Avocații de la ZRVP, care fac din alb/negru și invers: Videochatistele sunt acum numite ,,modele” sau ,,artiste”, iar faptele videochatiștilor au fost clasate, nefiind necesare contracte de muncă pentru că aveau … ,,contracte de drepturi de autor”… justiția penibilă din România

0
1481

Ancheta, inițiată în anul 2014, a fost instrumentată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a vizat activitatea desfășurată de câteva sute de persoane pentru un important jucător din industria de videochat din România, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. Echipa de drept penal a Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) a obținut la începutul anului 2022 o soluție de clasare a cauzei, concluzia cercetărilor fiind că fapta de natură penală nu există. Avocații ZRVP au arătat, de asemenea, că, în cazul activității prestate de modelele de videochat, specificul activității nu impune încheierea unor contracte de muncă între acestea și studiouri, soluția legală identificată constând în încheierea de contracte de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor.

„Noile tehnologii și răspândirea internetului de bandă largă au accelerat dezvoltarea de noi tipuri de business și în special de noi modalități în care persoanele fizice pot desfășura o activitate aducătoare de venit, supusă impozitării, într-un ritm mult mai rapid față de reglementarea corespunzătoare a acestor activități”, a declarat Doru Cosmin Ursu, managing associate ZRVP.

„Într-un astfel de context, consultarea unor avocați specializați, încă de la debutul business-ului, poate face diferența între o soluție de clasare, cum este cea de față, și una de condamnare. Apărările formulate de noi pe parcursul fazei de urmărire penală au fost confirmate inclusiv de Ministerul Muncii”, a adăugat George Avram, senior associate ZRVP.

Dificultățile fiscalizării activității tipice de videochat au drept cauză inexistența unui cod CAEN pentru această activitate, motiv pentru care a fost necesară identificarea unei soluții legale care să permită atât prestarea serviciului de către modelele de videochat în beneficiul studiourilor, cât și declararea și impozitarea veniturilor obținute prin prestarea acestor servicii. Această soluție legală a constat în încheierea de contracte de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor.

„După o serie de colaborări cu alte case de avocatură, am ajuns la ZRVP. Le mulțumesc pentru profesionalismul și suportul de care au dat dovadă. Atunci când mi-am pierdut speranța, considerând că în România nu există justiție, ZRVP mi-a redat încrederea, ajutându-mă să-mi structurez argumentele în apărare și să obțin închiderea dosarului”, a adăugat Markus Ardelean, proprietarul studiourilor vizate de ancheta autorităților.

Dreptul penal continuă să fie printre practicile vedetă ale avocaturii de business, pe masa de lucru a avocaților penaliști din cadrul ZRVP aflându-se peste 140 de dosare, cu daune pretinse de peste 1 miliard Euro, în care avocații reprezintă atât persoane juridice din segmentul large corporate, cât și persoane fizice cu cetățenie română sau străină. Echipa de drept penal s-a implicat și a obținut rezultate favorabile și în spețe referitoare la instituții publice, dosarele fiind instrumentate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție sau Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here