ȘTIAȚI CĂ …

0
3477

Cei mai mari coloși financiari ai planetei (e.g.: Amazon, Apple, Google, Microsoft etc.) fac și ei evaziune fiscală?

Poate vă imaginați că datorită veniturilor și profiturilor pe care le au, contribuie cu sume exorbitante la bugetele statelor ca și taxe, dar adevărul este că acestia plătesc, ATENȚIE, mai puțin decât un  contribuabil mic în materie de taxe, deși financiar vorbind, they run the world.

Cum este posibil acest lucru?

Să luăm exemplul Amazon.

În 2018, Amazon a făcut 11.3 miliarde USD profit brut, dar a plătit, ATENȚIE, ZERO USD ca și taxe.

În schimb, a primit un credit fiscal de 129 milioane USD de la guvernul federal din US.

How they did it?

În primul rând, Amazon NU a mai fost o companie profitabilă timp de 8 ani de la momentul listării ei IPO, (Initial Public Offering = Oferte Publice Inițiale – ce reprezintă acțiuni la un preț inițial ce pot fi achiziționate înainte de începerea tranzacționării lor la Bursă) din 1997.

Iar atunci când acest lucru se întâmplă, (e.g.: să realizezi pierderi anuale) îți poți compensa din taxe, până în momentul când vei realiza profit din nou.

Deci Amazon și-a reportat aceste sume, rostogolind astfel suma pierderilor înregistrate anterior peste suma profiturilor, rezultând în: ZERO taxe „to be paid”.

În al doilea rând, Amazon cheltuie miliarde USD cu activitățile de R&D (Research&Development) pentru produsele sale.

Aceasta cheltuială este susceptibilă pentru acordarea unui credit fiscal, deoarece guvernul din US încurajează inovația prin acordarea de reduceri fiscale companiilor care investesc în această activitate.

Al treilea rând, Amazon oferă angajaților săi acțiuni în companie. (stock based compensation)

Citeste si  ȘTIAȚI CĂ...

Iar apoi Amazon deduce sumele acordate angajaților săi sub formă de acțiuni în companie din suma taxelor pe care trebuie să le plătească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here