Conform procurorilor anticorupţie, fostul senator PDL, Gigi Christian Chiru, ar fi pretins, în vara anului 2010, pe când ocupa funcţia de inspector şef al Inspectoratului Regional de Construcţii Sud-Est, de la un martor denunţător şi de la un om de afaceri suma de 1.500.000 euro pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu în favoarea grupului de firme EOLICA (S.C. Eolica Dobrogea S.R.L. – România, Eolica Dobrogea AG – Elveţia, Eolica Dobrogea X GMBH)
Concret, banii urmau să fie remişi inspectorului şef Gigi Christian Chiru sub forma rambursării sumei de 1.500.000 euro, care făcea obiectul unui contact de împrumut, fictiv, iar acesta se angaja să favorizeze proiectele de construcţie a unor parcuri eoline în Dobrogea, ale respectivului grup de companii.
Începerea urmăririi penale a fost dispusă, de procurorii DNĂ, la data de 30 octombrie 2014. Acuzaţiile aduse lui Gigi Christian Chiru, ajuns între timp senator, fiind: luare de mâţă, spălare de bani şi fals în declaraţii.
Omul de afaceri despre care vorbeam la începutul acestui material este Corneliu Dică, fost director de marketing în cadrul Administraţiei Porturilor Maritime Constantă, la data faptelor administrator al companiei Eolica Dobrogea S.R.L. în care era asociat cu compania Eolica Dobrogea AG din Elveţia. Acesta ar fi trebuit să obţină toate autorizaţiile necesare construirii unor parcuri eoliene în Dobrogea, proiect pe care urma să-l vândă către compania spaniolă IBERDROLA, un gigant în domeniu, care urma să se ocupe de construcţia propriu-zisă şi de operare.
Evident că un astfel de proiect a stârnit şi interesul concurenţei, mai precis a grupului CEZ România, la fel de influent. În anul 2010 au început să apară probleme de finanţare a proiectelor şi în obţinerea acordurilor de conectare cu Transelectrica. În această situaţie, Corneliu Dică încearcă să-şi convingă partenerul elveţian de necesitatea efectuării unor plăţi ilegale pentru a obţine protecţia proiectului, prin încheierea a doua contracte, astfel: un contract de împrumut, fictiv, încheiat la data de 19 august 2010, în valoare de 1.500.000 euro, cu rambursare în 15 luni, care îl avea drept creditor pe inspectorul şef Gigi Christian Chiru şi al doilea, încheiat tot la data de 19 august 2010, prin care i se achita lui Ştefan Prisecaru, suma de 750.000 euro pentru obţinerea acordurilor de conectare cu Transelectrica.
Urmare încheierii celor două contracte, cu care nu a fost de acord, compania elveţiană iese din asocierea cu Corneliu Dică. Acesta din urmă, încheie la data de 23 septembrie 2011 un contract de cesiune de creanţă cu Gigi Christian Chiru care declară că a primit de la Corneliu Dică suma de 300.000 euro şi că a acceptat promisiunea de a primi restul de 1.200.000 euro până la data de 31 decembrie 2012, conform contractului iniţial de împrumut încheiat la data de 19 august 2010. Drept garanţie, s-a instituit în favoarea creditorului Gigi Christian Chiru, un drept de gaj asupra a 5% din părţile sociale ale S.C. Eolica Dobrogea S.R.L., înţelegere care nu a putut fi legalizată în faţa unui notar întrucât niciunul dintre semnatari nu puteau face acest lucru.
Eminenţa cenuşie în această complicată afacere a fost, conform procurorilor, Corneliu Dică, cel care, după preluarea creanţei de către Gigi Christian Chiru, a acţionat în instanţă, în străinătate, fostul partenerul elveţian pentru restituirea sumei de 1.500.000 euro, pretins împrumutate de la acesta.
Însă cercetările procurorilor DNA nu se opresc aici… Aceştia dispun la data de 22 martie 2010 extinderea urmăririi penale faţă de Corneliu Dică sub aspectul săvârşirii faptelor de dare de mâţă, în formă continuată, cu referire la două acte materiale, primul în forma promisiunii sumei de 5.000.000 euro iar al doilea în forma reînnoirii promisiunii prin cesiune de creanţă în relaţia cu Câţi Hristu, fost primar al comunei Cogealac din judeţul Constantă şi de cumpărare de influenţă, în forma promisiunii sumei de 750.000 euro făcute lui Ştefan Prisăcaru, prin contractul încheiat în 19 august 2011.
În data de 8 august 2019, procurorii DNA dispun iar schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina lui Corneliu Dică adăugând şi acuzaţia de complicitate la luare de mită.
Dar să vedem cum justifică, Gigi Christian Chiru, provenienţa sumei de 1.500.000 euro pe care pretinde i-a împrumut-o partenerului elveţian al lui Corneliu Dică.
În faţa procurorilor Violeta Luminiţa Munteanu, partenera lui Gigi Christian Chiru şi Gabriela Munteanu, alături de Corneliu Dică, declară că suma este reală şi că 1.200.000 euro provin de la doi cetăţeni italieni: Basile Luigi şi Marco Carmignani iar 300.000 euro provin din economiile celor două surori care au lucrat în cluburile de noapte din Italia.
Procurorii i-au audiat pe cei doi cetăţeni italieni, menţionaţi de cei trei martori români, însă aceştia nu au confirmat declaraţiile făcute de aceştia.
O altă afirmaţie demontată a fost cea conform căreia suma de 1.500.000 euro ar fi fost predată lui Gigi Christian Chiru, într-o geantă, pe aeroportul din Bergamo, de către Gabriela Munteanu, în prezenţa Cameliei Ioana Dică, fosta soţie a lui Corneliu Dică.
În încrengătura de declaraţii false a fost prinsă şi traducătoarea Angela Francisca Doicescu, fostă Ciurea, care a susţinut că a întocmit factura pentru traducerea din limba italiană, în limba romană, a contractului de administrare a sumei de 1.500.000 euro, cu toate că la data efectuării pretinsului serviciu aceasta îşi încetase activitatea cu mai mult timp înainte. Pe baza interceptărilor telefonice procurorii au stabilit că factură a fost falsificată tot de către Corneliu Dică.
La data de 4 martie 2020, Corneliu Dică a fost supus unei testări criminalistice cu detectorul de minciuni, la Laboratorul de Psihologie Criminalistică al Poliţiei Capitalei, rezultatele evidenţiind indubitabil modificări psihofiziologice specifice comportamentului simulat, cu alte cuvinte, a minţit.
În urma cercetărilor, procurorul DNA a dispus schimbarea încadrării juridice a celor patru martori, care astfel au devenit inculpaţi. Prin urmare a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de aceştia, astfel:
- Violeta Luminiţa Munteanu, partenera lui Gigi Christian Chiru, a fost acuzată pentru mărturie mincinoasă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- Gabriela Munteanu, sora Violetei Luminiţa Munteanu, a fost acuzată pentru mărturie mincinoasă;
- Ioana Camelia Dică, fosta soţia a lui Corneliu Dică, pentru mărturie mincinoasă;
- Angela Francisca Doicescu, fostă Ciurea, pentru mărturie mincinoasă.
În Codul Penal, la Articolul 273, aliniatul 1, privind mărturia mincinoasă stipulează, astfel: “Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmații mincinoase ori nu spune tot ce știe în legătură cu faptele sau împrejurările esențiale cu privire la care este întrebat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Îmi vine în minte titlul unui vechi film cu John Wayne, Seceră vântul sălbatic… În acest caz, se arată că, SECERĂ VÂNTUL SĂLBATIC AL DOBROGEI.