Aschia nu sare departe de trunchi…Caramitru fiul isi cumpara casa de 3 milioane de euro dar nu ne arata fonduri suficient justificate, Caramitru tatal e acuzat ca-si ia 10% din incasarile teatrului, ca regizeaza 66 din cele 120 de spectacole jucate si asta numai pentru bani iar stilul de management e dictatorial si neperformant

0
1605
Guvernul a ajustat bugetele. A tăiat și de la cultură două milioane de lei. Deci și din bugetul Teatrului Național ”I. L. Caragiale”.
Ministerul Culturii și Primăria Capitalei (care are și ea în subordine teatrele, precum școlile și spitalele) au alocat mai puțin bani instituțiilor de teatru de stat din București. Directorii acestora știau.
Ca să reușească să funcționeze cu bani mai puțini, acești directori trebuie să găsească soluții de management: economii la consumabile, la materialele folosite în scenografii, reduceri de personal unde se poate sau efienticizarea acestuia, ajustări de salarii etc. Așa facem și noi în mediul privat, căci, chiar dacă presa are un rol social, ba alocă și pagini culturale, nimeni nu primește nimic din bani publici, cu excepția unor reviste de cultură.

Scandalul care a izbucnit acum la Teatrul Național între actori celebri este pe bani. Fundamentul divergențelor de acolo s-a ridicat. Ion Caramitru a dat alarma mediatică atunci când a decis să dea afară din teatru o mână de oameni de la ”tehnic”. Conta pe simpatia publicului iubitor de teatru și pe empatia multor simpatizanți ai noilor partide, mai ales din rândul USR, unde fiul său cel mare activează și e extrem de vocal public.

Din punct de vedere politic, mulți dintre actorii cunoscuți ai Teatrului Național îmbrățișează aceleași ideologii democratice și, de multe ori, s-au manifestat ca atare în spații publice, în stradă. De aceea, opinia publică a fost șocată în momentul în care actorul Mihai Călin s-a lansat într-un atac dur la adresa directorului său de la Teatrul Național. Uimită a fost și echipa de la Digi 24, care l-a avut în intervenția telefonică pe Mihai Călin, fiindcă nu se aștepta ca acesta să nu vorbească pe aceeași linie de revoltă ca maestrul Caramitru, revoltă la adresa guvernului, a primăriței Gabriela Firea și a ”ciumei roșii”, care au tăiat ”banii de cultură”, lăsând pe drumuri angajați ai Teatrului Național.
„Din punctul meu de vedere și al conducerii sindicatului actorilor, dl Ion Caramitru, managerul general al Teatrului Național, care acum încearcă să facă ceva, să obțină fonduri, să deblocheze, dumnealui în ultimii ani a folosit foarte mult în interes propriu, personal o mare parte din activitatea teatrului. A condus în mod dictatorial, în mod autocrat, folosind o mare parte din resursele teatrului pentru propriul avantaj financiar. Mare parte din spectacole sunt regizate și jucate de dumnealui”, a izbucnit Mihai Călin la Digi 24.

A fost de neoprit, iar acuzațiile și dezvăluirile despre ce se petrece în interiorul teatrului sunt ca o imensă oală cu apă clocotită vărsată deasupra unui cuib de cuci.

”Domnul Caramitru, pe fiecare spectacol regizat sau în care joacă, ia 10% din încasări. Iar în 2018 din 120 de spectacole jucate la Sala Mare, 66 sunt regizate sau/și jucate de domnul Ion Caramitru, în condițiile în care regizează foarte mult, el fiind – a și spus – în materie de regie mai puțin performant. Facem doar comedii, dar e total dezechilibrat, iar spectacolele importante ale teatrului, care au fost finanțate cu vreo 200.000 de euro pe bucată, se joacă foarte puțin – Regele Lear, Romeo și Julieta, Livada de vișini, No Man’s Land (…)

În loc să chemăm lumea la teatru ca să vorbim despre viață și despre moarte și despre lucruri importante, despre dragoste, și despre prietenie, noi vrem doar să râdă lumea?!

Evident, se pare că sursa acestui lucru este tăierea bugetului de la cultură, dar trebui să spunem lucruri care nu sunt spuse în spațiul public de foarte multă lume, pentru că oamenilor le e frică. Noi avem (în teatru) un aparat administrativ supranumeric, pentru că sunt foarte mulți angajați pe pile, pe relații, pe rubedenii sau pe șpagă”, a spus actorul revoltat, afirmând și că ”multora dintre oameni le e frică să spună despre probleme, pentru că au contracte pe un an și tuturor le e frică de Caramitru ca de cancer să vorbească”.

Mihai Călin, 52 de ani și de 28 de ani actor pe scena Naționalului, reclamă în intervenția sa mangementul defectos al lui Ion Caramitru și decizia acestuia de a da afară angajați ai teatrului, să anuleze proiecte, în loc să reducă din cheltuieli, unele inutile sau dubioase.

Salariile actorilor (14 la număr!!!) variază în jurul sumelor de 3.000, 4000 sau 5.000 de lei net lunar. Cele ale șefilor din teatru, unii pensionari, se încadrează între 8.000 și 5.000. Nu mai vorbesc de diferite sporuri care se adaugă, de la hrană la condiții grele.

Managerul Ion Caramitru a câștigat în 2018, conform declarației lui de avere, un salariu net de 7.686 lei lunar. Venitul său este, însă, mult mai mare, fiindcă la salariu se adaugă pensia, niște indemnizații în baza unor legi plus o sumă de 16.190 de lei din colaborările lunare. Una peste alta, maestrul Caramitru a câștigat anul trecut circa 5.200 de euro lunar. La 77 de ani, e superb să fii într-o asemenea formă. Însă redresarea teatrului prin darea afara a câtorva angajați de la ”tehnic” și strigătele de luptă la adresa guvernanților proști nu rezolvă problema.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here