Unii politicieni cred în soluții minune de tipul creșterii taxelor sau inflației

0
895

Observ în spațiul public tot felul de argumente pro introducerea impozitării progressive, iar că argument suprem ni se dau exemple state din vestul Europei care au acest sistem de impozitare. Aș vrea să spun câteva lucruri despre aceasta tocmai pentru a elucida niște dileme ale unor comentatori de pe Facebook:

1. Cele mai dinamice state din punct de vedere economic din Uniunea Europeană sunt cele din est, care au cota unică. Simplitatea sistemului și motivarea cetățenilor pentru câștiguri mai mari a dus la o creștere mai rapidă a dorinței de a munci și de a face profit.
2. Țările din vest, din cauza pachetelor sociale pe care le oferă nu mai au cum să adopte cota unică. Bugetele lor s-au structurat pe anumite venituri bugetare care astăzi le blochează creșterea. Pur și simplu în state precum Franța sau Portugalia nu iți mai vine să lucrezi peste o anumită sumă fiindcă statul iți ia peste 60% din profit/venit.
3. Marea Britanie a vrut în trecut să introducă cota unică însă nu a reușit tocmai din cauza sistemului social. Inclusiv în Germania a fost o discuție legată de cotă unica în care s-au prezentat avantajele acestui sistem.
4. Faptul că cele mai multe țări din Europa au o creștere anemică în ciuda infrastructurii superioare rutiere, de sănătate și educație este explicată tocmai de sistemul de impozitare. Lumea se mulțumește cu un venit mediu fiind altfel este “pedepsită” prin supraimpozitare.
5. Decalajele economice nu se pot recupera fără o creștere mai rapidă față de vestul Europei. Pentru a avea această creștere este nevoie de antreprenori și angajați care vor să facă profit cât mai mult. Dinamică economică este legată total de gradul de mulțumire al antreprenorilor față de percepția de profit. Toate teoriile socialiste legate de alte stimulente sunt niște basme de PR.
6. România ar trebui să se concentreze pe digitalizarea aparatului de stat și subțierea acestuia, iar în paralel ar trebui o dezbatere reală despre impozitarea proprietățîi unde suntem pe ultimul loc în Europa. Dar tocmai asta nu vor susțînătorii cotelor diferențiate de impozitare. Ei vor doar să îi pedepsească pe cei ce căștiga mai mult fiindcă nu vor să voteze cum trebuie.
7. Faptul că avem un deficit mare nu este o scuză pentru a crește aiurea taxele. Avem încă zona de țigări electronice neimpozitate, zona de vamă un trece tot ca prin brânză, nu avem fiscalizat o mare parte din comerț iar pe zona de TVA am mai putea strânge 1-2% din PIB la buget. Înainte să începem cu visele lui Georgescu de la BNR pe care le revarsă în spațiul public cu fiecare ocazie ar trebui să ne concentrăm puțîn pe îmbunătățirea procesului de colectare și nu pe schimbarea lui.

Unii politicieni cred în soluții minune de tipul creșterii taxelor sau inflației. Acestea însă sunt doar păcăleli temporare. Dacă nu se eficientizează sistemul, aparatul de stat oricum va face implozie la un moment dat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here