Produsele contrafăcute produc în economia națională pierderi anuale de peste 1,6 miliarde de euro şi a peste 25.000 de locuri de muncă

0
1934

Telefoane, cosmetice, articole de îmbrăcăminte, piese auto sau chiar medicamente, produsele contrafăcute se vând ca pâinea caldă. Cu toate că au vizat iniţial piaţa de lux, acestea au atins în prezent toate formele de consum, iar autorităţile trag neîncetat semnale de alarmă.

Un raport al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) arată că în România se pierd anual 22,5 % din vânzările directe, adică 1,64 miliarde de euro, sau 83 de euro anual pe cap de locuitor, cel mai afectat sector fiind reprezentat de industria farmaceutică, unde anual se pierd aproape un miliard de euro.

La nivel european, datele Oficiului, care a monitorizat costul economic al contrafacerii în sectoare cunoscute ca fiind vulnerabile la încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, arată că în 12 sectoare economice se pierd 60 de miliarde de euro din cauza contrafacerilor.

Cele 12 sectoare afectate la care se face referire sunt:

1.produse cosmetice şi de îngrijire personală;

2.îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii;

3.articole sportive;

4.jucării şi jocuri;

5.bijuterii şi ceasuri;

6.genţi de mână şi de voiaj;

7.muzică înregistrată;

8.băuturi alcoolice şi vin;

9.produse farmaceutice;

10.pesticide;

11.telefoane inteligente;

12.anvelope şi baterii.

Pierderile acumulate sunt echivalente cu 116 euro anual pe cap de cetăţean al UE. Mai mult decât atât, în aceste sectoare se pierd în mod direct 434.000 de locuri de muncă, deoarece producătorii legitimi fabrică mai puţine produse decât ar realiza în absenţa contrafacerii şi, în consecinţă, angajează mai puţini lucrători.

La nivel european, primele cinci sectoare unde s-au înregistrat pierderi în vânzări au fost:

1.îmbrăcămintea, cu 23,2 miliarde euro,

2.industria farmaceutică (15,9 miliarde euro),

3.producţia de smartphone-uri(4,2 miliarde euro),

4.cosmeticele (5,8 miliarde euro)

5.sectorul băuturilor alcoolice şi a vinurilor (2,7 miliarde euro).

”Am desfăşurat aceste activităţi pentru ca factorii de decizie şi cetăţenii să nu aibă nicio îndoială cu privire la valoarea proprietăţii intelectuale şi la efectele negative pe care le are nerespectarea acesteia”, a precizat directorul executiv al EUIPO, António Campinos.

Dacă la nivel european sectorul cu cel mai mari pierderi este reprezentant de îmbrăcăminte, pe plan local pe primul loc se află industria farmaceutică, cu 976 de milioane de euro. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că aproximativ 10% din medicamente sunt contrafăcute sau de calitate inferioară, în special în ţările în curs de dezvoltare. În ultimul său raport, OMS arată că cel mai des sunt contrafăcute antibioticele, contraceptivele, medicamentele oncologice şi cele pentru tratarea malariei.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here