Angela Merkel ii promite Turciei ca nu va adera niciodata la Uniunea Europeana

0
1449

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce i-a acuzat luni pe politicienii germani că se complac în populism, după ce cancelarul Angela Merkel a declarat în singura dezbatere electorală dinainte de alegerile legislative din Germania că este în favoarea opririi negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Merkel, care încearcă să obţină un al patrulea mandat la conducerea Executivului de la Berlin, a susţinut într-o dezbatere electorală că Turcia nu ar trebui să adere la UE şi a promis că va discuta cu alţi lideri europeni pentru a pune capăt negocierilor de aderare dintre Ankara şi Bruxelles.

„Nu este o coincidenţă faptul că preşedintele nostru Erdogan a ajuns să fie subiectul principal al dezbaterii. Atacurile germane şi europene asupra Turciei şi a lui Erdogan, care ignoră problemele urgente şi esenţiale, sunt o reflecţie a îngustării perspectivelor“, a declarat purtătorul de cuvânt Ibrahim Kalin.

De asemenea, acesta i-a condamnat pe politicienii germani care se complac în populism“.

„Sperăm că se va încheia atmosfera problematică, care a transformat relaţiile turco-germane în victime ale unor perspective politice înguste“, a completat Kalin.

În ultimul an, relaţiile turco-germane s-au deteriorat dramatic şi probleme similare au existat şi între Turcia şi alte ţări ale Uniunii Europene.

Printre punctele de dispută s-a numărat şi interdicţia impusă politicienilor turci de a participa la mintinguri de campanie organizate în ţările europene înainte de referendumul din aprilie pentru extinderea puterilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

De asemenea, autorităţile turce au restricţionat accesul parlamentarilor germani la trupele staţionate în baza aeriană Incirlik, ceea ce a dus la decizia de mutare a trupelor în Iordania.

Ankara a stârnit furia guvernanţilor germani şi după ce a arestat mai multe persoane cu cetăţenie germană din motive politice, printre acestea numărându-se şi jurnalistul Deniz Yucel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here