Cand tratezi un Harley ca pe un ponei, este posibil sa te muste apoi sa plece, precum a patit Trump cu Matt Levatich

0
1531

Trump este suparat din cauza ca Harley a decis sa-si faca bagajul si sa plece peste hotare pentru a evita noile taxe.

Matt Levatich, presedinte si CEO al companiei Harley, fiind cunoscut pentru pasiunea sa pentru motocicletele folosite in off-road, este adesea invitat sa participe la cursele cele mai periculoase si brutale. In timp ce testa prima motocicleta Harley, aproape ca a zburat de pe teren, dupa ce a aproximat gresit viteza potrivita in timp ce traversa varful unui deal.

Cu putin timp in urma, liderul grupului de motociclisti Harley a reusit sa intre, desi nu aceasta era intentia sa, intr-o polemica ce nu prea are legatura cu activitatea sa.

De aceasta data, “razboiul” a inceput dupa ce compania Harley, impreuna cu alte branduri precum Whiskey Bourbon sau Levi’s, a fost mentionata de catre Comisia Europeana in contextul represaliilor adresate impotriva taxelor lui Donald Trump asupra otelului si aluminiului importat.

Ca urmare, compania a anuntat ca va muta productia motocicletelor din Europa catre fabrici din afara teritoriului mentionat, pentru a evita plata noilor tarife uriase, impuse de UE.

La fel ca sunetul feroce al motoarelor Harley a sunat si furia presedintelui Trump atunci cand a aflat despre planurile companiei. Mai ales ca, anterior, acesta fusese fotografiat in timp ce dadea mana cu domnul Levatich, pe motocicleta, in fata Casei Albe.

“Trump l-a tratat ca pe un ponei premiu. Apoi poneiul s-a intors si l-a muscat.”, a spus una dintre persoanele care lucreaza pentru Harley.

A existat chiar si o serie de…izbucniri ale domnului Trump, pe Twitter. Spre exemplu, acesta s-a dezlantuit, spunand ca “Daca ei pleaca, fiti atenti, va fi inceputul sfarsitului! Daca au renuntat si au fugit, aura ce ii protejeaza va disparea si vor fi taxati mai mult ca niciodata!”.

Ca si in cazul sariturii cu motocicleta de pe varful dealului, este posibil ca domnul Levatich sa fi judecat gresit actiunile politice care ii vizeaza compania. Multi dintre angajatii de la Harley, intervievati de Financial Times, si-au exprimat sustinerea fata de politicile lui Trump. “Este foarte american”, a spus un fost director. “Vanzarile catre politie sau armata sunt o parte uriasa din afacerea Harley si orice lucru care ar pata imaginea americana, cu siguranta ar afecta si aceste vanzari.”

Totusi, aceasta miscare era necesara pentru a reechilibra compania. Cumparatorii traditionali de Harley imbatranesc, in timp ce piata motocicletelor din SUA este intr-un continuu declin.

Profitul si vanzarile au scazut considerabil anul trecut, actiunile scazand cu un sfert in ultimele 12 luni.

Cresterea companiei pe plan international este cu adevarat o provocare. S-a constatat faptul ca, in general, consumatorii prefera motocicletele mai ieftine si simple decat fulgeratoarea metalica americana. Mai mult de atat, sunt si motociclistii in varsta, care isi vand Harley-urile, inundand piata second-hand si facand concurenta motocicletelor noi.

Cu toate acestea, probabil ca principala problema este aceea de a-i convinge pe cei tineri sa opteze pentru libertatea pe doua roti oferita de motociclete. Chiar si fiul cel mare al lui Levatich a invatat cu greu sa mearga pe motocicleta in urma multor insistente ale colegului sau japonez.

Totusi, in contextul in care se doreste atragerea tinerilor catre motociclete, intrebarea este daca domnul Levatich, in varsta de 53 de ani, vopsit, mereu in blugi si pulover, este persoana potrivita pentru acest lucru. Este el cel potrivit pentru a fi evanghelistul noii ere?

Dupe ce a obtinut diploma de licenta de la Institutul Politehnic Rensselaer din New York, s-a alaturat companiei in 1994, urmand ca in 2015 sa devina CEO-ul companiei.

Cand viziteaza dealerii de peste mari, acesta calatoreste cu motocicleta, luandu-si cu el doar un rucsac, chiar daca face cateva zile pe drum. “Dealerii il iubesc pentru ca este de-al lor, este un motociclist adevarat.”, a spus un director al companiei.

La sfarsitul fiecarei saptamani, Levatich sta in garaj si lucreaza la cele patru motociclete ale sale. Pe laptopul sau de la sediul din Wisconsin are lipit un sticker pe care scrie “Ride Every Day”- aceasta fiind politica neoficiala a companiei, pe care a impus-o dupa ce a observat ca in parcarea companiei sunt prea putine motociclete.

Ultima stire este faptul ca presedintele Donald Trump a anuntat ca, daca Harley pleaca, va aduce un alt producator de motociclete pentru a inlocui brandul atat de apreciat de americani. Mai mult de atat, in viitor, motocicletele Harley vor fi supuse unor taxe speciale atunci cand vor intra in SUA.

„Acum că Harley-Davidson îşi mută o parte din activităţi în afara SUA, Administraţia mea colaborează cu alte companii care produc motociclete şi care vor să se mute în SUA. Clienţii Harley nu sunt fericiţi în legătură cu această decizie – vânzările au scăzut cu 7% în 2017. Acţiunea este în Statele Unite!”, a transmis Donald Trump printr-o postare pe Twitter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here