Sănătatea mentală, sportul și nutriția: Cei trei piloni de bază ai programelor de wellbeing pentru angajați în 2021

0
2630
Photo credit - www.photoartbyralf.com

Noua realitate impusă de pandemie dictează puternic trend-urile în mai toate domeniile, schimbările aduse în viețile noastre luând cu asalt și industria programelor de corporate wellbeing. Pandemia în curs a schimbat multe lucruri atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, inclusiv natura beneficiilor pe care aceștia din urmă le așteaptă din partea companiei. Mâncarea sănătoasă gratuită în frigiderul de la birou, masajul pe scaun sau clasele de sport în sala de conferințe s-au dovedit a fi total irelevante în era lucratului de acasă.

Vom discuta în continuare despre cele mai accesate soluții de recompensare nonfinanciară și motivare a personalului în 2021, prin prisma experienței acumulate odată cu implementarea a zeci de programe de acest tip în companiile mari din România. Programele implementate au avut la bază cercetări de specialitate și studii pe bază de chestionar, aplicate în rândul angajaților, astfel încât activitățile să răspundă unor nevoi reale și intereselor actuale pe care le au oamenii din companii.

Scopul acestui articol este de a explica mai bine strategiile de wellbeing pe care organizațiile le implemenetează în acestă perioadă. Angajatorii pot folosi aceste informații pentru a lua decizile potrivite privind beneficiile acordate angajaților și pentru a se asigura că acestea răspund nevoilor actuale ale acestora.

Potrivit unui raport Wellable 2021 privind tendințele industriei de corporate wellbeing, sănătatea mentală este subiectul central de anul acesta. Chiar înainte de pandemie, majoritatea angajaților generației Z și Millennial (91% și respectiv 85%) declarau că departamentele de resurse umane ar trebui să aibă o abordare mult mai serioasă asupra sănătății mentale a angajaților, potrivit unui sondaj Zapier.

Deloc surprinzător, conform rezultatelor survey-urilor interne pe care le-am condus în companiile partenere, interesul pentru sănătatea mentală a angajaților a crescut și mai mult în ultimii doi ani. Pandemia a avut un impact imens asupra condițiilor de muncă, lucrul de acasă în special conducând adesea la anxietate și chiar depresie. Schimbarea mediului de lucru a pus, de asemenea, o linie foarte fină între viața noastră personală și cea profesională, mulți dintre noi lucrând (fără a ne da seama) mai multe ore decât în mod normal, fără pauze sau o deconectare totală la final de program. Se deschide astfel o cale extrem de scurtă către epuziare și burnout.

Concluzia generală este aceea că oamenii au nevoie mai mult decât oricând de modalități și unelte prin care să își păstreze sănătatea mentală, prevenind sau chiar vindecând episoadele de anxietate, despresie, epuizare ori burnout.

Ce este de făcut într-un astfel de context? Există o mulțime de soluții și vom da în continuare câteva exemple:

  • Sesiuni online săptămânale de Mindfulness în care se abordează gradual teme precum: prezența și conștientizarea, stabilitatea emoțională, compasiunea și reziliența, conștientizarea pattern-urilor de gândire, pilotul automat, reactivitate versus răspuns la stress etc.
  • Clase online de Yoga, în care se învață tehnici de respirație, posturi pentru relaxare, exerciții de stretching pentru detensionare ș.a.m.d.
  • Ateliere online de Stress Management, Time Management, Mental Fitness, Stress Detox etc.
  • Platforme online de terapie one to one, în care angajații au la dispoziție câteva ore pe lună în care pot discuta liber cu un psiholog;
  • Facilitarea accesului gratuit la aplicații precum The Mindfulness, Headspace, Wellspace, Calm, Power Nap și altele.

O altă arie care se dovedește a fi extrem de importantă în viața angajaților în această perioadă este mișcarea. Odată cu instalarea pandemiei și retragerea angajațiilor din clădirile de birouri, o mulțime de companii au căutat soluții pentru ca lucrătorii să nu își piardă beneficiile preferate, pe care le accesau cu ușurință la birou. Unul dintre cele mai bune exemple aici este reprezentat de clasele zilnice de sport. Odată cu pandemia, majoritatea companiilor în care organizam aceste clase au ales să mute activitatea sportivă în online. Deși la început schimbarea a fost privită cu scepticism atât de angajați, cât și de angajatori, în scurt timp lucrurile s-au așezat pe un făgaș normal, calsele de dimineață și de seară fiind acum parte din rutina zilnică a sute de angajați. Mai mult decât atât, odată cu mutarea claselor în online, numărul participanților a început să crească pe zi ce trece, datorită accesului facil la aceste sesiuni, din confortul propriei locuințe. Printre cele mai accesate clase de sport în companii anul acesta se numără:

  • Clasele de Pilates pentru începători, cu durată de 1 oră
  • Clasele de Aerobic – 45 min
  • HIIT – 45 min
  • Postural Stretching – teorie & practică timp de 1 oră
  • Fitness Break – 15 minute pe zi de exerciții de intensitate medie

Cel de-al treilea, dar nu mai puțin important subiect fierbinte al acestui an în ceea ce privește bunăstarea angajaților a fost reprezentat de nutriție, conform rezultatelor survey-urilor interne.

Alimentele și băuturile produc efecte atât la nivel fizic cât și psihic, nutriția adecvată fiind unul dintre pilonii de bază ai stilului de viață optim. Într-o perioadă predispusă dezechilibrelor alimentare, la care se adaugă lipsa de mișcarea în aer liber și carențele de vitamina D3 oferită de lumina soarelui, oamenii au nevoie de informații de bază în privința unor subiecte precum:

  • Principiile de bază ale unei alimentații sănătoase
  • Cum arată farfuria ideală
  • Ce înseamnă stil de viață sănătos și cum se transpune în practică
  • Corelația dintre orarul meselor și ritmul circadian

Participarea la un program complet cu o durată de 6 luni, în care angajații sunt implicați în activități online din toate cele 3 domenii de interes (sănătate mentală, sport și nutriție), împreună cu accesul în grupuri de discuții și aplicațiile gratuite, arată o îmbunătățire vizibilă a stării generale resimțită de anagajați pe perioadă de minim 3 luni de la încheierea programului, conform rezultatelor raportului de evaluare implementat în cadrul uneia dintre companiile partenere. La acest program au participat 800 de angajați, activitățile s-au desfășurat 100% online în perioada februarie-august 2021, iar evaluarea a fost realizată la finalul lunii noiembrie.

Așadar, când vine vorba de bunăstarea angajaților, sănătatea mentală, sportul și nutriția sunt cei trei piloni de bază de care trebuie să ținem cont zilele acestea. Deși aceste tendințe sunt cu siguranță modelate atât de evenimentele de anul trecut, cât și de cele de anul acesta, ele vor mai dăinui o perioadă, ilustrând în mod clar cât de interconectate sunt sănătatea mentală și fizică a oamenilor din companii și cât de importantă este o abordare holistică a programelor de corporate wellbeing.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here