Profilul economic al zilei

actiuni piete americane

§  BNR va publica astăzi prognoza actualizată de inflaţie în cadrul noului Raport asupra inflaţiei, cu o revizuire în sus a traiectoriei pe termen scurt urmată de o încetinire spre finalul lui 2018. Prognoza actuală a BNR arată un nivel maxim al inflaţiei de 3,9% în martie 2018, dar această estimare publicată anul trecut în noiembrie este depăşită. Rata inflaţiei era deja peste prognoza BNR cu 0,6pp în decembrie 2017. Credem că inflaţia va atinge un maxim de 4,4-4,5% în primăvară pe fondul unui efect de bază (dat de reducerea TVA de anul trecut) şi a creşterilor de preţuri administrate la energie.   

§  Câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,2% în decembrie conform mediei ultimelor 12 luni, în condiţiile unor majorări consistente de venituri în administraţia publică (+25%) şi în sectoare cu un număr predominant de angajaţi publici, cum ar fi sănătatea (+29,4%) şi educaţia (+17%). Salariile din industria prelucrătoare, un domeniu orientat spre export, au avansat cu 12,7% în medie în ultimele 12 luni până în decembrie. Credem că salariile nete nominale vor încetini spre 8,5% în acest an în condiţiile unor majorări mai puţin generoase în sectorul public şi a efectelor schimbărilor fiscale.

§  Exporturile de bunuri exprimate în euro au crescut cu 9,1% în 2017 în timp ce importurile au fost mai rapide la 12,2% impulsionate de consumul populaţiei. Exporturile către ţări UE (76% din totalul exporturilor) au fost de aproape două ori mai rapide decât exporturile spre pieţe non-UE (+10,2% faţă de +5,9%). Maşinile şi echipamentele de transport au reprezentat 46,4% din totalul exporturilor României în 2017.

§  Ministerul Finanţelor Publice a profitat ieri de interesul ridicat al investitorilor (suma licitată: 653,7 mil. lei) şi a emis obligaţiuni cu scadenţa în aprilie 2024 în valoare de 386,7 mil. lei, la un randament mediu de 4,35%. Suma planificată iniţial de Ministerul Finanţelor Publice era de 300 mil. lei.   

§  Consiliul de Administrație al BRD-GSG a propus un dividend corespunzător unei rate de alocare de 80% din profitul net pe 2017 din activitatea de bază la nivel de bancă şi 100% din valoarea elementelor nerecurente, nete de impozit, rezultând o rată de alocare de 83% Aceasta ar însemna un dividend de 1,68 lei per acțiune. Randamentul corespunzător al dividendului ar fi de 12,6% pe baza prețului de închidere de ieri.

§  Guvernul român a aprobat un memorandum prin care impune o plată de minimum 90% din profitul net aferent anului 2017 în cazul companiilor cu capital majoritar de stat. Guvernul repetă astfel decizia luată anul trecut în ceea ce privește profitul anului 2016 înregistrat de companiile cu capital majoritar de stat. Estimăm următoarele randamente ale dividendelor pentru principalele companii de stat listate pe Bursa de Valori Bucureşti: Romgaz 11,5%, Transgaz 9,7%, Transelectrica 5%, Electrica 5,7%. În ciuda rezultatelor slabe din anul 2017 în cazul Transelectrica şi Electrica, distribuţia de dividende ordinare ar putea fi susţinută de distribuţii suplimentare din rezerve, după cum managementul a indicat ca fiind posibil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here