The Economist- Bucha-unrest: corruption in Romania

0
2352
The Economist- Bucha-unrest: corruption in Romania

Un titlu mai mult decât grăitor despre realitatea românească a acestor zile, apărut în ediţia online a publicaţiei The Economist.

Sute de mii de români vor fi pe străzi în fiecare seară, până când guvernul va retrage cele două ordonanţe de urgenţă.

Miercuri a avut loc în capitală şi în ţara cea mai mare adunare populară de la prăbuşirea comunismului în anul 1989. Țări ca S.U.A. și Germania şi-au exprimat totalul dezacord cu privire la iniţierea celor două ordonanţe de urgenţă. Mai mult, Comisia Europeană a avertizat România spunând că “lupta împotriva corupției trebuie să continue, nu sa fie oprită”. Noua legislație propusă ar putea ajuta mai mulți politicieni de rang înalt să evite urmărirea penală. Printre beneficiarii celor două ordonanțe de urgență, se află Liviu Dragnea, liderul PSD care este de facto prim-ministrul României. Acesta are deja o condamnare de doi ani cu suspendare pentru fraudă electorală, fapt care nu i-a permis să preia şefia guvernului în mod oficial.

România se afla în anul 2014 pe unul dintre ultimele locuri privind gradul de corupţie din ţară. De atunci s-au făcut eforturi susţinute şi s-au obţinut câteva rezultate notabile. În anul 2015 au fost puşi sub acuzare un prim-ministru, cinci miniștri și 21 de membri ai parlamentului.

Noua hotărâre de introducere a ordonanţelor de urgenţă, la ceas de noapte, a produs iritare în rândul poporului care a ieşit în număr mare pe străzile marilor oraşe ale României, pentru a cere retragerea celor două acte normative. Poporul nu doarme!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here