Consiliul Economic şi Social (CES) a dat aviz favorabil proiectului de ordonanţă privind ajutorul dat celor 4 categorii de angajaţi afectaţi de revoluţia fiscală

0
1245

Ministrul Finanţelor , Eugen Teodorovici,  a anunţat  că acesta a fost completat şi cu o măsură destinată angajaţilor part-time, atât bugetari cât şi din mediul privat.

El a spus că ministerul a făcut o propunere de ordonanţă revizuită, prin care să rezolve şi problema angajaţilor part-time care veneau cu banii de acasă pentru a plăti contribuţii.

„Rămân cele 4 categorii cum era până acum, angajaţii din sectoarele IT şi cercetare-dezvoltare, persoanele cu handicap şi zilierii. Şi a venit această chestiune nouă cu part-time ul şi la partea de public şi privat. Oamenii vor contribui efectiv la cât primesc. Este acelaşi mecanism care a fost anul trecut. O diferenţă vine din creşterea salariului minim pe economie şi alta din transferul contribuţiilor. Nu putem să lăsăm în sarcina totală a angajatului. Plătesc doar la cât câştigă, iar diferenţa până la 1.900 lei se plăteşte de către angajator”.

Practic, angajaţii care lucrează part-time vor plăti contribuţii sociale ca şi până acum, proporţional cu salariul pe care îl câştigă, urmând ca angajatorul să suporte diferenţa de contribuţii până la nivelul salariului minim.

El a spus că altfel ar fi riscat cele 1 milion şi ceva de contracte part-time, iar cei care le implementau să fi fost obligaţi să renunţe la o astfel de formă de angajare.

„Pentru întregul an, aceste 4 categorii rămân în mecanism. În timpul acestui an ne gândim care ar fi cea mai bună formă de urmat anul viitor. Poate sunt şi alte zone din economie care ar trebui stimulate pe modelul celor din IT”, a declarat Teodorovici. El a precizat că propunerea va fi astăzi pe masa Guvernului pentru a se decide forma finală.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here