Aproape 70% din firmele din turism au probleme

0
3057
turism

Majoritatea firmelor active în sectorul turismului din România (68,6%) înregistrează dificultăți financiare în ceea ce privește îndatorarea, iar datoriile totale ale unor companii s-au mărit cu peste 30%, de la 1,82 milioane lei în 2014, la 2,41 milioane lei în 2015, relevă o analiză de specialitate realizată de Keysfin.

Potrivit Keysfin din totalul de 2.825 de firme active în sectorul turismului, 1.938 (respectiv 68,6%) înregistrează dificultăți financiare în ceea ce privește îndatorarea. De asemenea, 1.088 de societăți comerciale au un capital propriu negativ (39%), 850 au un grad de îndatorare ridicat (30%), 748 au pierderi operaționale (26%), în timp ce 1.120 de firme (40%) au un nivel de lichiditate sub cel acceptat și alte 514 reprezintă companii cu furnizori restanți.

Datoriile au crescut

Datele statistice, prelucrate pe baza informațiilor oficiale depuse la Ministerul Finanțelor, arată că în turismul românesc există, în prezent, 472 de agenții de turism și tur-operatori a căror datorii au crescut între 2014-2015. “În vizorul nostru se află un total de 401 de companii unde datoriile au crescut cu peste 50% în acest an, în timp ce alte 103 firme au marcat o evoluție negativă între 30-50%. Alte 261 firme din sectorul turismului au marcat creșteri ale datoriilor, însă la un nivel ceva mai temperat. Sunt peste 1.000 de firme de turism, din toată țara, care au capitaluri proprii negative. Asta înseamnă că au înregistrat pierdere care s-a reportat în fiecare an și/sau acționarii și-au retras profitul neinvestind în activitatea companiei (…) În plus, sunt tot mai multe firme care își achită cu întârziere furnizorii, iar asta poate duce la blocaj financiar, insolvență și chiar faliment’, susțin experții KeysFin.

30 de companii în insolvență

Conform analizei, pe baza datelor financiare, au fost identificate 30 de companii care se află într-o situație financiară similară cu cea care a dus la insolvența Genius Travel SRL. ,,Chiar dacă afacerile unor dintre companii au crescut, datoriile totale ale acestora s-au mărit cu peste 30%, de la 1,82 milioane lei în 2014 la 2,41 milioane lei în 2015. Aceste firme au o probabilitate ridicată de insolvență, valoarea capitalurilor proprii scăzând, drept exemplu, cu 1,3 milioane de lei, în intervalul analizat’, subliniază specialiștii.

KeysFin oferă servicii de business information și credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiției, la studii și analize de sector necesare companiilor care doresc să dezvolte un business sănătos pe piața românească. Compania deține și aplicația KeysFin Mobile, prin intermediul căreia utilizatorul poate accesa ușor și rapid informații de contact, situații financiare, indicatori și informații juridice de la peste un milion de companii și PFA-uri active din Romania.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here