Cocktail de inflație, deflație și stagflație – previziune economică pentru anul 2023

0
1781

Cum va fi din punct de vedere economic a doua parte din 2023? Vor mai creste preturile? Consumul va scadea in continuare? Ce se va intampla cu piata imobiliara? Dar cu sistemul bancar?  

In decembrie 2022 am scris un articol in care explicam ca 2023 va fi un mix unic de inflatie, deflatie si stagflatie. Vezi aici articolul https://lnkd.in/dx8FDfiY

Am explicat ca preturile la bunurile cumparate zilnic vor creste in continuare (alimente etc). Preturile la bunurile cumparate cu credite vor scadea (locuinte, masini etc)

Consumul va frana, acest lucru va duce la stagflatie. Piata imobiliara se va bloca. Datele oficiale pe primul semestru din 2023 imi dau dreptate. Magie? Am un glob de cristal? Nu. Doar economie din manualul de clasa a 11.

In 2023 inflatia oficiala la produsele alimentare este de 20%. Probabil inflatia neoficiala, cea simtita de populatie, este mult mai mare.

Piata imobiliara s-a blocat deoarece oamenii nu mai pot lua credite ipotecare la dobanzile si preturile din 2023. Consumul scade accelerat din cauza inflatiei foarte mari. In 2023 suntem in recesiune economica. Doar ca acest lucru este inca mascat de inflatia foarte ridicata. Aceasta este definitia stagflatiei. Surprinzator? Nu!

Ce se va intampla in a doua parte din 2023?

  1 Am intrat intr-o spirala inflationista. In 2023 am intrat intr-o spirala inflationista. Spirala inflationista este atunci cand preturile cresc – oamenii au nevoie de salarii mai mari, pentru acest lucru se tiparesc bani – tiparirea de bani duce la cresteri si mai mari de preturi. In tarile occidentale (Germania, UK etc) inflatia a inceput iar sa creasca. Motivul fiind spirala inflationista. Pentru a stopa inflatia, bancile centrale cresc si mai mult dobanzile de referinta. Acest lucru va duce la scaderea in continuare a consumului. Vom avea inflatie si dobanzi ridicate multi ani.

2 Ce trebuie sa facem. Warren Buffett a fost intrebat ce ar trebui sa faca oamenii si companiile in perioada aceasta cu inflatie ridicata. El a raspuns ca ar trebui sa intelegem foarte bine situatia noastra financiara pentru a sti ce trebuie sa facem in viitor.  Pentru a sti situatia financiara trebuie sa intelegi profitabilitatea ta (P&L), eficienta ta (Balance sheet) si de cati bani ai nevoie (Cash flow). Toate aceste rapoarte poti sa le vezi cu ajutorul aplicatiei www.maxfin.ro.

Tu ai aceste rapoarte financiare?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here