O lege ”inventată” de Gabriel Oprea și dedicată polițiștilor încurcă 600.000 de companii din România

0
1809
România ar putea avea o lege a prevenției

Dragoș Anastasiu, antreprenor și fondator al Grupului Eurolines, susține ca este vorba despre un proiect de lege care obligă toate entitățile juridice din România ( organizaţiile înmatriculate ca persoane juridice – companii, ONG-uri, instituţii publice)  – să realizeze, odată la trei ani sau după fiecare incident raportat poliției, o ”analiză de risc la securitatea fizică” (riscul de tâlhărie sau de jaf armat) si care a creat, artificial, o piață a evaluatorilor de 100 de milioane de euro, la care se adaugă alte 300 de milioane de euro – business suplimentar pentru companiile de securitate și pază .

În opinia sa, această lege a fost făcută ”împotriva mediului de afaceri” și cu dedicație pentru o anumită categorie socială – evaluatorii – cei mai mulți dintre ei fiind polițiști ieșiți la pensie la începutul anilor 2000.

Dragoș Roșca, președintele board-ului RBL, spune că ”arhitectul” legii este fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, iar scopul proiectului acela de a satisface ”un număr de polițiști care ieșeau la pensie. Ei sunt cei 1.500 de evaluatori. Pentru acești 1.500 de polițiști ieșiți la pensie anticipat acum 10 ani, aproximativ 600.000 de companii din România au în fiecare an câte o problemă”.

Evaluarea în sine costă în jur de 100 de euro pentru un sediu obișnuit, însă în urma acesteia se întocmește cu un plan de măsuri care prevede ”minim un buton de panică și niște camere de vedere care sunt legate la o stație de urmărire – deci contract cu firme de pază”, ceea ce le-a adus un business substanțial celor din urmă.

În România există în jur de două milioane de sedii și puncte de lucru care ar trebui evaluate, potrivit legislației criticate de mediul de afaceri.

Chiar dacă Executivul intenţionează să amâne cu un an aplicarea normelor Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, micii întreprinzători s-au arătat nemulţumiţi de forma actuală a legii, cerând rescrierea acesteia în totalitate.

Romanian Business Leaders a contestat HG 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

 „RBL îi cere noului guvern să rescrie complet legea, astfel încât să fie aplicată în zonele cu risc mai ridicat şi demonstrate statistic, iar restul companiilor să poată decide singure măsurile de protecţie la risc aplicabile angajaţilor lor”, au informat reprezentanţii Romanian Business Leaders.

„RBL este a doua importantă organizaţie antreprenorială care denunţă obligaţia instituită de stat pentru firme de a-şi face analize de risc la securitatea fizică, după ce, cu două săptămâni în urmă, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a cerut Guvernului să abroge HG 301/2012 şi să elimine astfel obligativitatea privind analizele.

Ulterior, Ministerul pentru Mediul de Afaceri a informat că HG nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor este,  de fapt, un act din anul 2012, al carui termen de aplicare a fost prorogat in fiecare an, „deci nu reprezintă o măsură nouă pe care o propune Guvernul actual”.

„Urmare a consultărilor extinse pe care le are cu reprezentanţii mediului de afaceri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, a supus atenţiei Ministerului Afacerilor Interne, titularul normelor, această problematică, precum şi  faptul ca acest act poate impacta negativ mediul de afaceri”, a comunicat ministerul, precizând că MAI, iniţiatorul legii, a fost de acord să găsească soluţii de prorogare a termenului şi „în acest an, ulterior, pe perioada de suspendare, urmând să se găsească soluţii de modificare a normelor de aplicare, astfel încât aceste obligaţii să nu impacteze negativ mediul de afaceri”.

 ”Noi credem că mai trebuie prorogat, dar pentru toată lumea și trebuie în sfârșit, după 14 ani să se lucreze pe legislația primară”, a precizat Dragoș Anastasiu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here