Beneficiile multifatetate ale vitaminei B12

0
594

Modul de preparare, precum și viteza cu care această vitamină este absorbită în organism influențează efectul biologic.

Absorbția vitaminei B12 se face atat printr-un metabolism activ cat și printr-un mecanism pasiv. Cantitatea maximă absorbită activ este de 1,5 μg, restul de vitamina B12 absorbindu-se prin metabolism pasiv până la atingerea unui nivel plasmatic optim.

Atunci cand doza zilnica depaseste 200 mcg., absorbtia vitaminei B12 se realizeaza cu preponderenta prin mecanism pasiv.

Pentru o absorbție normală, în situația unui aport suficient de vitamina B12, este nevoie de o cantitate suficientă de acid gastric și de factor intrinsec (IF), precum și de un intestin subțire sănătos.

Aproximativ 1/4 din femeile tineri si 1/3 din persoanele peste 65 de ani isi aduc un aport scazut de vitamina B12 din alimentatie (3 din 10 persoane varstnice nu pot absorbi vitamina B12 din alimentatie). In cazul persoanelor de peste 50 de ani, se recomanda consumul de suplimente alimentare cu continut de vitamina B12.

Persoane care au un risc crescut de deficit de vitamina B12:

-Persoanele vegetariene sau vegane sunt cele mai expuse la riscul de a nu beneficia de un aport alimentar zilnic optim de vitamina B12.

-Pe de altă parte, procesarea excesivă a produselor din carne sau din lapte face ca vitamina B12 din aceste preparate să fie mult diminuată.

-Există cazuri speciale în care este nevoie de un consum suplimentar de vitamina B12. Este cazul gravidelor și al persoanelor în vârstă.

-Absorbția scăzută de vitamina B12 poate fi cauzată de factori ce țin de organism: reducerea formării de factor intrinsec sau un nivel scăzut de acid gastric (diverse afectiuni digestive).

-De asemenea, utilizarea de medicamente pentru o perioadă îndelungată, cum sunt clorhidratul de metformină (pacientii cu diabet) sau inhibitorii de pompă de protoni (ex. pacientii cu hiperaciditate digestiva), poate cauza un nivel scăzut de vitamina B12.

Deficitul de vitamina B12 se poate dezvolta lent, cauzând simptome care apar treptat și se pot intensifica în timp, sau se poate instala rapid. Simptomele pot include:

-senzație inexplicabila de oboseală sau chiar extenuare

-de scădere a capacității de concentrare și a memoriei,

-senzații stranii, sensibilitate emotionala exagerata

-amorțeală, furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor,

-scaderea calitatii somnului

-dificultate la mers (impiedicare, probleme de echilibru).

Pentru a asigura un aport optim, se recomanda folosirea unor preparate farmaceutice cu continut adecvat de vitamina B12.

Un comprimat de B12 ››ANKERMANN‹‹® Vital conține 100 µg de vitamina B12 asigură necesarul zilnic de vitamina B12 care furnizează suficientă energie atât pentru eforturile fizice cât și pentru cele intelectuale. Doza recomandata este de un comprimat pe zi. Comprimatele B12 ››ANKERMANN‹‹® Vital trebuie înghițite întregi (nemestecate), cu o cantitate suficientă de lichid, de preferință înainte de micul dejun. B12 ››ANKERMANN‹‹® Vital este un supliment alimentar şi nu înlocuiește o dietă variată și echilibrată și un stil de viață sănătos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here