identificare al companiei“, a precizat directorul general, Mădălin Mihailovici. Anul trecut, compania a furnizat 126 milioane de metri cubi de apă potabilă și a avut o cifră de afaceri de 160 milioane de euro.

Un metru cub de apă potabilă–3,31 lei

De la 1 aprilie, apa potabilă va reprezenta 65,5% din tariful total, adică doar 3,31 lei/metru cub faţă de 4,13 lei/metru cub la 31 decembrie 2016, după cum a anunţat directorul general al Apa Nova, Mădălin Mihailovici. Pe de altă parte, tariful pentru canalizare va ajunge la 34,5% din total, adică 1,74 lei/metru cub, faţă de 0,92 lei/metru cub la data de 31 decembrie 2016. „Dar tariful cumulat rămâne neschimbat, la unul dintre cele mai reduse nivele din plan naţional“, au declarat reprezentanţii companiei.

Apa Nova solicită însă că TVA pentru apa potabilă este de 9%, în vreme ce cea pentru canalizare – de 19%. „Nu este vina noastră că avem două tipuri de TVA. Am vrea 9% și la canalizare“, a precizat directorul general al companiei, Mădălin Mihailovici, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor. Acesta a dat asigurări că majorarea facturilor nu va fi resemţită de către populație, impactul fiind nesemnificativ.

Deși fenomenul s-a mai diminuat față de anii trecuți, Apa Nova se confruntă cu problema deversărilor necontrolate în rețeaua de canalizare. Alexandru Moldovan, directorul Departamentului Operare și Mentenanță Rețele, a arătat că în canalizare, de-a lungul timpului, au fost găsite cele mai variate lucruri, de la materiale de construcții la animale întregi. „Încă descoperim electrocasnice vechi, bețișoare de urechi, care sunt o reală problemă din cauza cantității mari, și chiar purceluși“, a declarat acesta.

Directorul a făcut apel la bucureșteni să nu mai arunce tot felul de obiecte în canalizare, și nici lichide corozive, cum ar fi zeama de la murături, deoarece ele pot afecta țevile. Dorim sa fie limpede că Apa Nova asigură atât serviciul de alimentare cu apă potabilă, dar şi pe cel de alimentare cu apă industrială, preluarea apelor pluviale, precum şi preluarea şi epurarea apelor uzate, toate aceste servicii fiind cuprinse în cadrul sintagmei Compania de Ape.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here