Autoritățile locale pot plăti subvențiile la caldură direct la Romgaz

0
2540
subventii

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care permite autorităţilor locale să plătească subvenţiile direct furnizorilor de gaze, în avans, evitându-se astfel plata către ELCEN şi RADET.

Printr-o Ordonanţă de urgenţă adoptată miercuri, Executivul a creat un mecanism financiar mai rapid, prin care se stabileşte că sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenţei de preţ pentru producerea energiei termice în sistem centralizat ajung la furnizorul de combustibil. În lipsa acestei finanţări, serviciul public de alimentare a populaţiei cu energie termică nu poate fi asigurat. Practic, sumele virate în contul escrow creat special cu această destinaţie vor merge direct către furnizorii şi producătorii de energie termică în sistem centralizat.

Evitarea rămănerii fără căldură a bucureștenilor

„Guvernul a găsit o soluţie pentru a permite finanţarea în condiţii de eficienţă a achiziţiei de gaze naturale în această iarnă, astfel încât să evităm pericolul ca cetăţenii Bucureştiului să rămână fără apă caldă sau fără căldură.,,Am adoptat un mecanism care permite autorităţilor locale să plătească gazul direct către furnizori în avans. (…) Vorbim de achitarea în avans a cantităţilor de gaze care sunt necesare pentru această iarnă, adică mecanismul permite alocarea resurselor acolo unde ele sunt necesare”, a declarat ministrul Energiei, Vlad Grigorescu.

De asemenea, potrivit actului normativ adoptat miercuri, pe o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a OUG, contul de tip escrow nu poate fi supus măsurii de poprire, în cadrul procedurilor de executare silită, reorganizare judiciară, insolvenţă şi faliment, în cazul furnizorilor şi producătorilor de energie termică.

În termen de 15 zile
Sumele acordate în avans pot fi virate în termen de 15 zile de către autorităţile administraţiei publice locale în conturile furnizorilor de gaze naturale, care vor utiliza sumele exclusiv pentru aprovizionarea producătorilor de energie termică cu gaze naturale, numai în baza unei justificări a avansurilor între unitatea administrativ-teritorială, furnizorul de energie termică, producătorul de energie termică şi furnizorul de combustibil.

„În paralel, Ministerul Energiei a iniţiat restructurarea ELCEN, proces care trebuie continuat pentru că la final vom avea sisteme centralizate de încălzire eficiente. Vorbim însă de probleme acumulate în ani, care trebuie rezolvate. Mai departe, responsabilitatea revine autorităţilor administraţiei publice locale. Faptul că astăzi am ajuns la aceasta soluţie, că am reuşit să rupem cercul vicios, este însă decisiv pentru asigurarea energiei termice pentru cetăţenii Capitalei”, a adăugat ministrul Energiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here