ANRE propune instalarea de contoare inteligente pentru 30% dintre consumatorii de energie electrică până în anul 2020, urmând ca, până în anul 2026, toţi utilizatorii să beneficieze de sisteme inteligente de măsurare a consumului, potrivit unui proiect de ordin

0
1275
ANRE propune instalarea de contoare inteligente pentru 30%

‘Planul naţional de implementare a SMI (sisteme de măsurare inteligentă – n.r.) se derulează în două etape, după cum urmează: etapa I a planului naţional de implementare a SMI cuprinde perioada 2017 – 2020; etapa a II-a a planului naţional de implementare a SMI cuprinde perioada 2021 – 2026’, se arată în proiect, scrie Agerpres.

De asemenea, până în anul 2020, în fiecare zonă de concesiune a serviciului de distribuţie a energiei electrice se vor instala contoare inteligente pentru cel puţin 30% din numărul total de consumatori.

‘Pentru elaborarea planurilor de implementare aferente etapei a II-a a planului naţional de implementare a SMI, OD (operatorii de distribuţie – n.r.) proiectează ritmul de implementare, astfel încât, la sfârşitul ultimului an de implementare, procentul consumatorilor integraţi în SMI să fie 100% din numărul total de consumatori’, mai spun iniţiatorii actului normativ.

ANRE recunoaşte în tarifele pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice costul investiţiilor, dacă sunt respectate anumite prevederi.

Distribuitorii sunt obligaţi să informeze consumatorii despre beneficiile sistemelor inteligente de măsurare, precum şi despre planul şi calendarul de implementare a acestora.

Potrivit notei de prezentare a proiectului, firma de consultanţă AT Kerney a realizat un studiu de fezabilitate pentru acest proiect, care a indicat ‘o valoare a venitului net actualizat pozitivă, conducând la concluzia că implementarea contorizării inteligente în sectorul energiei electrice are potenţialul de a fi o investiţie profitabilă datorită beneficiilor provenind din reducerea pierderilor din reţea şi reducerea costurilor de exploatare, în anumite condiţii şi considerente’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here