Capitala României coboară pe locul 188 în clasamentul mondial al competitivităţii urbane 2017-2018

0
1932
Bucurestiul a fost survolat, de citeva zile, in premiera de un Zeppelin, care a zburat pe deasupra mai multor capitale est-europene. In imagine, Palatul Parlamentului

Capitala României a căzut 16 poziţii, pe locul 188 în clasamentul mondial al competitivităţii urbane, faţă de locul 172 în raportul precedent 2015-2016, publicat de către UN Habitat şi CASS.

Într-un comunicat publicat de INACO, se precizează: “Competitivitatea urbană este strâns legată de dezvoltarea economică şi socială. Oraşele cu o infrastructură mai bună generează o productivitate urbană mai mare. Creşterea productivităţii urbane, la rândul său, generează venituri mai mari pentru toate segmentele societăţii: cetăţeni, autorităţi locale, guvern şi sectorul privat. Oraşele mai competitive atrag, de asemenea, talentele şi capitalul, recrutează muncitori calificaţi, creând un ciclu virtuos de prosperitate pentru toţi. Gradul de sănătate economică implică competitivitatea economică urbană sau lipsa acesteia. Economiile cu grad ridicat de competitivitate se reflectă în preţurile imobiliare mai mari şi viceversa”.

Indicele competitivităţii oraşelor reflectă prosperitatea urbană, sărăcia şi beneficiile rezidenţilor urbani, comparativ la scară globală cu peste 1000 de oraşe, resimţite de gospodării la nivel micro, de economie şi societate la nivel macro, în acelaşi timp. Din aceste motive, problema pierderii de competitivitate a oraşelor este una dintre cele mai importante şi provocatoare probleme actuale.

Indicele competitivităţii economice a Bucureştiului este la puţin peste jumătate (0,51) din scorul obţinut de New York (1,00) – aflată anul acesta pe primul loc în lume, detronând Londra.

“Lumea de astăzi cunoaşte schimbări fundamentale, în care aglomerările urbane sunt principalele platforme de desfăşurare a activităţilor umane şi primele motoare de dezvoltare. Inovarea tehnologică determină viitorul oraşelor globale şi al sistemului urban. Prin urmare, analiza competitivităţii oraşelor şi a sistemului urban are menirea de a îmbunătăţi mediul de afaceri şi de viaţă în oraşe. Bucureşti nu poate face abstracţie de aceste tendinţe globale şi are obligaţia faţă de locuitorii săi de a se reorienta spre politici de dezvoltare locală pro-competitivitat”, se arată în documentul citat.

În topul primelor cele mai competitive oraşe ale lumii în proaspătul raport lansat de UN Habitat şi CASS regăsim după New York, Los Angeles, Singapore, Londra, San Francisco, Shenzhen, Tokyo, San Jose, Munchen şi Dallas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here